Læsetid: 3 min.

Kina registrerer største økonomiske tilbagegang i årtier og opjusterer dødstal

Kinesiske myndigheder har lagt yderligere 1.290 coronadødsfald oven i det oprindelige dødstal i Wuhan, svarende til en stigning på 50 procent. Samtidig sætter Kina nye tal på den historisk store økonomiske nedtur forårsaget af pandemien
Selv om mange restriktioner er blevet lempet rundt om i Kina, er forbrugernes købelyst endnu ikke vendt tilbage. Det er en forudsætning for, at væksten vender tilbage i 2. kvartal.

Selv om mange restriktioner er blevet lempet rundt om i Kina, er forbrugernes købelyst endnu ikke vendt tilbage. Det er en forudsætning for, at væksten vender tilbage i 2. kvartal.

Kevin Frayer

18. april 2020

Fredag offentliggjorde de kinesiske myndigheder to sæt informationer, der begge vidner om de enorme menneskelige og økonomiske omkostninger, virusudbruddet har for verdens folkerigeste nation. Det skete, da myndighederne opjusterede dødstallet fra landets hårdest ramte by, Wuhan, og samtidig fremlagde nye og meget dystre økonomiske nøgletal.

Det har længe været mål for kritik og spekulation, hvordan de kinesiske coronadødstal i Wuhan, hvor smitten først blev registreret, kunne være på et så lavt niveau set i forhold til antallet af smittede. Nu erkender de kinesiske sundhedsmyndigheder, at det oprindelige tal på 2.579 var for lavt, og at det reelle dødstal er omkring 50 procent højere, nemlig 3.869. Det samlede antal smittede i millionbyen, vurderer myndighederne derimod er nogenlunde det samme, det er lidt over 50.000.

Opjusteringen af dødstallet skyldes blandt andet sene afrapporteringer, at hospitalerne var overbebyrdede, og at mange døde i eget hjem.

I en udtalelse til den statslige kinesiske tv-kanal CCTV forklarer lederen af den enhed i Wuhan, der står for bekæmpelsen af virusudbruddet, at opjusteringen også sker for at styrke regeringens troværdighed. De første smittetilfælde blev registreret i Wuhan i december, men først den 20. januar talte præsident Xi Jinping til nationen, og Kina erkendte officielt, at den nye coronavirus kunne smitte fra menneske til menneske.

Inden da havde fem millioner borgere fra Wuhan forladt byen for at rejse på ferie eller fejre det kinesiske nytår et andet sted i landet. Wuhan og resten af Hubei-provinsen blev efterfølgende lukket helt ned, og lokalregeringen er først for nylig begyndt langsomt at lade sine borgere komme ud af deres hjemmekarantæne og genstarte økonomien.

Historisk minusvækst

Det er der brug for – både i Wuhan og i resten af Kina. Verdens næststørste økonomi er i knæ, viser den seneste opgørelse fra Kinas Statistiske Bureau, der fredag satte tal på det, de fleste økonomer havde frygtet. I løbet af årets første tre måneder krympede økonomien med 6,8 procent som et tydeligt tegn på den økonomiske virkning af coronapandemien. Det er den største tilbagegang, siden bureauet begyndte at lave kvartalsopgørelser tilbage i 1992.

 

Måneders stilstand og faldende forbrug både indenrigs og internationalt har kostet Kina dyrt. Det er stadig tidligt at spå om, hvad det kommer til at betyde for den årlige vækstrate, men ekspertvurderinger anslår, at væksten lander på mellem 2,5 og 3 procent – den laveste siden 1976 og afslutningen på Kulturrevolutionen.

Det stemmer overens med en analyse baseret på svar fra 17 forskellige banker lavet af erhvervsmediet Bloomberg i sidste måned. Her lød estimatet, at Kinas vækst i 2020 ender på 2,9 procent. Senest har Den Internationale Valutafond, IMF, skønnet den kinesiske vækst i 2020 til ydmyge 1,2 procent. Den kinesiske regerings eget mål for 2020 er en vækst på mellem 6,0 og 6,5 procent.

Tallene for marts tyder på, at den kinesiske industriproduktion er ved at komme sig, mens det står værre til for detailhandlen og servicefagene. Om den kinesiske økonomi vokser i næste kvartal, afhængeg i høj grad af, om forbruget, der er den vigtigste vækstfaktor, vokser igen. Selv om mange restriktioner er blevet lempet rundt om i landet, er forbrugernes købelyst ikke vendt tilbage.

»Virusfrygten har endnu ikke sluppet sit tag i den kinesiske befolkning. Det kan blive en vigtig notits, som resten af verden må notere sig,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Den kinesiske regering har allerede indført en række tiltag og gjort det til en topprioritet at begrænse massefyringer. Det sker blandt andet ved at giver bankerne lov til at yde billige lån til kinesiske virksomheder med et særligt fokus på de små og mellemstore virksomheder, der har været mest udsat.

Officielt faldt arbejdsløsheden i marts til 5,9 procent fra 6,2 procent, men de reelle tal for arbejdsløsheden er givetvis højere. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det sandsynligt, at krisen samlet kommer til at koste 30 millioner job – til sammenligning mistede 20 millioner kinesere deres arbejde som følge af finanskrisen i 2008 og 2009.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, under den daglige coronapressebriefing. I tirsdags meldte Trump ud, at han vil fastfryse USA’s årlige medlemsbidrag til WHO, fordi verdenssundhedsorganisationen har »forkludret forvaltningen af pandemien og skjult oplysninger om spredningen af corona i Kina.«
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frankrig og usa antyder at Kina skjuler noget om udbrudet.
Bliver spændende hvad deres efteretninger finder ud af.

Arne Albatros Olsen

De lyver så vandet driver, og det burde være tydeligt for enhver.
For deres nødløgne er en fornærmelse imod enhver intelligens.

Arne Albatros Olsen

De lyver så vandet driver, og det burde være tydeligt for enhver.
For deres nødløgne er en fornærmelse imod enhver intelligens.