Læsetid: 4 min.

Kritikere frygter fald i dansk udviklingsbistand under økonomisk krise

Hvis BNP falder som konsekvens af coronakrisen, falder udviklingsbistanden også – netop mens udviklingslandene står over for en større økonomisk krise. Enhedslisten og De Radikale vil som minimum holde bistanden på nuværende niveau, mens udviklingsministeren mener, det er for tidligt at spå om bistanden
I en ny analyse vurderer Nationalbanken, at Danmarks samlede vækst i bruttonationalproduktet BNP vil skrumpe med mellem tre og ti procent i hele 2020. Hvis ikke regeringen ændrer politik, betyder det altså, at udviklingsbistanden bliver mindre i næste års finanslov. Her ses et billede fra Burkina Faso, hvor der er rapporteret over 400 smittede af corona og 24 døde.

I en ny analyse vurderer Nationalbanken, at Danmarks samlede vækst i bruttonationalproduktet BNP vil skrumpe med mellem tre og ti procent i hele 2020. Hvis ikke regeringen ændrer politik, betyder det altså, at udviklingsbistanden bliver mindre i næste års finanslov. Her ses et billede fra Burkina Faso, hvor der er rapporteret over 400 smittede af corona og 24 døde.

ANNE MIMAULT

16. april 2020

Mens verdensøkonomien skrumper med hidtil uset hast, frygter Enhedslisten og De Radikale, at udviklingslandene kommer til at betale en uhørt høj pris for krisen som følge af fald i BNP og dermed udviklingsbistanden.

»Vi mener ikke, at verdens fattigste skal bære regningen for coronakrisen,« siger De Radikales udviklingsordfører Anne Sophie Callesen.

Samme melding kommer fra Enhedslisten, der vil stille krav til regeringen om, at udviklingsbistanden bliver fastholdt på samme niveau på trods af krisen.

»Det bliver i hvert fald ikke med vores stemme, at beløbet bliver mindre til næste år, for der er særligt meget brug for bistanden nu,« siger Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.

I Danmark er størrelsen på udviklingsbistanden afhængig af væksten målt i BNI (bruttonationalindkomsten). Det vil altså sige, at det beløb, som går fra den danske statskasse til udviklingsbistand, afhænger af den økonomiske vækst.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu