Interview
Læsetid: 2 min.

FN vil have COVID-19-hjælpepakker til udviklingslande

Udviklingsstøtte til de hårdest ramte lande er afgørende for at stoppe virussen og undgå desperation, krig, konflikt og flygtningestrømme, mener FN’s udviklingsorganisation UNDP
Udland
3. april 2020

FN’s udviklingsorganisation, UNDP, frygter en ødelæggende social og økonomisk krise i udviklingslandene i det kommende år. Derfor efterspørger organisationen en COVID-19-udviklingsstøtte fra de vestlige lande. 

Danmark har sat 121 millioner kroner af til COVID-19-støtte til udviklingslande og omdirigeret én milliard kroner fra de danske udviklingsmidler.

– Direktør for UNDP i Norden, Camilla Brückner, vil de afrikanske lande blive ramt af en omfattende økonomisk krise?

»Vi kommer ikke til at undgå, at de bliver hårdt ramt. De kan allerede mærke det bare i kraft af, at den nordlige halvkugle er lukket ned. De afrikanske lande er jo afhængige af at handle med os. Man forventer, at væksten i BNP for Afrika skal justeres fra 3,2 til 1,8 procent. Mange af økonomierne på kontinentet er afhængige af at sælge råstoffer, og det salg er gået i stå, fordi store dele af verden er lukket ned.«

– Hvad skal der til for at dæmme bedst muligt op for krisen?

»Det vigtige budskab er her, at den her krise, den er ikke løst den dag, den er løst i Danmark eller i andre vestlige lande. Hvis vi ikke har fået den løst globalt, har vi simpelthen ikke løst den. Så vil det risikere at ramme os som en boomerang.«

»Derfor er det bydende nødvendigt med solidaritet. Ikke kun for at afbøde effekten på de mennesker, der nu bliver påvirket, men også i egeninteresse for, at det ikke kommer tilbage – både i form af smitten i sig selv, men også i form af, at der jo er stor risiko for, at smitten kan være medvirkende til at skabe uro og destabilisering i mange lande, fordi folk er pressede og desperate. Og det kan føre til krig, konflikt og flygtningestrømme.«

– Vestlige lande som Danmark kommer også selv til at stå i en dårlig økonomisk situation. Nogle kunne mene, at vi skal bruge pengene hjemme.

»Det kan jeg godt forstå. Et led i den investering, som er lavet for at klare krisen hjemme, der må man også se ud over grænserne, for vi er et globalt samfund, hvor vi er gensidigt afhængige af hinanden. Og derfor kan vi ikke isolere os fra det, der sker andre steder i verden.«

»Ved at lave denne relativt lille investering i forhold til de andre økonomiske hjælpepakker og mindske den negative effekt af krisen, mindsker vi også den negative effekt, det kan have på resten af verden og lande som Danmark.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her