Læsetid: 14 min.

Diktatoren kommer: Historien om Orbán er først og fremmest en historie om magt

Vi er til reception i Budapest i 1994, hele det politiske establishment er her, der er drinks, og en ung Viktor Orbán er ankommet i jakke og slips. Men så møder han en ældre, liberal politiker … Her er historien om Orbán, Ungarns liberale frihedshelt, som blev Europas illiberale populist. Og som tilsyneladende bruger coronakrisen til at opbygge et autokrati midt i EU
Viktor Orbán er født i 1963 og blev i 1998 Europas yngste premierminister. I dag sidder kan stadig tungt ved magten, blandt andet fordi har har erklæret undtagelsestilstand i Ungarn uden at sætte en slutdato, så han reelt kan regere pr. dekret.

Viktor Orbán er født i 1963 og blev i 1998 Europas yngste premierminister. I dag sidder kan stadig tungt ved magten, blandt andet fordi har har erklæret undtagelsestilstand i Ungarn uden at sætte en slutdato, så han reelt kan regere pr. dekret.

GALI TIBBON

8. april 2020

Det er en flot junidag i 1989, og en 26-årig jurastuderende træder ind på scenen på Heltepladsen i det centrale Budapest for at holde en kort tale. Han er vokset op i et hus uden rindende vand en times kørsel herfra, men han ser godt ud, som han står der med daggamle skægstubbe og tilbagestrøget hår.

Han skuer ud over pladsen, hvor 250.000 ungarere er mødt frem for at hylde nationens helte fra Den Ungarske Opstand i 1956, som nu skal begraves på ny. Ungarn er stadig under kommunistisk styre, Berlinmuren er ikke faldet endnu, men landet vibrerer – der er demonstrationer, Queen har været her og spille koncert, utilfredsheden tager til, og den unge mand kender sin besøgelsestid.

»Hvis vi stoler på vores egen styrke, kan vi afslutte dette kommunistiske diktatur,« siger han, så det giver et gib i tilhørerne.

»De russiske tropper bør omgående forlade landet!«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Anders Reinholdt
  • Olaf Tehrani
  • Ejvind Larsen
  • Erik Karlsen
  • Henrik Brøndum
  • Finn Årup Nielsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Thomas Tanghus
  • Poul Anker Sørensen
Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Olaf Tehrani, Ejvind Larsen, Erik Karlsen, Henrik Brøndum, Finn Årup Nielsen, Maj-Britt Kent Hansen, Thomas Tanghus og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Flot portræt - man bliver klogere af at læse artiklen.

Jeg må indrømme, at det irriterer mig noget så infamt, at vi andre 26 EU lande bare hælder penge i Ungarn - uanset brud på Københavnerkriterierne.

Samtidig kan jeg jo også godt se, at det er en følge af bl. a. dansk EU politik.

Vi ønsker for alt i Verden ikke at give EU overstatslige beføjelser -
intet over og intet ved siden af Det europæiske Råd, som beslutter alle ikke traktatbestemte tiltag ved konsensus ....