Feature
Læsetid: 9 min.

Etiopiens kæmpedæmning på Nilen kan gøre en vandkrig »uundgåelig«. Til juni åbner den

Etiopiens store ’renæssancedæmning’ ved Den Blå Nil åbner til juni trods egyptisk frygt for vandknaphed ved den nedre Nil. Men selv om klimaforandringer vil tære yderligere på regionens vandressourcer, bakker Sudan – et af de andre lande i regionen – op om projektet
En kvinde går i det lave vand, hvor Den Blå Nil og Den Hvide Nil løber sammen i Sudans hovedstad, Khartoum, og bliver til Nilen. Etiopiens byggeri af den gigantiske GERD-dæmning ved Den Blå Nil og frygten for konsekvenserne har skabt bitter strid mellem især Etiopien og Egypten, mens Sudan prøver at holde balancen mellem de to.

En kvinde går i det lave vand, hvor Den Blå Nil og Den Hvide Nil løber sammen i Sudans hovedstad, Khartoum, og bliver til Nilen. Etiopiens byggeri af den gigantiske GERD-dæmning ved Den Blå Nil og frygten for konsekvenserne har skabt bitter strid mellem især Etiopien og Egypten, mens Sudan prøver at holde balancen mellem de to.

Ozan Kose

Udland
29. april 2020

KHARTOUM – På sit kontor i Khartoum forbereder Ahmed al-Mufti sig hver dag på den vandkrig, der vil bryde ud. Før eller siden – det er han sikker på.

Mufti, der er menneskerettighedsadvokat og ekspert i vandressourcer, trak sig i 2010 fra den sudanesiske delegation, der forhandler om deling af Nilens vand med de to nabolande, Egypten og Etiopien – fortvivlet over, hvad han så som en katastrofekurs.

Muftis vrede skyldes Etiopiens enorme og 4,5 milliarder dollar dyre dæmningsbyggeri, GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam), der ligger ved Den Blå Nil.

Den Blå Nil har sit udspring i den etiopiske Tana-sø og løber sammen med Den Hvide Nil i Khartoum, og tilsammen danner de floden Nilen, der bugter sig videre nordpå gennem Egypten.

Nu risikerer dæmningsprojektet at få fatale konsekvenser for vandstanden hele vejen op til den egyptiske middelhavskyst – afhængigt af hvor hurtigt Etiopien fylder dæmningens 74 milliarder kubikmeter store reservoir.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Du godeste.. een ting er betydningen for menneskene og deres føde, men hvad med dyrelivet?? Hvad vil der ske når Nilen ikke længere svulmer ind over land og giver vand og næring til økosystemerne helt fra de allermindste mikroorganismer til alger, til fugle, til rovdyr,,,?

Kim Houmøller, Thomas Jørgensen, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, David Zennaro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Egypten har for mange år siden bygget en dæmning ved Aswan de årlige oversvømmelser er en saga blot. MEN det er stadigvæk bekymrende, at de to lande ikke kan enes om flodens vand.

Jordan floden, kendt fra biblen er næsten tør pga. afledning til landbrug.

Mekong floden der går gennem Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam er også voldsom beskåret af Kina, der har omledt store dele af floden.

Vand er liv, så der kommer voldsomme konsekvenser imellem landene pga. disse handlinger.

Klaus Lundahl Engelholt, Lise Lotte Rahbek, Mikkel Zess og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Uuuhhh, - jeg kan godt lide den sidste sætning i overskriften: ”Til juni åbner den”.

For hvad er det en dæmning gør, når den åbner??

Jo, den lukker sluserne!!

Så man kan godt stille spørgsmålet: hvad gør den, åbner den eller lukker den??

Så mon ikke det havde været mere korrekt at sige: at den tages i brug i juni.

Claus Nielsen, Bent Nørgaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Fredslutningen mellem Etiopien og Eritrea har været en strategisk beslutning der har gjort at Etiopien har bedre kort på hånden hvis det skulle komme til militært forsvar af GERD - det der synes at være uafvendeligt er krigen om det 21. århundredes olie - ferskvand.