Analyse
Læsetid: 6 min.

Manden, der definerede Storbritanniens nye virkelighed, kunne ikke selv klare nogle coronaregler

Boris Johnsons vigtigste rådgiver – ja, nogle vil sige den egentlige magthaver i Downing Street – er på vippen, efter at han har set stort på, at de COVID-19-nedlukningsregler, regeringen beordrede alle andre til at følge, også gjaldt ham selv. Hele Johnsons politiske projekt, ja, selve premierministerens integritet, er pludselig i spil
Boris Johnsons særlige rådgiver, Dominic Cummings fotograferet uden for sit hus søndag, efter det var kommet frem, at han tilsyneladende har brudt de nedlukningsregler, regeringen selv har udstukket. Selv om regeringens videnskabelige chefrådgiver mistede sit job efter et lignende brud på reglerne, benægtede Cummings over for journalister, at det samme kunne overgå ham.

Boris Johnsons særlige rådgiver, Dominic Cummings fotograferet uden for sit hus søndag, efter det var kommet frem, at han tilsyneladende har brudt de nedlukningsregler, regeringen selv har udstukket. Selv om regeringens videnskabelige chefrådgiver mistede sit job efter et lignende brud på reglerne, benægtede Cummings over for journalister, at det samme kunne overgå ham.

Simon Dawson

Udland
26. maj 2020

Ved et pressemøde i Downing Streets rosenhave mandag aften stillede Dominic Cummings, Boris Johnsons særlige rådgiver, op til en byge af kritiske spørgsmål fra journalister om, hvorfor han brød lockdownreglerne og kørte med familien til sine forældres hjem ca. 400 kilometer fra London midt i coronakrisen.

»Jeg har lavet mange fejl, men dette er ikke en af dem. Mange af historierne man kan læse om mig i aviserne er usande... Jeg har ikke tilbudt at træde tilbage. Tanken har faktisk ikke strejfet mig«, sagde Dominic Cummings.

På et pressemøde søndag aften kastede premierminister Boris Johnson sig ud i et højst usædvanligt direkte forsvar for sin særlige rådgiver, Dominic Cummings.

»Jeg synes, hans handlinger var forståelige og forsvarlige. Enhver far, enhver forælder, vil kunne forstå, hvorfor han gjorde det – jeg kan i hvert fald,« sagde Boris Johnson.

Turen til Durham

Cummings – der ligesom premierministeren selv har haft coronavirus – brød, da han blev syg, tilsyneladende de nedlukningsregler, regeringen selv har udstukket. Begrundelsen er, at han skulle køre sin ligeledes COVID-19-syge kone og deres børn til Durham i det nordøstlige England, hvor de kunne blive passet af familien, mens de voksne lå syge. Cummings blev i Durham meget syg af COVID-19, men da han følte sig bedre kørte han tilbage til Downing Street. Undervejs besøgte han en en nærliggende gammel herregård – ifølge Cummings som en slags test for at se om han kunne magte køreturen tilbage til London. Cummings sagde, at han havde brugt sin bedste dømmekraft, og at reglerne netop giver mulighed for dette.

Den britiske regerings videnskabelige chefrådgiver, Neil Ferguson, mistede for nogle uger siden sin stilling efter et lignende brud på reglerne, og dermed virkede det oplagt, at Cummings måtte træde tilbage.

Men det gjorde han ikke. Adspurgt af journalister uden for sit hjem i weekenden om ikke hans handlinger tog sig skidt ud, svarede Cummings:

»Hvem går op i det? Det handler ikke om, hvad sådan nogle som jer synes«.

Det var klassisk Cummings. Arrogant, angrebsivrig og tilsyneladende fuldstændig ligeglad med konventioner og autoriteter. Han har gjort en dyd ud af at sige og gøre, hvad der passer ham. Han hævder, at han er på en mission for at forny, ja, revolutionere, Storbritannien.

Mange har rystet på hovedet ad den skaldede mand i T-shirts, der ikke bare bryder med vanlig britisk dresscode, men også bevidst ønsker at udfordre selve magtens kerne, og Cummings har vundet alle de kampe, han er gået ind i. Indtil nu.

Johnsons troldmand

Det er svært at overvurdere, hvor central en position i Boris Johnsons regering, Dominic Cummings indtager.

Cummings er manden, der har defineret den politiske virkelighed på ny i Storbritannien, og han har svævet over vandene ved alle vigtige politiske begivenheder i Storbritannien siden 2016.

Fra Brexit-afstemningen til den utraditionelle strategi om at erobre de gamle Labour-højborge (den såkaldt røde mur, der løber fra Wales og op til de gamle minebyer i Nordengland). Dermed var det Cummings tanker, ideer og planer, Boris Johnson fulgte, da han i december vandt den jordskredssejr, der har sikret ham et ualmindeligt sikkert regeringsfundament. Og han er med dens succes blevet Johnsons troldmand.

Boris Johnson, den politiske kamæleon, som engang var en socialliberal forsvarer for det multietniske London, og som siden ubesværet forvandlede sig til højredrejet nationalistisk premierminister, har nemlig i den grad brug for et anker og en tænker.

Derfor kastede premierministeren søndag sig ud i et direkte forsvar for sin særlige rådgiver, vel vidende at han sætter både regeringens og sin egen politiske integritet på spil.

For hvad er Boris Johnson uden Dominic Cummings? Spørgsmålet er, om premierministeren ved det selv. Dom, som han kaldes i Downing Street, har selv taget alle opgørene i eget parti og i centraladministrationen. Cummings er også chefstrategen bag en storstilet vision om at reformere samme centraladministration – og har ladet Boris Johnson gemme sig bag sin troldmandskappe.

Det har skaffet Cummings mange, mægtige fjender, og de var ikke sene til at slutte sig til koret, der nu kræver hans afgang. Konservative ronkedorer, der efter eget udsagn er blev skreget lige ind i ansigtet af Cummings og bedt om at holde deres kæft, da Johnson/Cummings udrensede de konservative for EU-venlige kræfter og bad alle i Johnsons inderkreds om enten at sværge loyalitet eller skrubbe af.

Hævnens time

Dengang svor flere af disse detroniserede konservative magtpolitikere hævn, og gennem sine fodfejl har Cummings åbnet muligheden for, at hævnens time nu er kommet. Tidligere finansminister Michael Heseltine udtalte til BBC, at indtil Boris Johnson og Dominic Cummings besvarer alle spørgsmål vedrørende Cummings rejse til Durham, så vil regeringens integritet styrtbløde:

»Det er svært at forestille sig, at der ikke er en eller anden form for substans i anklagerne mod Cummings. Denne historie stopper ikke, før vi har fået svar. Premierministeren kan ikke feje den ind under gulvtæppet,« sagde Hesseltine mandag.

Også den øvrige britiske presse har vendt sig mod premierministerens forsvar af Cummings. Selv de ellers regeringstro aviser.

»Hvilken planet kommer de fra,« spurgte The Mail mandag, under et billede af Cummings og Johnson. The Mirror bragte også et billede af de to med teksten: »En løgner og en kujon.« The Guardian konstaterede, at Boris Johnson satser hele butikken på at beholde Cummings.

Problemet for Cummings er, at kravene til borgerne i den britiske nedlukning har været drakoniske. Der går mange historier om familier, der ikke har kunnet besøge eller passe deres syge og døende elskede, fordi nedlukningsreglerne forbød det. At et medlem af regeringstoppen så vælger en anden virkelighed for sig selv, understreger en fornemmelse af, at der gælder et ’gør som jeg siger, ikke som jeg gør’. Mandag aften beklagede Dominic Cummings, at han ikke havde givet alle detaljerne om sin og familiens rejse før nu, men skød samtidig med skarpt efter pressen, der ifølge ham forvrænger alting omkring hans person.

Der ingen tegn på, at problemerne er overstået. Førende britiske videnskabsfolk advarer om, at en accept af Cummings’ opførsel risikerer at undergrave nationens vilje til at efterleve kravene om at holde social afstand.

»Langt de fleste har overholdt nedlukningen for det fælles bedste, ikke for egen vinding. Hvis nogen bevidst blæser på reglerne, så kan det blive svært at få resten til fortsat at spille efter dem,« sagde regeringsrådgiver og professor Stephen Reicher til tv-stationen ITV.

Mandag aften forsøgte hovedpersonen at lægge låg på den eskalerende krise gennem et pressemøde. At en politisk rådgiver taler direkte til og med pressen er bestemt ikke kutyme i britisk politik, og Cummings forklaringer blev langt fra godtaget af alle.

»Det er nu op til premierministeren at fyre Cummings - hvis han vil genvinde troværdigheden med at lede landet i coronakrisen«, tweetede Liberaldemokraternes konstituerede leder, Ed Davies, umiddelbart efter pressekonferencen

Læren fra Rasputin

En række konservative parlamentarikere, og vel at mærke ikke bare Cummings’ fjender, kræver ham fyret. Cummings og Johnson har tidligere redet stormen i politisk uvejr, men spørgsmålet er, om det kan lykkes denne gang.

Tony Blairs tidligere rådgiver, Jonathan Powell, har tidligere spået, at Dominic Cummings ikke ville holde året ud.

»Når man træder så meget i forgrunden, og i den grad gør sig selv til offentlig skydeskive, så ender man i overført betydning som Rasputin på bunden af Nevafloden i lænker. Jeg tror ikke, han holder længe«, fortalte Powell til Politics Home.

Cummings har frygtløsheden til at tale sine magtfulde fjender midt imod til fælles med Rasputin, og han deler også zarens magtfulde bagmands skånselsløshed.

Hvis dette bliver Cummings politiske endeligt, så skyldes det, at troldmanden glemte at gemme sig bag sin kappe, eller at han slet og ret troede, at han var usårlig. Manden, der har defineret en ny virkelighed i Storbritannien de seneste fire år, kunne ikke klare mødet med nogle coronanedlukningsregler defineret af hensyn til fællesskabet.

Hans banesår kan få ganske alvorlige følger for hele Boris Johnsons projekt. For hvem skal ellers fortælle premierministeren, hvad han skal mene?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

Jeg så Dominic Cummings pressekonference med åbningsbemærkninger og spørgsmål fra de fremmødte journalister på YouTube.

Jeg fik et godt indtryk af Cummings bevæggrunde og regelgrundlaget for hans handlinger -
men om det hele eller det halve er løgn, kan jeg selvfølgelig ikke vide.

Det er helt evident aldrig sundt for en politisk rådgiver selv at komme i pressens søgelys -
og slet ikke sundt at premierministeren selv skal bruge politisk kapital på at forsvare ham.

Cummings har, som du skriver, fjender overalt;
de oprindelige Brexit-folk i Det konservative Parti, der fik et fur under kampagnen,
og alle de konservative Remainerne, der er arrige over, at de tabte til ham.

Men han skal ikke falde på en fodfejl.

Carsten Svendsen

Det er selvfølgelig ikke skide smart det Cummings har gjort, men det behov for dæmonisering af ham, som bliver lagt for dagen i artiklen tyder ikke på det helt store stykke kød på selve sagen.

søren ploug

Måske er det naivt af et folk at forvente at dets ledere - i det mindste; følger reglerne - eller måske endog går foran ?
Cummings undskylder, at han kommer næste tre kvarter for sent. Måske fordi han skulle printe sin et kvarter lange tale ud ?
Af hans 14-15 minutters lange oplæsning og svarene på spørgsmålene fremgår det klart, at han mener sig berettiget itil at overskride reglerne, når han finder det passende ...
Jeg forstår godt, at nogle britere bliver vrede.
Pressemødet kan følges her - de første ca 43 minutter er blot en indholdsløs venten , spring dem over.
https://www.youtube.com/watch?v=mwBoVRYTjXQ

Peter Beck-Lauritzen

Arrogant og ligeglad lederstil, som Boris indestår for med forsvarstalen. Gør ikke som jeg, men som jeg siger i skal! Tjah!

Morten Hansen

Når denne sag bliver så stor, så handler det formentlig ikke kun om, at Cummings har magtfulde fjender i Tory-establishmentet - selvom dette helt sikkert har betydning for, at kritikken er blevet udbasuneret i medierne. Hvad sagen kommer til at symbolisere er, at der tilsyneladende er regler (Illeborg nævner drakoniske nedlukningsregler) for den brede befolkning og selv for “almindelige” embedsfolk (Illeborg nævner fyringen af Neil Ferguson) - og så er der åbenbart folk som Cummings i magtens inderkreds, for hvem den slags regler så ikke lader til at gælde. Dette indtryk af, at regler er til for “pøbelen”, bliver jo så kun yderligere skærpet af Cummings’s attitude over for kritikken.

Læg dertil billedet af Cummings som Boris Johnsons “hjerne” og sidstnævntes katastrofale håndtering af COVID-19, hvilket gør Cummings til ikke blot en oplagt skydeskive, men også en bekvemmelig lynafleder for visse Tory-støtter. For så handler kritikken lige pludselig ikke om, hvor ringe partiet i almindelighed og dets leder i særdeleshed (der jo begge har buldret løs om “take back control” og totalt dominerer Westminster) har været til at styre landet under COVID-19 (med en absurd slingrekurs fra laissez-faire til drakonisk nedlukning), men i stedet om personen Dominic Cummings.

Søren Fosberg, Claus Nielsen, Rolf Andersen, søren ploug, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Dominic Cummings er manden bag det fabelagtige politiske kunststykke, som i 2019 en gang til fik vælgerne i den røde mur til at tro, at den britiske pengeelite er de fattiges værn. Det var nemt at bilde folk ind, at årsagen til alle deres problemer er EU, men så kom corona, og den har Johnson & Cummings haft lige så svært ved at håndtere som Trump og Bolsonaro, og af samme grund: Man kan ikke bekæmpe et virus ved at love folk, at man vil sprænge »systemet«.

Til gengæld kan man i forbifarten udmærket bruge en pandemi til at nævne, at man løj folk lige op i ansigtet, da man i valgkampen benægtede, at den britiske regering har accepteret en grænse i det irske hav mellem Storbritannien og Nordirland.
Ingen i Nordirland er overraskede. Det ville heller ikke være nogen overraskelse, hvis vi inden længe oplever en opløsning af Det forenede Kongerige.

Søren Fosberg, Claus Nielsen, Rolf Andersen, Erik Karlsen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Bent Nørgaard, Pia Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Han begik en meget alvorlig fejl, Han indrømmede ikke at han handlede forkert, Han undskyldte ikke.

Han kom med forklaringer på hvorfor han gjorde det, men den situation han befandt sig i er ikke anderledes end andre menneskers som har været smittet. Han har tvært imod haft resourcer der gav ham andre muligheder for at løse problemet end mange andre har haft. Men han kunne måske have fået forståelse for sin handlemåde hvis han havde indrømmet at han begik en fejl.

Cummings er stødt på sig selv. Det er hans selvopfattelse og arrogante opførsel der vil bringe ham til fald. Manden bag Brexit kampangen som førte til Cambridge Analytica skandalen. Der er intet at beklage hvis de slipper af med ham.

Søren Fosberg, Rolf Andersen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

"Alle er lige - men nogen er mere lige end andre"
"General Napoleon" af George Orwell

Claus Nielsen, Thomas Rasmussen, Rolf Andersen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Der gælder også andre regler for "vores Dominic Cummings":
https://www.dr.dk/nyheder/politik/frederiksen-laver-nye-regler-sikrer-re...
Bemærk "Transparens" forekommer ikke på "Tavlen":
https://nyheder.tv2.dk/politik/2019-06-30-martin-rossen-har-i-fire-aar-a...

Ole Svendsen

Det er skæbnens ironi at "drømmen om det tabte imperium" var en del af "the brexiteers" motivation til at forlade EU.

Brexit risikerer at betyder begyndelsen til enden på Storbritannien.
Hvorfor?

Fordi Nordirland har ret til en afstemning, hvorvidt de fortsat vil tilhøre England eller Irland. En sådan afstemning kan medføre et samlet Irland, der som bekendt er med i EU. De nordirere der for alt i verden ønsker at undgå en genopblussen af volden i Nordirland og som kan se de økonomiske og politiske fordele ved EU har god grund til at stemme FOR en genforening med Irland.

Samtidig er der den skotske første minister Sturgeon, der er yderst kompetent.
Hun har alt mulig grund til en ny afstemning om uafhængighed fra England, så Skotland kan vælge sin egen skæbne. Skotland ønskede klart at blive i EU.

Lykkes det for Skotland at opnå uafhængighed, giver det heller ikke mening at beholde "Union Jack", da Storbritanniens flag er en kombination af det skotske, engelske flag og irske flag.
https://en.wikipedia.org/wiki/Union_Jack

England kan, som følge af Brexit, risikere at miste Nordirland og Skotland og stå alene tilbage, evt. sammen med Wales. Omgivet af nabolande, der alle er en del af EU, og som har en toldmur mellem dem og England.

Så drømmen om det tabte imperium, der var med til at forårsage Brexit, kan i stedet ende med at England bliver "et lidet fattigt land", langt fra fordums storhed.

Dét kan man kalde skæbnens ironi.

Men det kunne måske give en tiltrængt ydmyghed i et land, hvis selvopfattelse har rod i fordums storhed som centrum i et kæmpe imperium.

Rolf Andersen, Mads Greve Haaning, søren ploug og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

@Ole Svendsen
Håber du på en "balkanisering" af UK?

Eva Schwanenflügel

"Hans banesår kan få ganske alvorlige følger for hele Boris Johnsons projekt. For hvem skal ellers fortælle premierministeren, hvad han skal mene?"

Dominic Cummings er pælen i Boris Johnsons cirkustelt.
Fjernes den, kollapser hele molevitten.

Ole Svendsen, Erik Karlsen, Jørgen Mathiasen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

@Carsten Svendsen
Du spørger:
"@Ole Svendsen
Håber du på en "balkanisering" af UK?"

Nej på ingen måde - tværtimod. Jeg ønsker det bedste for UK.

Det er bare mit indtryk at Brexit bl.a. skyldtes at leave kampagnen fortalte mange usandheder og at Briterne meldte sig ud på et uoplyst/vildledt grundlag. Læg dertil Cambridge Analytica's påståede skjulte manipulation af de britiske vælgere. Havde briterne kendt konsekvenserne af en udmelding af EU, da de stemte om det, tror jeg ikke vi havde haft Brexit. Det var jo næsten dødt løb.

Min kommentar baserer jeg meget på nogle samtaler, jeg havde med en irsk universitets professor bosiddende i England længe inden Boris Johnson blev valgt. At UK falder fra hinanden kan blive en utilsigtet konsekvens af Brexit, som der er en reel risiko for, og som alt for få "Brexiteers" har været opmærksom på.

Jeg tror, at briterne og EU havde været bedst tjent med at UK fortsat var en del af EU.

Det er vigtigt at respektere en folkeafstemning - men det er samtidigt vigtigt at vælgerne er ordentligt oplyst om de reelle konsekvenser af deres valg, når de går til stemme urnerne.
Desværre tror jeg, at det ikke var tilfældet ved Brexit afstemningen af de årsager, jeg nævner ovenfor.

Thomas Rasmussen

Så sandt, nogen er mere lige end andre. Som om øvrige tusindvis af britiske fædre og ægtemænd ikke følte samme hengivenhed som Cummings. Han ser jo ned på dem, fordi de var dumme nok til solidarisk at følge reglerne. Hvorfor minder det mig om forhold i Danmark ...? Vores tidligere statsminister, Departementchefen i Skatteministeriet, borgmestre i København osv. osv.