Læsetid: 3 min.

Morten Messerschmidt: Det er Pia Olsen Dyhr, der forbryder sig imod retsstaten. Ikke Orban

SF-formand Pia Olsen Dyhr er helt galt på den, når hun vil afskære Viktor Orbán og Ungarn fra at få EU-penge. Det mener Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, der forsvarer Orbán: »Ingen myndighed har dømt Ungarn,« siger han. »Det er Pia Olsen Dyhr, der forbryder sig imod retsstaten her«
Morten Messerschmidt er EU-ordfører for Dansk Folkeparti og tidligere medlem af Europa-Parlamentet.

Morten Messerschmidt er EU-ordfører for Dansk Folkeparti og tidligere medlem af Europa-Parlamentet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

25. april 2020

Onsdag opfordrede SF’s formand Pia Olsen Dyhr her i avisen den danske regeringen til at gå i spidsen for at indføre hårde sanktioner imod Ungarn. Premierminister Viktor Orbán, som har absolut flertal i landets parlament, har nemlig indført undtagelsestilstand uden slutdato og kan nu regerer pr. dekret på ubestemt tid.

Og det går ikke, mener SF-formanden, der straks vil afskære Ungarn adgang til EU’s landbrugsstøtte, regionsstøtte og coronahjælpepakker.

Men Pia Olsen Dyhr er helt galt på den, siger Morten Messerschmidt nu.

»Ingen myndighed har dømt Ungarn,« siger Messerschmidt, der er EU-ordfører for Dansk Folkeparti og tidligere medlem af Europa-Parlamentet.

»Det er Pia Olsen Dyhr, der forbryder sig imod retsstaten her,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
  • Kim Folke Knudsen
Anders Olesen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Kjær

Ingen behøver en dom ved en domstol for at begrænse et lands støtte fra EU´s kasser. Det kræver bare et budget, hvor der ikke gives penge til nogle, eller kun under særlige betingelserr. Det kender DF da alt til i Danmark f.eks med DR og radio 24/7, hvor DF har gjort sagen til politik.

Arne Albatros Olsen, Kim Folke Knudsen, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Jes Enevoldsen, Susanne Kaspersen, Viggo Okholm, Birte Pedersen, Gert Romme, P.G. Olsen, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Erik Bjørn Olsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Jacob Schmidt, Lucien Nagy, Nike Forsander Lorentsen, Liselotte Paulsen, Søren Bro, Ole Frank, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen, Troels Ken Pedersen, Ib Gram-Jensen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den egentlige hensigt med denne forsvarstale fra Morten Messerschmidt DF overfor Viktor Orban er vel:

At DF finder det helt i orden og uproblematisk at en leder af et land afskaffer demokratiet med flere partier og beskyttelse af borgerne over en nat.

Der er jo bare tale om en undtagelse - men hvor længe gælder undtagelsen: 4 år 5 år 10 år for evigt ?

Anders Olesen, Estermarie Mandelquist, Troels Ken Pedersen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Gert Romme, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Jacob Schmidt, Søren Bro, Ole Frank, Gitte Loeyche og Jonna Jensen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Jeg syndes at Morten Messerschmidt, borde gøre rent i eget hus, manden har ju haft hænderne nede i kagedåsen før.

Kim Folke Knudsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Hanne Ribens, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Gert Romme, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Alvin Jensen, Jacob Schmidt, Søren Bro, Ole Frank, Gitte Loeyche, Søren Andersen og Jonna Jensen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Det er useriøst overhovedet at rapporterer hvad den semi-kriminelle "politiker" siger/mener/tænker/tror.

Han hører til i fængsel og burde betale pengene tilbage! Nu må der snart indføres straffeansvar så folk som Messerschmidt ikke kan tilrage sig skatteydernes penge uden personlig risiko for frihedsberøvelse.

Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Hanne Ribens, Jens Kofoed, Birte Pedersen, gert rasmussen, Gert Romme, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Alvin Jensen, Jacob Schmidt, Hans Larsen, Søren Bro og Ole Frank anbefalede denne kommentar

nu ved vi, hvor MM søger asyl, når hans EU-svindel en dag får indhentet ham.

Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Birte Pedersen, Gert Romme, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen og Jacob Schmidt anbefalede denne kommentar
Hans Ditlev Nissen

Uden interviews som dette kunne Information ikke kalde sig den mindst ringe.
Morten Messerschmidt udtrykker et for snævert syn på hele den farlige politiske fejludvikling i Ungarn.
Men lige i forhold til forfatningsdomstolen er det da tankevækkende, at hvis Orban nedlagde den helt i stedet for, ville det bare betyde 'danske tilstande'.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Preben Haagensen, Birte Pedersen, Eva Bertram, Gert Romme, Torben Lindegaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Man kan godt holde valg som ikke er manipulerede og alligevel er det ikke et frit valg.
Vi har jo Tyskland under og før WW2. De tyske soldater troede de ville blive modtaget med flagrende naziflag og hyldet som helte, da de overskred den danske grænse. Efter krigen stillede man spørgsmålet til tyskerne- Hvorfor protesterede i ikke mod rædslerne ? De svarede- Jamen vi vidste det ikke . Vi fortrængte det . Vi var underlagt propeganda og alle som stillede spørgsmål til nazismen blev henrettet. Det kunne også have været jer.
Hvis man stækker den frie presse, domstole, kunst, sociale medier og forfølger dissidenter er valg ikke frie.
Og tyskerne havde ret. Det kunne også have været os.

Ole Henriksen, Per Torbensen, Kim Folke Knudsen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Birte Pedersen, Søren Bro, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jorn Johansen

Man kommer til at tænke på tobaksindustrien og olieindustrien der siden henholdsvis 1930erne og 1950erne i retssalene har bestridt deres sygdomsfremkaldende og forurenende effekter. Hvilken industri støtter MM i hans bestræbelser? (Follow the money)

Mogens Holme, Karsten Lundsby og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

MM kan nok ikke glemme sine tilbøjeligheder fra tidligere (Tivoli) Så er det klart at Orban er en af MM lys tårne.

Vi der ikke vil tillade tilskud til skoler og religiøse institutioner fra visse lande... Men altså, POD vil og kan ikke egenhændigt fjerne tilskud, hun foreslår at Danmark sætter gang i en proces for at nå frem til det. På demokratisk vis, selvfølgelig. Grineren at MM kalder det udemokratisk til forsvar for en totalitær præsident :p

Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Hvorfor skal den selvglade drengerøv have lov til igen og igen at fylde spalterne med sine sure opstød?

Susanne Kaspersen, Arne Albatros Olsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Men egentlig burde vi alle selv tage aktion, og stoppe med at købe alt hvad der kommer fra Ungarn og Polen.

Anders Reinholdt, Per Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Er spørgsmålet om retsstat eller ej ikke mellem staten og dens borgere og indbyggere?
Landenes indbyrdes forhold er vel ikke baseret på at de som sådan har rettigheder som borgere?
Er det ikke selv nu mere tale om politik end om "ret"(jura) så snart det går over landegrænserne?

Lige præcis her har vi et endnu et eksempel på at EU familien er gået for langt. Det ungarske folk og de alene vælger deres ledere, så længe det foregår på demokratisk vis.

Det kan godt være at det selvretfærdige gennemsnit i EU er politisk uenig med landbefolkningen i Ungarn, og at dette snit er i tættere samklang med de ungarske byboere, men når unionen blander sig i den direkte demokratiske proces i et medlemsland på den måde, er der tale om en knægtelse af det europæiske fundament demokratiet, og det er ikke første gang.

Da Frihedspartiet var i regering i 2000, indførte EU sanktioner mod Østrig. Med hvilken ret ?

Enig med Jan Henrik. Her er slet ikke tale om ret men politik.

Morten Messerschmidt har er uddannet jurist, står der; gad vide, om han egentlig var der? da man gennemgik statsforfatningsret...? eller?

Fordi det her, det er jo ganske enkelt forkert:

"»Mange lande har ikke nogen forfatningsdomstol, det gælder for eksempel Danmark. I Danmark er det regeringen, der udnævner højesteretsdommerne. Det er det også i USA. Er det så også forkert? Det er et problem, hvis man udnævner dommere ud fra usaglige kriterier, men det er noget andet.«"

I DK har vi et dommerudvalg, der indstiller til Justitsministeren, hvem der skal være dommer i f.eks. Højesteret, Landsretten, eller i de almindelige domstole rundt omkring i landet; og ja, Justits-ministeren udnævner dommerne, på basis af, og på grundlag, indstillingerne fra et dommer-udvalg; desuden har dommerne i DK alene at rette sig efter loven, de kan ikke tvinges til at gå af, se her:

"Dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven. De kan ikke afsættes uden ved dom, ejheller forflyttes mod deres ønske, uden for de tilfælde, hvor en omordning af domstolene fidner sted. Dog kan den dommer der er fyldt sit 65. år, afskediges, men uden tab af indtægter indtil det tidspunkt, til hvilket han skulle være afskediget på grund af alder."
kilde:
http://grundloven.dk

Og det undrer mig meget, at en jurist, som MM ikke ved det? - det er faktisk noget, han bør vide, som jurist; det som man bl.a. har gjort i Ungarn, og i Polen også er, at tvinge en (ny) pensions-alder for dommere igennem, så regimerne kan indsætte deres egne højrenationale dommere!

Ift. til USA er det også ganske forkert! det som MM siger her! Langt de fleste dommere i USA er folkevalgte; de bliver valg som dommere ved lokale domstole i delstater, i byer mm. og mv.; det som MM tænker på er det her:

Til Højesteret, (US Supreme Court), og til dens lokale afdelinger Circuit Courts, og til appeldomstolene Circus Courts of Appeals, indstiller den amerikanske regering, via præsidenten, dommere, til udnævnelse; de skal godkendes af US Senate, før de kan indtage deres plads som dommer ved en sådan domstol....

Poul Erik Pedersen, Andreas Rytter, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan ikke være medlem af EU, hvis man ikke overholder den europæiske menneskerettighedserklæring.

Arne Albatros Olsen, Poul Erik Pedersen, Kim Folke Knudsen, Søren Bro, Troels Ken Pedersen, Mogens Holme, Anders Reinholdt og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen - "Morten Messerschmidt har er uddannet jurist" -
Så vidt jeg ved - men jeg er ikke nogen flue på væggen - så har MM kun brugt sin juridiske baggrund til at fremskynde familien Wessmanns økonomiske interesser på Bakken. bl.a. i forb. med at omgå miljøbestemmelserne.

Kim Folke Knudsen

@Peder Bahne 26 April 2020 kl.22.29

Spørgsmålet er hvornår er en stat demokratisk ? er det alene et valg der gør en stat demokratisk ?.

Oversat er det ungarske valg og valget af Viktor Orban alene nok til at karakterisere Ungarn som et demokrati nu ?

Der er valg i Rusland, hvor Vladimir Putin vælges med " overvældende flertal " måske fordi kandidatfeltet er indskrænket på forhånd og af hvem ? Vladimir Putins parti selv og hans styre.

I Danmark blev der den 22 Marts 1943 afholdt Folketingsvalg. Var det udtryk for, at der var demokrati i Danmark ? Kommunisterne var udraderet fra stemmesedlen. De opholdt sig i Horserød Lejren eller var flygtet i eksil udenlands efter, at Tyskland overfaldt Sovjetunionen 22 Juni 1941. Vi skal her lige erindre traktaten mellem Josef Stalin og Adolf Hitler mellem det nationalsocialistiske Tyskland og Sovjetunionen, som i august 1939 opdelte Øst Europa mellem de to regimer. Den traktat der en uge efter udslettede den polske nation med overfaldet 1 September 1939.

Danmarks Kommunistiske Parti blev forbudt efter tysk ordre fra den 22 Juni 1941 og alle medlemmer måtte frygte for internering og senere ophold i tysk KZ lejr.

Der blev afholdt et Folketingsvalg, hvor der reelt ikke var nogen oppositionspartier Dansk Samling var vel det nærmeste af et oppositionsparti. De andre partier var tvunget af omstændighederne i en samlingsregering, som skulle forhindre tyskerne i at få gode ideer og indsætte deres egen danske nationalsocialistiske regering i stil med det som hændte i Norge, hvor Vidkun Quisling Nasjonal Samling erobrede magten med tyskernes hjælp ved statskuppet den 9 April 1940.

Folketingsvalget blev afholdt for at forhindre tyskerne i at påstå, at det danske parlament sad uden et parlamentarisk mandat ( valgperioden fra 1939 udløb i 1943 ). Dernæst så kunne tyskerne bruge det til at sige væk med jer. Vi indsætter vores egen statholder. Det var nok blevet Fritz Clausen assisteret af den reelle magt fra det tyske terrorapparat Werner Best den Rigsbefuldmægtigede i Danmark på den tid.

Folketingsvalget i 1943 var ikke udtryk for at Danmark var et demokrati, for de demokratiske institutioner var reelt sat ud af kraft med den tyske besættelse af Danmark. Danmark var underlagt streng censur, og personer som ytrede sig mod den tyske besættelse risikerede fængselsstraf og efter august 1943 dødsstraf tortur og forfølgelse. Det eneste der var tilbage af det danske demokrati den 9. April 1940 var en tom facade af frygtsomme politikere, der gjorde alt hvad de kunne og som stod i deres magt for at forhindre at Danmark ophørte som nation og blev indlemmet i det stortyske rige. Friheden og demokratiet gik ud som et stearinlys der blæses ud om morgenen Tirsdag den 9 April 1940.

Med Winston Churchills ord var Danmark en stakkels lille kanariefugl spærret inde i sit eget bur efter det tyske overfald på Danmark for 80 år siden. Besat og Indespærret i det onde tyske nationalsocialistiske racevanvid krigsvanvid og diktatur, som reelt bestemte alt.

Et demokrati er mere end spørgsmålet om afholdelse af valg. Det er demokratiske institutioner, som er forvaltet uden korruption og med mulighed for borgernes ret til indsigt i forvaltningen af deres midler.

Det er først og fremmest et samfund kendetegnet af fri debat, som her i denne debattråd, hvor vi alle kan ytre os. Morten Messerschmidt er velkommen til at skrive hans kommentarer og være uenige med mig og andre her i debattråden. Det har ingen konsekvenser for os alle. Vi skal ikke frygte, at politiet banker på døren med en tiltale for at hidse opinionen op efter dit eller dat.

Den frie debat kan kun udfolde sig, hvis vi har uafhængige og frie medier. Kan hænde i de vestlige demokratier, at der kan være tvivl om dette, der hvor pengemagten sætter sig tungt på medieverden. Frie medier og journalister som kan arbejde i den frie debats tjeneste det er den ilt, som får demokratiets blod til at rulle. Derfor er journalisternes rettigheder i Danmark såvel som i Udlandet et anliggende for demokratiet.

Et demokrati er altid kendetegnet af den fulde adskillelse mellem

Den lovgivende myndighed - Den dømmende myndighed - Den udøvende myndighed.

Hvis der ikke er adskillelse mellem disse myndigheder i enhver stat, så er der ikke længere tale om et demokrati.

Viktor Orban og hans flertalsregering i Ungarn er systematisk med til at undergrave alle demokratiets fundamenter.

- Han udstyrer sig selv med enevældig magt og henviser til epidemien.
- Han har indført en lov, der gør det muligt at straffe journalister og borgere i Ungarn for deres ytringer og udtalelser.
- Han træder magtens tredeling ovenfor under fode med at ville styre udnævnelsen af dommere og højtstående embedsmænd.

Ungarn har reelt være udenfor demokratiets rækkevidde i mange årtier helt tilbage i 1930´erne og indtil 1989. Men Ungarn er desværre en nation, hvor det ser ud til at de nu træder et stor skridt væk fra demokratiet ja afskaffer dette.

Så må Det Europæiske Fællesskab af mangfoldige nationer men alle med demokrati tage konsekvensen og meddele Ungarn at medlemskabet af EU er suspenderet indtil den dag det ungarske folk forhåbentligt igen griber ud efter den frihed og det frie samfund, som de greb ud efter i efteråret 1956.

Jeg selv har her i avisen gentagende gange talt for, at EU valgte dialogens vej fremfor sanktionernes vej overfor Ungarn, men dialog kræver, at der er to parter om en forhandling. Det er ikke tilfældet med den ungarske regering, som baserer deres værdier på FIDESZ partiet og på JOBBIK en antisemitisk og autoritær bevægelse med politisk gods, der minder om tiden med ungarsk fascisme. Ungarn var under den 2. Verdenskrig en allieret med det nationalsocialistiske Tyskland fra 1941-1944.

Ingen af os ønsker at det ungarske folk udelukkes fra det europæiske fællesskab af mangfoldige nationer med demokrati, men vi kan ikke tillade, at et regimet blæser på alle demokratiets værdier og udnytter EU til at rage til sig for dernæst at opbygge sit eget selvbestaltede diktatur.

Kilde Danmarks Historien Folketingsvalget 22 Marts 1943
https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/folketings...

Kilde Winston Churchill
https://winstonchurchill.org/

@Kim

Jeg er ganske enig i dine argumenter med undtagelse af vores ret til, med unionens legitimitet at underkende det ungarske demokratiske valg af politisk ledelse, med mindre vi kan påpege valgsvindel eller andre uregelmæssigheder. Ellers ligger det ungarske folk, som de har 'valgt', og det er op til dem at ændre situationen. Hvis vi vil omgøre Orbans politiske handlinger udefra, ser jeg det som et overgreb i forhold til det ungarske folk. Hvor går grænsen ?

Vi så resultatet af unionens asymmetriske invasion i Ukraine i skikkelse af tre udenrigsministre i 2014. Borgerkrig, et sanktionshelvede og en konflikt med Rusland. Hvem har i dag vundet på det initiativ ?

EU sanktionerne mod Østrig i 2000 havde måske ikke de store bivirkninger, men det var stadig et overgreb fra unionen ganske uden juridisk lovhjemmel.

Ungarn kan ikke smides ud af unionen, fordi den er som en åleruse. Det er endda næsten umuligt at komme frivilligt ud :) En metode kunne være, fra EUs side at betinge yderligere tilskud af juridisk specifikke ændringer i hans mest uheldige udfoldelser, men det er en farlig vej at gå, så længe grænserne for overgreb ikke er klippefaste for politisk magtudøvelse fra unionen mod et medlemsland.