Læsetid: 8 min.

Politikere er kun klædt på til temperaturstigninger på op til to grader, der foregår i stabilt tempo

Problemet med klimamodellerne er, at de forudsiger en stabil og lineær udvikling i temperaturstigningerne. Men sådan fungerer naturen ikke. Tværtimod kan det hele løbe løbsk i løbet af meget få år, advarer centerleder ved Københavns Universitet, Peter Ditlevsen, der leder et nyt europæisk forskningsprojekt om naturens egne ’tipping points’
Den tiltagende varme, tørke og skovrydning truer med helt at udslette Amazonas-regnskoven, fordi skoven er sit eget lukkede økosystem, der kan nå ned under en grænse, hvor skoven ikke længere er i stand til at producere tilstrækkelig nedbør til at kunne opretholde sit plantedække. Det er et af de mulige ’tipping points’, der kan være på vej til at blive overskredet.

Den tiltagende varme, tørke og skovrydning truer med helt at udslette Amazonas-regnskoven, fordi skoven er sit eget lukkede økosystem, der kan nå ned under en grænse, hvor skoven ikke længere er i stand til at producere tilstrækkelig nedbør til at kunne opretholde sit plantedække. Det er et af de mulige ’tipping points’, der kan være på vej til at blive overskredet.

Lalo de Almeida

15. april 2020

Kan den globale opvarmning gå amok? Uden at vi har mulighed for at bremse eller vende udviklingen igen?

»Ja, det kan den. Går vi tilbage i historien, har der været meget store temperaturudsving i løbet af meget få år. Men vi ved alt for lidt om det. Vi ved ikke, om det sker ved en temperaturstigning på eksempelvis halvanden, tre eller fem grader,« siger professor Peter Ditlevsen, der tager imod Information i sit hjørnekontor i en af de gamle bygninger tilhørende Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.

Siden september 2019 har Peter Ditlevsen stået i spidsen for et fælleseuropæiske forskningsprojekt, der skal forsøge at give svar på, hvor tæt vi er på at belaste de enkelte dele af klimasystemet i en sådan grad, at vi ikke bare har gjort uoprettelig skade – men også sat gang i en voldsom og ustoppelig kædereaktion, der dramatisk vil ændre på klodens klima.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Christian Skoubye
 • Alvin Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Hanne Utoft
 • Torsten Jacobsen
 • Jes Enevoldsen
 • erik pedersen
 • Niels-Simon Larsen
 • Carsten Munk
 • Katrine Damm
 • Tommy Clausen
 • Dorte Sørensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Eva Schwanenflügel
Olaf Tehrani, Christian Skoubye, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Hanne Utoft, Torsten Jacobsen, Jes Enevoldsen, erik pedersen, Niels-Simon Larsen, Carsten Munk, Katrine Damm, Tommy Clausen, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Jeg synes vi skal lytte til Dansk Folkeparti - De er så ordentlige mennesker. Og de ser altid en ordentlig vej uden om alle strabadserne. Klimaforandringer f.eks., ja, de findes jo slet ikke. De er kun skabt af medierne.

Klaus Lundahl Engelholt, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Det er da dejligt at høre at noget kan fungere i Europa, det ville være endnu dejligere hvis EU kunne mønstre et bedre sammenhold.

jeg syntes vi skal fratage ministerpensionen fra dem. som ikke har formået deres ansvar ordentligt.

Ete Forchhammer

Når tøven og tvivl mht. klimaudfordringer bli'r begrundet med historisk interesse, i hvilken historisk kontekst optræder så TiPES?

Evald Mehlsen

Fra aflejringer i havet ud for Amazonas delta, der strækker sig langt ud i Atlanten, har man for længst set tilfælde af amokløb i klimaet. Disse sedimenter, hører man, afslører skræmmende scenarier der er forløbet over få årtider.

Nu ved de så måske snart mere præcist under hvilke temperaturforløb de optræder. Unægtelig en spændende tid for os der nok ikke er her, når og hvis de indtræffer.

Som med døden: den behøver man ikke frygte. Blot man ikke er der, når det sker (Woody Allen).

Hanne Utoft, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

I sandhed foruroligende, men vores dumsmarte dronning synes ikke, der er noget at panikke over, og Pia Kjærsgård har det på samme måde samt en hel masse andre.

Jeppe Lindholm, Christian Skoubye, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Når klimaforandringerne tager ordenligt fat og Danmarks rige må lide drunkedøden genskaber DF da bare sig selv som Dansk Flygtningeparti.