Læsetid: 6 min.

Lægen Anastasija Vasiljeva er blevet symbolet på kampen mod Putins håndtering af coronakrisen

Med 350.000 coronatilfælde har Rusland et af de højeste smittetal i verden. Det er gået ud over landets sundhedspersonale, der arbejder under risikable vilkår og presses af myndighederne. Samtidig vokser den økonomisk krise, hvilket har fået præsident Putin til at åbne for samfundet igen
Anastasija Vasiljeva er stifter og leder af Lægealliancen – en fagforening for sundhedspersonale i Rusland – og under coronapandemien er hun blevet en af de mest fremtrædende kritikere af det russiske styre, skriver Ida Sparre-Ulrich.

Anastasija Vasiljeva er stifter og leder af Lægealliancen – en fagforening for sundhedspersonale i Rusland – og under coronapandemien er hun blevet en af de mest fremtrædende kritikere af det russiske styre, skriver Ida Sparre-Ulrich.

AP

26. maj 2020

Hver dag i de sidste to måneder er Anastasija Vasiljeva kørt ud på de kolde, russiske forårsveje omkring Moskva med bilen stopfyldt med beskyttelsesudstyr.

Den 36-årige moskovit er stifter og leder af Lægealliancen – en fagforening for sundhedspersonale i Rusland – og under coronapandemien er hun blevet en af de mest fremtrædende kritikere af det russiske styre.

»Vores strategi er at forsyne de mest desperat trængende hospitaler med beskyttelsesudstyr. Vi kommer ud og møder personale, som har været på vagt med coronapatienter i 12 timer uden andet end en gammel hjemmelavet stofmaske som beskyttelse. Det er uværdigt og en skandale,« siger Anastasija Vasiljeva.

I de sidste uger har et rekordhøjt smittetryk ramt Rusland. Landet har 350.000 coronatilfælde, og flere regioner kæmper med flaskehalsproblemer og et udbrændt personale på hospitalerne. Ifølge officielle tal begyndte kurven at flade ud omkring den 18. maj. Men allerede den 11. maj annoncerede landets præsident, Vladimir Putin, at den nationale nedlukningsperiode var forbi, og at regionslederne nu skulle bestemme genåbningstempoet. Anastasija Vasiljeva var målløs.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jane Jensen
  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Erik Karlsen
Jane Jensen, Christian Skoubye, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer