Læsetid: 9 min.

Den grønne omstilling ventes at stå i centrum, når EU præsenterer forslag til genopretningsplan

EU-Kommissionen præsenterer onsdag sit med spænding imødesete forslag til genopretningsplan og revideret langtidsbudget. Det store spørgsmålet er, om landene kan enes om at gå den grønne vej
Tilbage i marts gik 3.500 unge på gaden i Bruxelles for at kræve en mere grøn politik i EU.

Tilbage i marts gik 3.500 unge på gaden i Bruxelles for at kræve en mere grøn politik i EU.

Nicolas Landemard/Ritzau Scanpix

27. maj 2020

»EU står ved en skillevej: Det kan enten beslutte at genstarte økonomien ved at søsætte den største grønne investeringsplan, verden nogensinde har set, finansieret af unionens udvidede budget og genopretningsmekanisme, eller risikere at spilde endnu et årti på vejen mod en mere bæredygtig, modstandsdygtig og fremtidssikret økonomi.«

Sådan hedder det i en aktuel pressemeddelelse, udsendt af netværket European Climate Foundation, der ledes af den tidligere franske klimaambassadør Laurence Tubiana.

Dermed lægger netværket op til onsdagens med spænding imødesete forslag fra EU-Kommissionen til en genopretningsfond og et udvidet langtidsbudget for EU. Dette er kommissionens bud på, hvordan Europa bør genstartes og udvikle sig efter pandemien, og et lækket dokument fra kommissionen tyder på, at den grønne omstilling vil stå centralt.

Udspillet skal holdes op mod det fransk-tyske forslag til genopretning fra sidste uge, modtrækket hertil fra de ’sparsommelige fire’ – Danmark, Sverige, Østrig og Holland – samt Europa-Parlamentets nyligt vedtagne erklæring om genopretningen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Kim Paulsen
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Kim Paulsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Paulsen

Et flertal af de store nationer i EU vil forhøje afgifterne på plastik og CO2 for at finansiere tilskud til de hårdest ramte nationer, brancher og folk i kølvandet på Corona-krisen.
Det er fantastisk, at der tænkes på både klimaet og beskæftigelsen.
Håber sandelig ikke Danmark og Sverige samt Holland og Østrig med højrestyre, bliver det selskab, som Mette Frederiksen vælger, således at forslaget ikke får opbakning fra den danske mindretalsregering.
Hvis Angela Merkel kan optræde solidarisk, så kan Mette Frederiksen også slippe den nationalistiske og dybt egoistiske position, hvis Mette har viljen til det!

Hannibal Knudsen, Thomas Andersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Hvad med også at sætte effektivisering at staterne i centrum, så de lande der har dårlige økonomier tvinges til at forbedre deres staters effektivitet.