Baggrund
Læsetid: 7 min.

Tilhængere af Tea Party og Trump går på gaden. De vil have deres arbejde og frihed tilbage

Demonstrationer mod guvernørers påbud om husarrest og social afstand spreder sig som en lynild fra delstat til delstat. Nogle ser Trumps og konservative donorers usynlige hånd bag, men de fleste gør spontant oprør mod et tab af frihedsrettigheder og job
De Tea Party-inspirerede demonstrationer virker for det meste spontane og motiveret af folks indestængte frustration over at være berøvet deres bevægelsesfrihed og noget så banalt som at gå til frisør, mener Deana Rohlinger, professor i sociologi på Florida State University.

De Tea Party-inspirerede demonstrationer virker for det meste spontane og motiveret af folks indestængte frustration over at være berøvet deres bevægelsesfrihed og noget så banalt som at gå til frisør, mener Deana Rohlinger, professor i sociologi på Florida State University.

NURI VALLBONA

Udland
25. april 2020

Nu er deres tålmodighed sluppet op.

Tea Party-aktivister og Trump-tilhængere har fået nok af alle indgrebene i deres højt skattede frihedsrettigheder, som guvernører i et flertal af USA’s delstater har gennemført den sidste måneds tid for at holde dødstallet fra coronaudbruddet nede.

Pludselig er demonstrationer mod husarrest og lukning af forretninger og firmaer, der ikke anses for at være livsnødvendige, begyndt at knopskyde fra en delstat til en anden i Midtvesten, Syden og vestlige bjergstater. Mindst et dusin delstater er berørt.

Det er endnu uvist, om den voksende frustration over de drakoniske restriktioner pålagt mange amerikaneres privatliv og arbejde vil udvikle sig til en fuldtonet protestbevægelse med politiske konsekvenser.

Den seneste meningsmåling fra Reuters/Ipsos viser, at et overvældende flertal af demokrater (88 procent) og et solidt flertal af republikanere (55 procent) foretrækker at blive hjemme, indtil sundhedsmyndighederne giver grønt lys til at genoptage normale aktiviteter.

Men en god bid af de republikanske vælgere (45 procent) ønsker, at restriktionerne i deres delstat bliver ophævet med det samme, og at de økonomiske aktiviteter genoptages.

Tim Carter er en af dem, der er opbragt over guvernørernes påbud om at holde sig hjemme og væk fra arbejdet.

»Guvernørerne tror, at vores grundlovssikrede rettigheder bare er nogle anbefalinger. Men de kan ikke træde vores frihedsrettigheder under fode. Guvernøren i Michigan, Gretchen Withmer, vil ikke lade folk købe frø på planteskoler til deres urtehaver. De må ikke tage ud på en båd og fiske. De må ikke tage i sommerhus. Det er helt ekstremt,« siger Carter, en medgrundlægger af Tea Party i delstaten New Hampshire.

»Vi konservative amerikanere er ikke en flok idioter. Vi kan godt se, hvad der foregår her. Politikerne benytter lejligheden til at tilrane sig magt.«

Genopstået

Der er flere paralleller mellem demonstrationerne og Tea Party-bevægelsens opståen for ti år siden.

Deltagere går rundt i høje Uncle Sam-hatte, og de har medbragt Stars & Stripes og skilte med slagord som »Land of the Free« og »Live Free or Die«, der er henvendt »coronatyranniet«, som de kalder det.

Andre skriver på deres skilte: »Vi vil have vores arbejde tilbage!«.

Nogle steder går unge uniformerede mænd rundt med halvautomatiske rifler hængende over skulderen.

Ligesom Tea Party-bevægelsen for ti år siden hævder demonstranter i dag, at politikere har overtrådt forfatningen ved at gribe ind mod deres frihedsrettigheder. De bruger Facebook til at organisere sig.

Tea Party-bevægelsen var enormt succesrig. I løbet af kort tid kaprede et højlydt mindretal af aktivister den politiske dagsorden i præsident Barack Obamas Amerika. Det kan meget vel ske igen.

Bevægelsen var blandt andet kritiske over for Bush-regeringens støttepakke til banker og selskaber under finanskrisen i 2008. Men Tea Partys hovedkritik gik på »det statslige formynderi« under Obama-regeringen.

»I begyndelsen var Tea Party domineret af libertære aktivister, der ville begrænse statens rolle. Men snart red konservative donorer og republikanske politikere med på bølgen, og efter en tid lykkedes det dem at institutionalisere bevægelsen,« siger Deana Rohlinger, professor i sociologi på Florida State University, der har studeret og skrevet om Tea Party.

Under præsidentvalget i 2012 gav toneangivende Tea Party-ledere halvhjertet opbakning til den moderate republikanske kandidat Mitt Romney. Først med Donald Trumps gennembrud i 2015-16 fandt de deres drømmekandidat, forklarer Rohlinger, der har udgivet flere bøger om sociale bevægelser.

I præsident Trumps regeringstid har Tea Party-bevægelsen ligget i dvale. Nu synes aktivisterne at være vågnet op igen.

»Men til forskel fra 2010 er deres vrede denne gang ikke vendt imod forbundsregeringen. De er efter guvernørerne, og især de demokratiske guvernører,« bemærker professor Rohlinger.

Operation trafikkaos

Ligesom i 2010 organiserer aktivister demonstrationer ved hjælp af Facebook. De kalder deres facebookgrupper ’Til kamp mod en overdrevet karantæne’.

»Vi har for det meste bevaret det gamle kontaktnetværk på Facebook, så det er muligt at nå ud til en hel masse mennesker og arrangere en lokal protest i løbet af kort tid,« siger Tim Carter.

Antallet af deltagere har varieret fra nogle få hundrede til flere tusinde. Den største aktion fandt sted i sidste uge i industristaten Michigans hovedstad Lansing, hvor folk ankom i over tusind biler og skabte en kolossal trafikprop.

Under demonstrationen, der blev døbt Operation Gridlock (trafikkaos, red.), steg nogle ud af deres biler og stimlede tæt sammen foran delstatsparlamentet uden at holde en afstand fra hinanden på mindst to meter og uden at have bind over mund og næse.

I industristaten Ohios hovedstad Columbus tog en fotograf fra Columbus Dispatch et billede af en gruppe af demonstranter, som trykkede deres næser flade mod en glasdør, der leder ind til parlamentsbygningen. Ingen havde mundbind på.

I flere delstater har læger og sygeplejere med mundbind stillet sig op foran aktivisterne og nægtet at flytte sig i en tavs protest mod deres krav om at løsne op for coronarestriktionerne.

Dyb frustration

De Tea Party-inspirerede demonstrationer virker for det meste spontane og motiveret af folks indestængte frustration over at være berøvet deres bevægelsesfrihed og noget så banalt som at gå til frisør, mener professor Rohlinger.

»Det ville ikke være korrekt at kalde dem nogle højreorienterede tosser. Folk har noget reelt at klage over. De vil have deres job tilbage. Men det er også sandt, at nogle magtfulde interesser bruger dem til egne formål. Det er ikke let at skelne mellem det politiske spil og legitime krav,« siger Rohlinger.

Flere amerikanske medier har afdækket, at organisationer med tråde til den konservative donor Charles Koch, indehaver af konglomeratet Koch Industries, og republikanske lokalpolitikere har tilbudt demonstranter en hjælpende hånd med for eksempel leje af busser og advokatbistand. 

Et advokatfirma, der repræsenterer gruppen ’Modstandere af en overdreven karantæne’ i North Carolina, arbejder også for Trump Organization.

Den konservative økonom Stephen Moore, en hyppig gæst på Fox News og medlem af præsidentens arbejdsgruppe for en genåbning af økonomien, skal have hjulpet aktivister i midtveststaten Wisconsin med at arrangere en demonstration.

I et interview med The New York Times torsdag sagde Moore, at tilhængere af at genstarte USA’s økonomi – i de sidste fire uger har 26 millioner meldt sig ledige – ikke sætter profit over menneskeliv.

»Det er forkert at hævde, at dem der slår til lyd for at holde økonomien lukket ned er nogle engle, fordi de vil redde menneskeliv,« siger den konservative økonom.

»Hvad med de fattige? Hvad med selvmordene? Hvad med mishandling af børn i hjemmet, alkoholmisbruget og overdoser af opioider, depressioner og alle de negative konsekvenser for folks helbred og velvære forbundet med en recession?«

Det er et moralsk dilemma, præsident Trump selv har rejst ved flere lejligheder, og som andre lande står over for, når de skal genåbne deres økonomier gradvist.

Men for Trump er demonstrationerne også en lejlighed til at konsolidere støtten fra sine kernevælgere i et valgår, hvor det alarmerende økonomiske sammenbrud meget vel kan berøve ham for det bedste argument for at tjene i en anden embedsperiode: nemlig, en økonomi med fuld beskæftigelse i de første tre embedsår.

Det er i den sammenhæng, at man skal se hans tre tweets fra forrige fredag, hvori Trump opfordrer sine tilhængere i Michigan, Minnesota og Virginia til at »frigøre« sig fra deres demokratiske guvernører. Trump-kampagnen anser alle tre for at være svingstater i det kommende præsidentvalg, hvor der kan blive kamp til stregen.

Republikanske guvernører

Men der har også været demonstrationer i konservative delstater regeret af republikanske guvernører. Det gælder Missouri, Ohio, Oklahoma, Tennessee og Utah.

Republikanske guvernører i konservative delstater er udsat for et særligt hårdt pres fra vælgere, der blandt andet påpeger, at deres stater ikke er særligt hårdt ramt med relativt lave dødstal, så hvorfor ikke genåbne nogle økonomiske aktiviteter?

Den store sydstat Georgia lukkede ned på et ret sent tidspunkt, og den republikanske guvernør Brian Kemp besluttede tidligere i denne uge at lade frisører, kurbade, fitnesscentre og tatovører åbne op igen fredag. Dele af Georgia er relativt hårdt ramt af en coronaepidemi, og kurven over døde og smittede er endnu ikke fladet ud.

I første omgang priste Trump Georgias guvernør for initiativet, men på sit daglige pressemøde onsdag sagde præsidenten overraskende, at det ville have været bedre at vente et stykke tid længere.

Nogle tilhængere af en hurtig genstart af de indstillede økonomiske aktiviteter mener, at dødstallet for COVID-19 er groft overvurderet i kraft af den sparsomme udbredelse af test i USA. På facebooksiden ’Tennesseeans Against Excessive Quarantine’ skriver aktivisten Dale Krajewski:

»Der er 122 døde i Tennessee, hvor der bor 6,7 millioner mennesker. Lav regnestykket. Det er 1/10 af en procent. Det er på tide at åbne op igen.«

Medgrundlæggeren af Tea Party i New Hampshire Tim Carter har svært ved at forstå, hvorfor USA’s og hele verdens økonomi skal ødelægges.

»Menneskehedens historie vrimler med epidemier og pandemier, men aldrig før har vi bare lukket vores samfund ned. Det er en vildt overdreven reaktion,« siger Tim Carter, der er ingeniør.

»Det er naturstridigt at reagere, som vi gør nu. Lad naturen kræve sine ofre, sådan som det altid er sket i fortiden, så rejser vi os bagefter.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anker Heegaard

Disse tåber der råber om om tab af frihedsrettigheder. Jeg tvivler på, om de til fulde ved hvad frihed det er.
Lad dem komme ud, lad dem arbejde hvis de kan finde noget, gerne sammen, men væk fra andre.
En del af dem vil opnå den ultimative frihed.

Lillian Larsen, Jeppe Lindholm, Brian W. Andersen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Freddie Vindberg og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det sjove er, at det netop i ordets egentlig betydning er idioter, konservative er, i denne liberalistiske udlægning.

Brian W. Andersen, Svend Erik Sokkelund, Lisbeth Glud, Torben Bruhn Andersen og Stella Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

https://politiken.dk/debat/klummer/art7758237/Stasi-ville-have-haft-en-f...

Marcus Rubin har nu samme holdning i politiken. De findes ikke kun i USA, idioterne.

Martin Sørensen

Vi røde republikanere står TÆT sammen sådan banker vi de blå demokrater til november.....

tæt mens vi ånder på hinanden krammer hinanden og synger sammen gerne i små rum.........

ironi kan være andvendt i måske lidt overdrevet omgang

Bjørn Pedersen

Jamen, jeg håber da at det lykkedes for dem. Selv hvis det skulle føre til flere døde, så kan det kun betyde at dét flere amerikanere kan tænkes at så tvivl om deres sundhedssystems indretning. Det regner jeg ikke med, da deres medier ikke er gearet til nogen som helst form samfundskritik.

Og hvis der dør mange flere amerikanere, kan man jo være så heldig at få erstattet én grovmundet senil-dement, liberalistisk stoddert med en anden senil-dement liberalistisk stodder.

Kent Nørregaard

Europæerne er besat af at kritisere amerikanernes sundhedssystem. Det er jo ikke jer der skal leve med det så hvorfor så besat af at de skal ændre det?

Anti-lockdown demoer har også været i andre lande, bare lige til orientering. Og er det ikke også lidt det danskerne gør når tusindvis tager på Islands Brygge? Om man står og demonstrerer mod lockdown eller om man demonstrere ligegyldighed overfor lockdown er nok i bund og grund det samme, ik? Men folkene på Islands Brygge har jo ikke stemt på Trump så de er sikkert gode nok.

https://www.waz.de/staedte/gelsenkirchen/gelsenkirchen-autokorso-als-pro...

Claus Nielsen, Ole jakob Dueholm Bech, Jørgen Munksgaard og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar

Når artiklen beskæftiger sig med de forskellige interesser i disse protester, synes jeg det ville være på sin plads at navngive kvinden til venstre i billedet. Det er Melissa Ackinson, som stillede op til valg i Ohio i sidste måned: https://eu.marionstar.com/story/news/local/2020/04/14/coronavirus-ohio-s...
Hun er f.eks. helt enig med Trump i, at præsidentens magt er total

Bjørn Pedersen

@Kent Nørregaard
Hvorfor så "besat" af at de skal ændre det? Hvis USA slet ikke påvirkede vores samfund, ville de fleste nok også være ligeså ligeglad med dem.

Brian W. Andersen

@ Anker Heegaard

Disse tåber, der råber om om tab af frihedsrettigheder, er internationalt organiseret igennem chans, subreddits, alternative nyhedsmedier og IRC/VoIP-kanaler, men har deres primære organisering i USA. Derfor har vi også nogle her i Danmark, der via nettet hjælper med at facilitere demonstrationerne i USA, samt mange som støtter disse og ønsker det samme "folkelige" oprør herhjemme, hvorfor det vil være meget let for dig at finde svar på om de til fulde ved hvad frihed det er. Det er så simpelt som at spørge dem og der er endda en lettere metode.

Både i Danmark og de fleste andre vestlige lande er en del af dem aktive i løst organiserede, men ret velkoordinerede internetdebatkorps. Disse er aktive i alle online nyhedsmedier, men vi ser dem ikke så ofte på disse sider, fordi både Informations redaktion og en stor del at den faste læserskare er gode til at afvise deres forsøg på afsporing af debatter og polarisering af læserne. Deres reaktion på dette er at de, i alle de medier som de har fået bedre debatadgang til, miskrediterer Informations journalistik som værende propaganda og fake news fra alleryderste venstrefløj.

Du kan finde nogle af disse løst organiserede debattører i alle nyhedsmedier med redaktionelle holdninger fra midten og over mod højre og i de to gamle formiddagsaviser, hvor den absolut største gruppe er aktiv på Ekstra Bladets debatforum Nationen, fordi de der kan have anonyme brugerprofiler. Den letteste måde at finde svar på hvad de ved om frihed, er at gå ind i onlinedebatten der under en artikel omhandlende Trump og/eller demonstrationerne i USA og copy/paste din kommentar fra denne debat ind debattråden der. I løbet af ingen tid vil du have fået svar fra adskillige stridslystne onlinedebattører, der gerne vi forklare dig hvad frihed er i deres optik.

På grund af den høje grad af international koordinering af den nationalistiske højrefløj (og ja, jeg ved godt at "internationale nationalister" lyder åndssvagt selvmodsigende, men de er meget virkelige), så vil de svar du får være helt samstemmende med de svar du kunne have fået ved at stille dig imellem demonstranterne i USA og have spurgt disse.

Og jeg mener faktisk alt dette her som en slags opfordring eller udfordring, fordi jeg syntes af flere mennesker fra oplyste og højere uddannede samfundsgrupper bør prøve at danne sig nogle erfaringer fra de mørkere sider af internettets debatter og den nu i mange år voksende nationalisme. Det gælder især for personer hvis uddannelse har sikret dem en privilegeret tilværelse og mere endnu, hvis de også er vokset op som privilegerede børn af højtuddannede forældre. Der er nemlig meget at lære ved at diskutere med mennesker, som man kun har lidt eller intet tilfælles med, og lektien er ikke altid det man tror at den er.

Der skal dog lige tilføjes et par advarsler her.
1: Debattonen kan være meget grov og bliver ofte forværret af trolling fra både højre. og venstre-fløj, så man skal passe på at man ikke bliver lokket med til at skabe yderligere polarisering.
2: Man skal lade være med at opsøge debat på nationalisternes egne medier, samt chans, subreddits og lignende, medmindre at man har meget høje færdigheder indenfor IT-sikkerhed. De anvender en massiv mængde af malware, spyware, phishing og tilsvarende redskaber til at skaffe sig oplysninger om personer de anser for modstandere og fjender. Den hårde kerne i disse fora vil bruge alle metoder til at fratage en stærk modpart evnen til at deltage i offentlig debat, hvilket inkluderer alt lige fra at skade IT-udstyr ved hjælp af malware til at udføre offentligt og/eller privat karaktermord ved hjælp af indsamlede personoplysninger og evt. digitalt plantede falske tilføjelser til disse. Medmindre at man har særlige grunde til at udforske nettets undersider og kvalifikationer til at gøre det sikkert, så bør man holde sig fra disse websteder.

Med alt sagt og skrevet, så er menneskers forskellige oplevelser og opfattelser af frihed noget af det som man kan lære allermest af.

Anina Weber, Sören Tolsgaard og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Steffen Gliese

Der havde du nær sendt mig i gulvet af grin, fordi jeg har ofte overvejet, hvor mange der egentlig ved at ordet idioter i dets gamle bibelske forstand betyder udenforstående. Det var engang et ret uskyldigt ord som en helt verden efterfølgende har lært at blive meget fornærmede over. ;-)

Kent Nørregaard

Bjørn Pedersen hvordan påvirker amerikanernes sundhedssystem dig negativt?

Jeppe Lindholm

Når frihedsrettigheder bliver til egoistrettigheder - USA.

Hvor er jeg glad for jeg ikke bor i dette misbrugte og misforståede demokrati. For intet i verden ville jeg ønske mig at sådan en til nabo.

Sören Tolsgaard

Den Tea-party inspirerede protest kan også antage pseudovidenskabelige former, som her, hvor en veloplagt Dr. Ericson i en timelang briefing gentager gang på gang på gang, at covid-19 forårsager "millions of cases, small numbers of deaths.."

Bl.a. kommer han ind på (14:40), at Norge sådan cirka har ligeså mange covid-19 dødsfald, som Sverige; der er ingen statistisk forskel ud fra de små tal. Facts kan tolkes efter behag, hvis man bogfører kreativt, ikke sandt?

https://www.youtube.com/watch?v=xfLVxx_lBLU

"Now, their [Norway] deaths as a total number were 182, fairly small, but statisticly insignificant from 1.700 [Sweden]; you realize: millions of cases, small numbers of deaths; seventeen hundred, one hundred, these are statisticly insignificant; their numbers are a little bit better, does it necessitate shutdown, loss of jobs, destruction of the oil-company?"

Jeg faldt også over en indisk platform, der hylder Anders Tegnell og andre svenske corona-idoler.
Mens den indiske regering forsøger at inddæmme, er den således op imod en opposition, der ønsker at sprede covid-19. En sprængfarlig cocktail i et land, hvor kriserne i forvejen står i kø.

https://swarnabharat.in/pandemic

Bjørn Pedersen

@Kent Nørregaard
Det gør det ved at der er danskere, der har en tendens til at kopiere trends fra USA og se dem som det eneste rigtige - også selvom hvis de påstår at være kritisk overfor USA. Der har altid været folk, der lånte de "store og mægtiges fjer". I 1700-tallet var det fransk kultur, sprog og mode som alle "de fine", kopierede. Det samme gør sig gældende nu. Amerikanerne er ikke selv skyld i at deres kultur bliver spredt rundt om i verden. De har bare den kulturelle dominans i vestlig henseende. Danskere er begyndt at tale om "hvide danskeres privilegier" og lignende amerikanervrøvl, men samme tendens med at acceptere amerikansk logik og leveis har også styrket neoliberalismen. Det ser vi f.eks. i skabelsen af partiet Liberal Alliance. De tror alle på deres amerikanervrøvl fordi det netop er amerikansk. Det er samme massepsykologiske fænomen, man har set siden tidernes morgen når adelen kopierede kongen/kejserens mode, købmændende adelens mode og sprog, etc. Lånte fjer, prestige "by assocation".

Det er ikke et fænomen, der vil forsvinde selv hvis amerikanerne gør, men det der er trist er selvfølgelig at man forholder sig ukritisk til fænomener fra USA. Både venstre og højrefløj, der på hver sin måde har lånt tåbelige ideer og teorier fra USA, kan ikke forstå at USA er sin egen kultur. De tror at amerikanske ideer, amerikanske måder at leve og tænke på, "da" må være universelle. Ikke fordi de er dumme. De bliver bare bombaderet med amerikank kultur på daglig basis i et omfang, ingen anden kultur nogensinde har kunne påvirke andre på - takket være moderne medier.

Kent Nørregaard

Bjørn Pedersen jeg har endnu ikke set et seriøst forslag i Kongeriget Danmark omhandlende en overgang til et sundhedssystem baseret på amerikansk forbillede.

Kulturpåvirkningen sker i min optik mest i populær-kultur, ikke politisk. LA anser jeg som værende stort set irrelevant i en dansk kontekst. Jeg ser nærmere en omvend politisk påvirkning hvor den amerikanske venstrefløj nærmer sig vores mere end vores nærmer sig deres. Det samme på højrefløjen. Det udbredte had til muslimer er meget mere en dansk opfindelse end en amerikansk. Vi havde Fremskridtspartiet inden amerikanerne blev smidt ud af Iran. Mogens Glistrup var på tv, med sit ringe danske, og konstaterede at "muhamedaaaaanerne har pæne hænde på fødderne".

Bjørn Pedersen

@Kent Nørregaard
CEPOS og LA-typerne er jo ikke "revolutionære" neoliberalister. Deres retorik når det kommer til sundhedssektoren ender som regel med et "...men man skulle hellere lade det private arbejdsmarked tage over".

Jeg er uenig i at kulturpåvirkningen kun går i retning af populærkultur. Vi kan jo bare se på hvor mange låneord fra amerikansk-engelsk vi har optaget i det danske sprog. At vi er begyndt at fejre helligdage som er blevet populariseret via amerikansk underholdning (Halloween og Sankt Valentinsdag). Jeg påstår dog heller ikke at kulturpåvirkningen fra USA er total. Ideen om "safe spaces" og "white privilege", er en amerikansk kulturpåvirkning der ikke har med populærkulturen at gøre. Heldigvis møder den slags tankegang modstand på både den danske venstre og højrefløj. Og ja, LA er heldigvis irrelevant efter sidste valg, men partiets medlemmer har jo sådan nogle Ayn Rand typer. Og de har jo haft indflydelse i dansk politik under sidste regering.

Hvad den amerikanske venstrefløj angår, tja. Ligesom deres forældre og bedsteforældre fik serveret skræmmekampagner om socialisme fra den Kolde Krig, og de gennem "talk radio" shows har fået fortalt af Skandinavien var... "socialistisk", så har de fået den ide at de gerne vil være "socialistisk". De romantiserer os vist lige lovlig meget nogle af dem, men du har da ret i at der et mindretal på den amerikanske venstrefløj der nærmer sig os. Men som man så (igen) med Sanders, er det stærkt begrænset hvor politisk stærke de er.

Kent Nørregaard

Sprogligt er jeg enig med dig Bjørn. For mig hører det ind under populærkulturen for danskerne lærer ikke korrekt engelsk. De lærer kun at bruge de udtryk der er længere på dansk også de mest gængse forkortelser. F.eks fomo, yolo, fml og danskerne er outraged når der er kø i shoppen til deres midseason sale. Måske jeg bare er en tvær gammel idiot men jeg synes oprigtigt at der skulle lovgives om ord i reklamer, navne på skoler og mængden af engelsk-sproget indhold (undskyld content) i underholdning. Det skærer mig dybt i hjertet at se en dansker og en nordmand/svensker/tysker tale engelsk til hinanden.

Sanders er bestemt spændende men springet for et samfund som det amerikanske til en dansk udgave af åben kapitalistisk socialisme er efter min mening simpelthen for stort. Dog åbner det selvfølgelig dørene forat amerikanerne vil opleve et langsomt skred i den retning.