Baggrund
Læsetid: 5 min.

Australsk universitet truer kinakritisk studerende med bortvisning

Den fremtrædende danske forsker og præsident for University of Queensland, Peter Høj, er centralt placeret i en betændt sag om ytringsfrihed og voksende kinesisk indflydelse på australske universiteter. 2.500 personer har skrevet under på krav om at få ham fyret
Studerende ved University of Queensland har med den 20-årige filosofistuderende Drew Pavlou som initiativtager siden juli sidste år arrangeret demonstrationer og happenings på campus til støtte for demokratibevægelsen i Hongkong. Men universitetsledelsen er gået i rette med ham, og det har igen sat fokus på den kinesiske indflydelse på de australske universiteter.

Studerende ved University of Queensland har med den 20-årige filosofistuderende Drew Pavlou som initiativtager siden juli sidste år arrangeret demonstrationer og happenings på campus til støtte for demokratibevægelsen i Hongkong. Men universitetsledelsen er gået i rette med ham, og det har igen sat fokus på den kinesiske indflydelse på de australske universiteter.

Patrick Hamilton

Udland
23. maj 2020

20-årige Drew Pavlou og den danske biokemiker Peter Høj er blevet omdrejningspunkt i en politisk højspændt sag om kinesisk indflydelse i Australien. Begge har deres daglige gang på University of Queensland i Brisbane – førstnævnte som bachelorstuderende og Peter Høj som stedets vicerektor og præsident. De er lodret uenige om, hvorvidt penge og politisk pres fra Kina begrænser det frie ord på et af Australiens mest anerkendte universiteter.

For at forstå sagen og dens implikationer er det nødvendigt at spole tiden tilbage til 24. juli sidste år, hvor den australske filosofistuderende arrangerede en demonstration på campus til støtte for demokratibevægelsen i Hongkong. Arrangementet tiltrak også kinesiske studerende, og stemningen blev hurtig fjendsk.

Det fik blot Drew Pavlou til at gå endnu mere kritisk til det kinesiske styre. Han blev lagt for had af kinesiske statsmedier og mål for et væld af trusler, han mener blev orkestreret af det kinesiske generalkonsulat i Brisbane for at true ham til tavshed.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Er det ham der anbefalede at Danmark fik pandaerne prakket på ?

Torben K L Jensen

Har lige læst universitetsavisen hvor de beklager den behandling han har fået - hvad med at komme med den i stedet for at pisse på manden og derefter sige han lugter som i antyder i dette makværk af dårlig journalistik.

Steffen Gliese

Universiteter skal være uafhængige, ellers er de ikke universiteter.

Alvin Jensen, Mads Greve Haaning, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen, Christian De Thurah og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Andreas Rytter

En hurtig søgning på Peter Høj viser, at han går på pension/trækker sig tilbage i juni 2020.
Derved bliver kravet om hans afskedigelse en smule mærkværdigt.

"Professor Peter Høj AC formally advised UQ’s Senate on Thursday 30 May of his intention to retire from his role as Vice-Chancellor, effective 30 June 2020."

Peter Beck-Lauritzen

I kritikken af studenten, kuglepen og mobning, kan jeg tilføje, at Drew garanteret også har mellemrum mellem tæerne! Er det universitetets niveau for kritik?
Jeg tror Drews kritik er berettiget! Et andet teknisk universitet i AU, har en sag kørende om en kinesisk student, der modtog australske støtte på mill.au.$, for hvilke midler han udviklede et genkendelse-program af ansigter. Han etablerede derefter et firma i Kina (med regeringens accept, må formodes!) til overvågning af befollningen i Kina. Spørgsmålet for australierne er, om de skal være med til den slags og om deres forskningsmidler skal kunne bruges på denne måde, fordi det ikke er tilladt i AU.
Drews universitet er vist alt for langt nede i Kina lommer, hvortil der altid er "strings attached". Føj, især til Høj.