Analyse
Læsetid: 3 min.

Ny kinesisk sikkerhedslov har potientiale til at blive enden på Hongkong

Den kinesiske ledelse i Beijing går hen over hovedet på lovgivningsprocessen i Hongkong for at indføre en yderst kontroversiel national sikkerhedslov. Lovforslaget lægger op til, at kinesiske sikkerhedsorganer skal kunne operere i Hongkong
Hong Kong: Pro-demokratiske lovgivere protesterer mod en ny sikkerhedslov, der forbyder oprør mod regeringen i Beijing.

Hong Kong: Pro-demokratiske lovgivere protesterer mod en ny sikkerhedslov, der forbyder oprør mod regeringen i Beijing.

Anthony Wallace

Udland
23. maj 2020

Den kinesiske folkekongres er normalt en tam affære. Sådan blev det ikke i år. Det stod klart, allerede inden de 2.980 delegerede havde taget plads til åbningen i Folkets Store Hal fredag morgen.

I ly af pandemien agter den kinesiske ledelse at indføre en yderst kontroversiel national sikkerhedslov i Hongkong – og at gøre det uden om bystyrets parlament og normale lovgivende proces.

I Hongkong, hvor hundredtusindvis af borgere det sidste år har protesteret mod øget kinesisk indflydelse, blev udmeldingen fra folkekongressen mødt med en blanding af vrede og chok i den demokratiske lejr.

»Lad mig gøre det klart for det internationale samfund, at dette er enden på Hongkong. Det er enden på ’et land, to systemer’. Der er ingen tvivl. Beijing og centralregeringen har fuldstændig brudt deres løfte til folket i Hongkong,« lød det fra en tydelig oprørt Dennis Kwok, der er blandt de prodemokratiske medlemmer af bystyrets parlament.

’Et land, to systemer’ er den formel, der har defineret Hongkongs rolle i Folkerepublikken siden overdragelsen fra britisk kolonistyre i 1997. Det er det system, der har opretholdt Hongkongs frihedsrettigheder og frie markedsøkonomi, og som ifølge miniforfatningen kaldet The Basic Law skulle sikre en høj grad af selvstyre i 50 år frem mod 2047.

Af loven fremgår det, at det er et ultimativt mål, at Hongkongs regeringschef og samtlige medlemmer af parlamentet skal findes ved frie valg – det er ikke tilfældet i dag. Men loven foreskriver også, at bystyret på et tidspunkt skal indføre en sikkerhedslov, der forbyder forræderi, løsrivelse, oprør og undergravende virksomhed mod regeringen i Beijing.

Sidste gang den prokinesiske politiske ledelse, der sidder på magten i Hongkong, forsøgte at få vedtaget en sådan lov, var i 2003. Det endte i massive folkelige protester og førte til, at loven blev opgivet, og at regeringschefen måtte trække sig fra posten i utide.

Drastisk brud

Der hersker fortsat usikkerhed om, hvordan og hvor hurtigt folkekongressen vil gennemtrumfe den nye lov, og hvad den mere konkret vil indeholde. Men ifølge et udkast offentliggjort af det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, bliver hongkongregeringen pålagt at beskytte den nationale sikkerhed, mens relevante sikkerhedsorganer fra central hånd får mulighed for at oprette agenturer og løse opgaver i Hongkong.

Med andre ord et potentielt drastisk brud med eksisterende praksis, hvor det udelukkende er Hongkong selv, der har ansvaret for interne sikkerhedsanliggender.

Det er fortsat til debat, hvorvidt det er juridisk lovligt at omgå Hongkongs parlament, men som kinaanalytikeren Bill Bishop skriver i nyhedsbrevet Sinocism, vidner selve handlingen om, at den slags overvejelser ikke længere holder Kommunistpartiet tilbage.

»Tiltaget bekræfter, at Hongkong, som vi kendte den, er væk, og at retsstatsprincipper nu defineres af Kommunistpartiet, hvor partiet bestemmer, hvad lovene er, og hvordan de vil blive håndhævet. De juridiske kompleksiteter af, hvordan de retfærdiggør at indføre denne lov fra Beijing, kommer ikke i vejen for den brutale politiske virkelighed.«

Hårdere metoder i brug

Kina har længe presset på for at få indført sikkerhedsloven og været frustreret over bystyrets manglende evne til at få det gjort. De frustrationer er vokset i takt med det seneste års store protester. Ved at gå hen over hovedet på Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, og den prokinesiske blok i parlamentet, sender Kommunistpartiet et tydeligt signal om, at der skal hårdere metoder i brug for at holde demokratibevægelsen nede og sikre ro i gaderne.

Den kinesiske ledelse har fordømt protesterne som terrorhandlinger og beskyldt fjendtlige nationer for at stå bag uroen.

Flere end 8.000 personer er til dato blevet anholdt for deres rolle i Hongkongs protester. Blandt dem er mange af protestbevægelsens mest markante skikkelser. Også adskillige fra den ældre generation af parlamentarikere, der i årtier har kæmpet for demokratiske rettigheder, er inden for de sidste måneder blevet arresteret.

Risikoen for at havne i fængsel er med andre ord ikke ny. Men med den nye lov vil strafferammen blive udvidet markant.

Det er ikke første gang, at styret i Beijing blander sig direkte i Hongkongs anliggender, men som retorikken og reaktionerne vidner om, er der denne gang endnu mere på spil. Under coronakrisen var urolighederne ellers stilnet af. Med folkekongressens tiltag bliver fronterne nu igen trukket op. Loven vil blive mødt af stor modstand fra en generation af demokratiforkæmpere, der ikke føler, at de har meget at tabe.

Eller som demokratiaktivisten Joshua Wong skriver på Twitter:

»Vi fortsætter vores internationale engagement for at fortælle sandheden om det autoritære Kina til verden! Inderst inde ved hongkongdemonstranterne godt, at vi ikke insisterer på at fortsætte, fordi vi er stærke, men fordi vi ikke har noget andet valg.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det virkelige grund ligger i at Kina har en garnision af elitetropper i Hong Kong fordi udenrigspolitikken er i hænderne på Beijing og kommunistpartiet - Den kommende lov indeholder derfor et afsnit om løsrivelse der så vil blive betragtet som landsforræderi og det vil være den begrundelse for at garnisionstropperne kan sættes ind mod demokratibevægelsen. PS : I Kina er der dødstraf for den men ikke under HK´s nuværende forfatning. USA leger med ilden når de begynder at så tvivl om Kina´s suverænitet over Hong Kong.

Bjørn Pedersen

Vesten ER objektivt set meget bedre end Kina, når det kommer til ytringsfrihed, religionsfrihed, menneskerettigheder, demokrati og respekten for minoriteter. Milevidt og suverænt foran.

Så "slap lige af" med den moralske relativisering.

Det er en skam at Kina ikke engang kan tolerere deres egne regler og love, og ikke respekterer Hong Kongs autonomi indenfor den kinesiske stat. Xi's politik om at ensrette, centralisere og i højere grad undertrykke alt der taler ham og det kinesiske kommunistparti imod, er en falliterklæring. Hong Kong er en del af Kina, men to systemer et land-politikken var jo i bund og grund en meget fremadsynet og tolerant måde at inkorperere og respektere en landsdel, der trods alt har en anden kultur end resten af han-kinesiske Kina. Bag Xi og partiets tankemåde gemmer der sig en måde at tænke på, der i bund er del af en global trend:

At mangfoldighed uundgåeligt fører til konflikt. Det er derfor de er i færd med den etniske udrensning af uyghurer og tibetanere, de skal gøres "rigtig" kinesiske. Også uanset om det land de har levet på, altid har været deres. Engang havde Kina intet problem med at de altid har været et multietnisk land - men det har ændret sig. Om det bare er et propagandagreb (a lá "skab en indre fjende for at samle og styre masserne lettere) eller om det er noget der er del af et reelt nationalistisk ideal skal jeg ikke kunne sige, men kinesisk nationalisme er i disse dage klodens mest aggressive og destruktive form for nationalisme. Den vender sig bare for tiden indad, og ikke udad.

Lillian Larsen, Erik Karlsen, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Niki Dan Berthelsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Gram-Jensen, Jens Jensen, Torben Bruhn Andersen, Arne Albatros Olsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

HongKong er færdigt. Diktaturet tager over. Personundertrykkelsen og forfølgelsen af anderledes tænkende vil accelere til det ligner Kina.

For 20 år siden var HongKongs BNP det dobbelte af Singapore. Nu har Singapore større BNP end HongKong.

Jens Ole Mortensen, Torben Lindegaard, Torben Bruhn Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Helt enig Gert Romme, det er enden på Hong Kong som vi i vesten ellers havde håbet kunne fortsætte på vestlige vilkår. Kina har selvfølgelig en plan om et samlet Kina, inden 100 årsdagen for Mao’s etablering af Kina, og der hører Taiwan naturligvis med.

De eneste der kan hindre en kinesisk magtovertagelse er USA, UK og Frankrig sammen, og derfor har de også øget deres patruljer i strædet mellem de to stater blandt mange andre ting. Kina påstår selvfølgelig i den forbindelse at det ikke er internationalt farvand, derfor bygger de ogsã kunstige øer i det sydkinesiske hav. Som en sidste bemærkning, skal man ikke forvente at Kina vil acceptere et Nej Tak fra Taiwan, for det er slet ikke til forhandling, om så at øen skal pulveriseres. Kun trusler fra USA vil kunne holde Kina tilbage. Og USA har indtil videre ikke ville garantere Taiwan beskyttelse, hvis det skulle ske at Kina en dag angriber.

Arne Albatros Olsen

Fremtiden kommer til at byde på endeløse konflikter med KIna, sådan som de farer frem overalt på kloden. Indkald som et mininum den kinesiske ambasadør i Danmark til samtale.
Kun et fælles internationalt grupppepres vil kunne virke.

Torben K L Jensen

Kina har Shanghai - en storby med 23,4 mio. indbyggere der er udset til at blive Hong Kong´s afløser som folkerepublikkens økonomiske vindue mod resten af verden. Kina er ovre Corona-krisen - For nu - verden styrer mod en voldsom depression og her kommer så Kina med en intakt infrastruktur med et moderniseret produktions-apparat med tilhørende ny silkevej til markeder over hele verden som det lokomotiv der redder verdensøkonomien - igen. Kan man ikke se det ? Kina flytter sin skide forurenende produktion til tredjelande med maskiner "made in China" samtidig med den elektroniske infrastruktur (5G) og energiproduktion. - det der vil gøre Kina til den ledende nation i det 21. århundrede. Jeg er hamrende sur over vestens arrogance når de lader det ske uhindret. Snebolden er blevet til ustoppelig lavine - for fanden da også.

Rene Bolvig, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Med menneskerettigheder,demokrati som våben overfor Kina ? Hvor tåbeligt naivt.

Niki Dan Berthelsen

Det er som om at de her supermagter altid "vil være kalif istedet for kaliffen". Så det overrasker egentlig ikke efterhånden.

Det er rå Machiavellisk magtudøvelse, som man bla. også ser i Rusland, Indien og på sin vis i de helt store globale firmaer. Protester preller af. Der sker kun noget hvis man selv sørger for at være stærk nok til at bevare sin egen selvstændighed.

Så det bliver spændende og se hvor Danmark ender om 20år. Under EUs, Kinas eller USAs indflydelse?

Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen 22. maj, 2020 - 21:33

Jeg er bange for, at det ikke er på grund af arrogance, at "Vesten" lader Kina blive den ledende nation i det 21. århundrede.
Hvis "Vesten" skulle kunne stille noget op overfor Kinas fremdrift, så forudsætter det allerførst, at vi stod sammen, og det sker bare ikke.

USA er blevet isolationistisk.

EU bøvler stadigvæk med Brexit - og nu kommer coronavirus oven i alle de andre problemer.

Det fortaber sig i tågerne, om de 6 lande på Vestbalkan kan optages i EU.

Kina ejer aktiemajoriteten i Athens havneby, Piræus, igennem det statsligt ejede rederi Cosco Shipping. Piræus er p.t. den 6. største containerhavn i Europa og Kina og Grækenland er blevet enige om at gå videre med en stor investering i Piraeus, der skal gøre den græske havn til den største kommercielle havn i Europa.

https://shippingwatch.dk/Havne/article11754862.ece

Det er altså påfaldende, at netop Grækenland ved FN's Menneskerettighedsråd i Geneve, har nedlagt veto mod en fælles europæisk kritik af Kinas brud på menneskerettigheder over for systemkritikere.

Vi har kun alt rigeligt i vores eget ævl & kævl - så enhver tanke om en fælles "Vestlig" indsats overfor kinesisk overtagelse af vestlig infrastruktur og produktionsmidler kan vi godt slå ud af hovedet.

Endvidere har det jo altid været sådan, at vi danskere er gelasne overfor de mægtige -
men det virker ærligt talt, som om vi er ekstra gelasne overfor kineserne.

Jens Ole Mortensen

Nils Bøjden
HongKong er færdigt. Diktaturet tager over. Personundertrykkelsen og forfølgelsen af anderledes tænkende vil accelere til det ligner Kina.

For 20 år siden var HongKongs BNP det dobbelte af Singapore. Nu har Singapore større BNP end Hong Kong.

Ja- og ingen rører en finger. De eneste man kan håbe på er USA, med den ekstreme Trump ved roret.
Pandaklubben har tungen langt oppe et vist sted på kineserne. Så Kina´censur rækker også langt ind i EU.
Er EU ikke verdens største økonomiske magt ?
Hvis EU ikke kan gøre noget, hvad har vi så EU til.
Det er jo skræmmende at se supereuropæere. Lukke øjnene for kina´ forfølgelse af muslimer og undertrykkelse af Hong Kong og vende det blinde øje til alle overgreb som kan have økonomiske eller geopolitiske konsekvenser at protestere imod. Og umiddelbart efter holde følelsesladede dundertaler mod Ungarn, Polen eller Trump. og selv tro at de fremstår som humanister.
Det skræmmer mig virkelig. Ikke at jeg har noget til overs for hverken Ungarns eller Polens styreform eller Trump for den sags skyld. Var jeg i stue med Trump og toppen af EU.Ville jeg have lettere ved at abstrahere fra Trumps fortrædeligheder end EU-kommisærernes.