Trods økonomiske hjælpepakker kradser coronakrisen hos verdens flyselskaber, der kæmper for overlevelse.
German Wings er allerede lukket, irske CityJet er ved at dreje nøglen om, det samme er det nystartede danske Great Dane Airlines, og Norwegian har netop erklæret fire af deres bemandingsselskaber konkurs i et forsøg på at redde moderselskabet.
»Vi har aldrig oplevet noget lignende. Vi taler lige nu om en reduktion i flytrafikken på 90-95 procent,« siger Per Henriksen, der er chefkonsulent i brancheforeningen Dansk Luftfart.
»Markedet er fuldstændig forrykt, og vi frygter, at vi i meget lang tid fremover vil opleve en verden fyldt med usikkerhed,« siger Per Henriksen, der vurderer, at det nok vil tage flere år, før flybranchen igen begynder at ligne sig selv:
»Det er meget svært at komme med en prognose, fordi meget afhænger af, hvornår der kommer en vaccine – og om den så virker. Men også af folks adfærd: Hvornår vi igen begynder at turde rejse.«
Adfærd kan ændre markedet
Per Henriksen tror nemlig, at coronakrisen vil påvirke vores adfærd lang tid frem, blandt andet fordi folk er blevet mere nervøse.
»Jeg tror, at markedet i meget lang tid fremover vil være ændret. Folk er blevet mere nervøse, og der vil være mindre efterspørgsel på fly til turisme, mens erhvervsdelen nok vil rette sig ud,« siger han.
Hans Christian Stigaard, chefrådgiver og luftfartsekspert hos konsulentfirmaet Realise og tidligere trafikdirektør i Københavns Lufthavn, tror også, at flymarkedet vil forandre sig på grund af corona-krisen.
»Forretningsrejserne skal nok komme tilbage, men heller ikke nødvendigvis på samme niveau.«
»Men jeg tror ikke, ferierejserne kommer i gang igen i år. Jeg tror, det vil tage lang tid at komme op på det niveau, hvor vi var – hvis vi da nogensinde kommer derop igen. Mange er nok blevet lidt mere forbeholdne, og så er der hele spørgsmålet om klima,« siger Hans Christian Stigaard.
Læren af nedlukning
Samtidig kan markedet blive påvirket af, at coronanedlukningen har lært os, at en større del af arbejdet og mange aktiviteter kan klares uden nødvendigvis at skulle rejse.
»Selvfølgelig vil konferencer og messer og den slags stadig finde sted, men der er ikke skyggen af tvivl om, at der er rigtig mange, der har fået øjnene op for den digitale verdens muligheder, og at det godt kan lade sig gøre at arbejde mere sammen over internettet i stedet for at skulle sende tre mand til New York.«
Per Henriksen, chefkonsulent i brancheforeningen Dansk Luftfart vurderer også, at branchen bliver en anden efter coronapandemien.
»Det vil være en forandret branche med meget færre spillere, hvor de, der har flest forretningskunder muligvis, vil have en fordel i starten i forhold til de selskaber, der fortrinsvis betjener turismemarkedet,« siger Per Henriksen.
»Hvem der overlever afhænger af de enkelte selskabers finansielle råstyrke og måske også af, hvilke markedssegmenter de betjener. Der skal være sikkert på destinationen, før folk rejser på ferie igen.«
Der er jo ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
NEMLIG KLIMAET !!
Der er såmænd smukke destinationer, som er mere sikre, end det virus-befængte Europa. Men vi må forvente, at man adskillige sådanne steder vil kræve karantæne, før europæere overhovedet får adgang.
Dette vil også fastholde nedgangen i flytrafik, for hvem vil vente 14 dage i isolation, før man får lov til at færdes på fri fod? Og sådanne besværlige vilkår vil ramme både charter- og forretningsrejsende. Derfor kan det vise sig ulige nemmere at holde ferie lokalt og konference på internettet.
Himlen er nu også smukkere, end vi nogensinde har set den før. Man kan atter høre fugle omkring lufthavnene, og atmosfæren spares for enorme mængder drivhusgas og andre forstyrrelser.
Brug de ubrugelige fly til noget fornuftigt:
Undervisningslokaler, mens alverdens elever skal holde dobbelt afstand, mindre fly
kan indeholde én hel skoleklasse, store tre x 28 elever.
Ca. 1985 underviste jeg, sammen med en kollega, min søns skoleklasse i en B-747,
der var tilrådighed i tre timer i Kastrup Lufthavn
Der er TV i alle stolerygge, fint bord, stik til høretelefoner og fine håndvaske på WC'et.
Da flyenes systemer sikkert skal startes jævnligt og opvarmes, kan grøn strøm bruges
og eleverne kan deltage i de nødvendige afprøvninger af bremser og motorer.
De kæmpe og ubrugelige krydstogtskibe kan anvendes til flygtningelejre og sejle derhen,
hvor der findes "grøn" strøm, flygtningene kan bemande de fleste job med madlavning og
vedligehold, mens de genvinder helbredet i skibenes mange svømme- og motions tilbud.
»Markedet er fuldstændig forrykt, og vi frygter, at vi i meget lang tid fremover vil opleve en verden fyldt med usikkerhed,« siger Per Henriksen, der vurderer, at det nok vil tage flere år, før flybranchen igen begynder at ligne sig selv.
Jeg har ikke noget ønske om, at flybranchen "kommer til at ligne sig selv", og jeg synes ikke, at markedet er helt forrykt - tværtimod, så er det blevet tilpasset forholdene.
I det hele taget, så hører vi fra flere og flere sider, at "bare vi snart kommer tilbage til det normale", - altså det normale (som i virkeligheden er det forrykte), der har bragt os alle sammen derud, hvor vores klima er ved at bukke under for vores måde at leve på - vores overforbrug og mangel på erkendelse af egne fejltagelser.
"Derud", hvor livet for klodens fremtidige beboere bliver alt andet, "end det vi kender, holder af og er trygge ved".
Vi skal have taget nogle vigtige diskussioner om, hvad det er vi ønsker at komme tilbage til, når møllen begynder at snurre igen - en ny normal forhåbentlig.
Vi ser bare en tilpasning hvor en flybillet til London bliver dyrere end end end togbilet til Aalborg. Et usundt marked forsvinder.
Sært nok føler jeg mig allerede meget mere tryg uden de velkendte striber fra flyene på himlen.
Jeg frygter for genoptagelse af det normal-forrykte
Folk er i dén grad blevet klimabevidste når det kommer til flytrafik. Flytrafikken er blot en lille del af vores co2 aftryk men af en eller anden grund kan folk ikke abstrahere fra det. Måske fordi det er for stor en omvæltning at skulle undvære nyt køkken og privatbilisme, der jo er eksploderet de sidste ti år samtidig med at den gennemsnitlige dansker er blevet meget klimabevidst.
Flyttafik er kommet for at blive og de firmaer der går konkurs vil blive erstattet af nye. En pludselig opstået selektiv folkelig bevisthed omkring det vil ikke ændre på det. Dermed ikke sagt at den ikke kan forbedres og omstilles til el på længere sigt. Bare husk at det er en lille del af vores udslip og at Danmark i forvejen er en af de værste udledere når det kommer til dtivhusgasser per indbygger.
https://concito.dk/sites/concito.dk/files/u60/stoerre_trivsel_med_mindre...
Avocado fra Sydamerika, kiwifrugter fra Italien og alt det billige lort vi får fra Kina bidrager enormt men det er så let at glemme når det ligger så fint på hylderne i supermarkedet. Det er summen af hvad vi forbruger, ikke en enkelt industri, der gør at vi er på vej mod pæne temperaturstigninger (oveni i dem vi allerede har fået selvfølgelig).