Nyhed
Læsetid: 6 min.

Oprør i USA: »Det her er en ny borgerrettighedsbevægelse, og vi er i 2020«

Politiet slår hårdt ned på demonstrationer, der spreder sig over hele USA efter at 46-årige, sorte George Floyd døde som følge af en voldsom anholdelse, som blev filmet og afsløret
I seks stater har guvernørerne nu indkaldt tropper fra nationalgarden til at kontrollere urolighederne efter George Floyds død i politiets varetægt, og flere har indført udgangsforbud om natten. Lørdag aften var 1.400 anholdt, og her i Los Angeles er blandt andet en politistation brændt ned og flere butikker plyndret.

I seks stater har guvernørerne nu indkaldt tropper fra nationalgarden til at kontrollere urolighederne efter George Floyds død i politiets varetægt, og flere har indført udgangsforbud om natten. Lørdag aften var 1.400 anholdt, og her i Los Angeles er blandt andet en politistation brændt ned og flere butikker plyndret.

ARIANA DREHSLER

Udland
31. maj 2020

MIAMI/MINNEAPOLIS/LOS ANGELES/OAKLAND/WASHINGTON – Heftige protester over George Floyds død og andre politidrab på sorte mænd har i weekenden spredt sig til flere amerikanske storbyer. Det sker efter, at flere borgmestre lørdag aften indførte udgangsforbud, og adskillige guvernører indsatte nationalgarden mod voldsoptøjer og uroligheder, der efterlod flere sårede.

46-årige sorte George Floyd, døde i den forgange uge efter en voldsom anholdelse, som blev filmet og afsløret.

Allerede fredag aften var vreden over politibrutaliteten eskaleret til opstande og sammenstød i byer over hele landet. Samtidig var myndighederne tilsyneladende fast besluttede på at genoprette lov og orden ved at gribe til stærkere magtdemonstrationer.

Guvernører i seks stater, herunder Minnesota, hvor Floyd døde mandag, mobiliserede tropper fra Nationalgarden. Mange byer, herunder Atlanta, Los Angeles, Louisville, Columbia, Denver, Portland, Milwaukee og Columbus indførte udgangsforbud som et forsøg på at afværge uroligheder i nattens løb.

»Vi er i betydeligt stærkere opstilling end sidste nat,« sagde generalmajor Jon Jensen fra Minnesotas nationalgarde ved en briefing lørdag aften. Det blev samtidig opgjort af nyhedsbureauet AP, at politiet havde anholdt næsten 1.400 personer i 17 byer siden tirsdag.

Lørdagens demonstrationer var begyndt tidligt på dagen, men ikke så snart var natten faldet på, før der igen kom sporadiske voldsudbrud med ildspåsættelser af butikker og biler – og sårede og arresterede demonstranter.

Over hele USA fra kyst til kyst blev der blev meldt om voldsepisoder, både i store og mindre byer. Ud over i de største byer var der også sammenstød mellem politi og demonstranter i byer som Tulsa, Oklahoma; Little Rock, Arkansas; Albany, New York; Fargo, North Dakota og Raleigh, North Carolina.

Hårdere linje

Tæt på Union Square på det centrale Manhattan blev en politibil stukket i brand, hvilket fik en sort røgsøjle til at skyde til vejrs. I Brooklyn trak kampene mellem politi og demonstranter i Flatbush-kvarteret ud i timevis. I Los Angeles blev en politistation i et indkøbscenter brændt ned og butikker plyndret. I Nashville blev en historisk retsbygning stukket i brand, og i Salt Lake City, Utah, blev flere biler brændt, og en mand med en bue og pil, arresteret efter at han havde sigtet med den mod demonstranter.

Skød med gummikugler

Protesterne i Minneapolis fortsatte natten til søndag. Der var stadige konfrontationer med politiet, som så ud til at anlægge en langt hårdere linje for at håndhæve udgangsforbuddet, end man gjorde under voldsudbruddene fredag. Efter at have splittet en protestmarch med deltagelse af flere hundrede og spredt demonstranterne til nærliggende boligkvarterer forfulgte politiet flere grupper og beskød dem og lokale beboere, der havde oprettet barrikader for at forsvare deres gader, med gummikugler. Tidligt søndag morgen meddelte myndighederne i Minneapolis, at opstanden  var blevet nedkæmpet med succes.

»Jeg bryder mig ikke om politiet, og jeg kan heller ikke lide demonstranterne,« erklærede en lokal borger af latino-baggrund. »Politiet har i flere dage ladt os i stikken, og nu skyder de på os, fordi vi forsvarer os selv.«

Adskillige amerikanske medier, deriblandt tv-stationerne CNN og MSNBC, rapporterede om, at deres journalisthold var blevet ramt af gummikugler under deres forsøg på at dække optøjerne. Andre journalister fortalte om at være blevet udsat for angreb med tåregas, peberspray og eletrochokvåben. Adskillige journalister blev arresteret.

Det amerikanske forsvarsministerium tog i Minneapolis det sjældne skridt at sætte enheder fra militærpolitiet i alarmberedskab. Minnesotas guvernør, Tim Waltz, havde dog ikke anmodet om en sådan bistand og henviste til, at han allerede havde beordret den største mobilisering af nationalgarden siden Anden Verdenskrig.

I mellemtiden forekom Donald Trump at puste yderligere til ilden med Twitter-udfald imod demonstranterne, som han beskyldte for at være »anarkister« og for bevidst at opflamme til urolighederne. Trump tilskyndede også borgmesteren i Minneapolis til at bruge skrappere midler for at få bugt med demonstranterne.

Hans forventede modkandidat til præsidentvalget i november, demokraternes Joe Biden, anslog en lidt anden tone. Han kaldte protesterne imod politibrutalitet for »berettigede og nødvendige«, men appellerede også om at indstille volden. »Protesthandlinger må aldrig komme til at overskygge de motiver, vi har til at protestere,« sagde han i en udtalelse.

I Los Angeles udviklede et protestoptog, der var begyndt fredeligt i Pan Pacifik Park, sig voldeligt, da små grupper af demonstranter satte ild til politibiler, og politiet skød tilbage med gummikugle. Efter spærretiden kl. 20, men før natten faldt på, bad borgmester i Los Angeles, Eric Garcetti, statens guvernør om forstærkning med 700 nationalgardesoldater, oplyste AP.

I New York blev der kastet med flasker imod politi, der forsøgte at presse demonstranter tilbage fra Times Square, mens hundredvis af andre demonstranter samlede sig i East Village. Protester var brudt løs i flere forskellige New York-bydele, og der blev tændt bål i gaderne, mens politi kunne ses trække knipler og slå lås på demonstranter.

»Vi vil ikke tolerere handlinger som disse imod betjente fra New Yorks politi«, erklærede byens politimyndigheder i et tweet og oplyste, at man havde foretaget »flere anholdelser« af personer, der havde kastet molotovcocktails efter politibiler. Den offentlige anklagers kontor oplyste, at man indtil videre har rejst tre sigtelser i sagen.

Viralt klip

Andre steder i byen gik et videoklip af to politibiler, der ses køre direkte ind i menneskemængde af demonstranter viralt. Borgmester Bill de Blasio forsvarede denne politiaktion og vakte dermed betydelig vrede blandt mange newyorkere. »Hvis de demonstranter bare havde flyttet sig, som de fik ordre til, ville vi slet ikke diskutere den situation,« sagde han. »Jeg har ikke tænkt mig at bebrejde politifolk, der bare forsøgte at håndtere en vanskelig situation.«

I Atlanta, hvor tre betjente blev såret og 71 personer anholdt efter voldsoptøjer lørdag, blev 1500 nationalgardister indsat gruppevis forskellige steder i byen på ordre fra Georgias guvernør, Brian Kemp.

På opslag på de sociale medier sås flammer og tyk sort røg vælde frem fra en brand i det centrale Philadelphia, hvor en tidligere protest var begyndt fredeligt, men endt i ildspåsættelser af og angreb på politibiler. Også i Chicago blev politibiler angrebet.

Trumps racistiske undertoner

I Washington kom det for anden dag i træk til sammenstød mellem demonstranter og Secret Service-folk og politi ud for Det Hvide Hus. Under tilråb som I can’t breathe, Black Lives Matter og Fuck Donald Trump slog hundredvis af demonstranter kreds om Det Hvide Hus’ grund. Den anspændte situation varede ved hele aftenen, og en bil og en affaldscontainer tæt på Det Hvide Hus blev sat i brand.

Trump meddelte lørdag, at det amerikanske justitsministerium nu vil indlede sin egen borgerretlige undersøgelse af George Floyds død.

»George Floyds minde bliver vanæret af uromagere, plyndrede og anarkister«, sagde Trump, der talte ved Floridas John F. Kennedy Space Centre, hvor han havde overværet opsendelsen af den historiske SpaceX-mission.

»Volden og hærværket føres an af Antifa og andre radikale venstreorienterede grupper, der terroriserer de uskyldige, ødelægger job, skader virksomheder og nedbrænder bygninger. Vi kan ikke og må ikke tillade, at en lille gruppe kriminelle og vandaler ødelægger vores byer og hærger vores samfund. Jeg vil ikke tillade, at vrede pøbeler dominerer,« sagde Trump.

Hans udtalelser var dermed helt i tråd med hans opflammende retorik fra tidligere på dagen, da han truede demonstranter, der samledes i Det Hvide Hus med »bidske hunde og ildevarslende våben«.

Disse ord udløste en øjeblikkelig påtale fra Muriel Bowser, borgmesteren i Washington DC, for deres tilsyneladende racistiske undertoner.

»At tale om bidske hunde er slet skjult påmindelse for afroamerikanere om dengang sydstatsfolk slap deres hunde løs på kvinder, børn og uskyldige mennesker i syd,« sagde Bowser.

George Floyds bror, Philonise, sagde lørdag, at han kort havde talt med Trump om sin brors død. »Det gik så hurtigt. Han gav mig ikke mulighed for selv at sige noget. Det var hårdt. Jeg prøvede at tale med ham, men han talte bare videre, som han ville puffe mig væk og ikke give mig en chance for at få ét ord indført,« udtalte Philonise til MSNBC.

I Minneapolis fredag ​​havde tusinder af mennesker trodset et udgangsforbud, og en menneskemængde løbet politiet over ende, overtaget en politistation og smadret og nedbrændt butikker.

I Atlanta satte demonstranter en politibil i brand og knuste vinduer i CNNs hovedkvarter. I Oakland, San Jose og Los Angeles blokerede demonstranter motorveje, og politiet fyrede tåregas. I Louisville, Kentucky, skød politiet efter en journalist og hendes kameramand, mens de var i gang med en optagelse I Detroit, Michigan, blev en 21-årig mand skudt og dræbt under protesterne fredag ​​aften, da en ukendt person fyrede ind i en skare fra en bil.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

> var blevet ramt af gummikugler

Som jeg læste det flere steder på Twitter, var det "pepper pellets". Vel som de kugler, der bruges, når voksne mennesker leger politi og røvere, bare med cayennepeber i? Hvis det havde været gummikugler, havde de nok ikke været i tvivl.

Eva Schwanenflügel

Flere journalister er blevet beskudt.

"Kaos i Minneapolis: Politiet skød tåregas og gummikugler mod nordiske journalister"
https://www.dr.dk/nyheder/udland/kaos-i-minneapolis-politiet-skoed-taare...

Ikke alene i USA er folk i oprør over politidrabet på bl.a. George Floyd, og i det hele taget den eskalerende racisme, der breder sig overalt i verden.

Herhjemme har også tusinder af mennesker demonstreret fra den amerikanske ambassade til foran Christiansborg, ligesom der har været demonstration i London, ligeledes foran ambassaden.

Det er vigtigt at forholde sig, at det store flertal af de demonstranter, som har opført sig voldeligt, kommer udefra.
De er simpelthen kørt til fx Minneapolis fra andre stater med det formål at skabe ballade, plyndre og smadre.
Guvernøren har udtalt, at 80 % af de anholdte ikke stammer fra byen.

Langt de fleste demonstrationer har været fredelige.
Men med udgangsforbud er volden mellem demonstranter, politi og nationalgardister blevet forværret.

Bægeret er fuldt, og løber i dén grad over..

Espen Bøgh, Troels Ken Pedersen, Ulla Jessing, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Janus Agerbo, Ole Frank, Jan Jensen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det er vel ikke politiprovokatører?

Jan Jensen, Hanne Utoft, Alvin Jensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Et USA i opløsning. Hvor er protesterne fra den Danske regering og EU kommissionen over for et USA, som sætter national garden og dermed militære styrker ind mod deres egen befolk. Og det med trusler fra en præsident, som truer med at åbne ild mod demonstranterne, civile ubevæbnede amerikanske borgere.

Morten Reippuert Knudsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, kjeld jensen, Erik Winberg, Mathias Petersen, Lars Løfgren, Nike Forsander Lorentsen, Trond Meiring, Hanne Utoft, Alvin Jensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

En demonstration er vel i princippet en ideel anledning til lige at vise musklerne fra politiets side, og så starter det hele forfra igen. Hvor ironisk !

Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Rasmussen

Den journalist, der hævder at være blevet blind på det ene øje, er i hvert fald ikke i tvivl, om det var gummikugle eller politi-og-røvere-peberpatron.
Det her skal nok endnu en gang vise sig at give medvind til Donald Trump. Ligegyldigt hvor talentløs en leder han viser sig at være, har han tilhængere. Ethvert ordentligt voksent menneske ville have aflyst sin raketaffyringsfest for at tale sine borgere.

Bjørn Pedersen

Selvom det er trist, at der rammes civile og plyndres og ødelægges forretninger, er nedbrændingen af en politistation som respons på systematisk politivold vel kun forståeligt?

Søren Peter Langkjær Bojsen, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Benjamin Bjerre, kjeld jensen, Erik Winberg, Jens Ole Mortensen, Hanne Utoft, Trond Meiring, Alvin Jensen, Thomas Tanghus og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Havde disse begivenheder fundet sted i Rusland, ville der i den såkaldt frie verden allerede nu have lydt opfordringer til at bistå frihedskampen mod den totalitære stat. Men nu er det USA.

Jens Christian Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Mogens Holme, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Benjamin Bjerre, kjeld jensen, Erik Winberg, Jens Ole Mortensen, Karsten Nielsen, Hans Aagaard, Lars Løfgren, Anders Reinholdt, Trond Meiring og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Obamas tidl. Topdiplomat Susan Rice har lige været på CNN, og siger at det nok er russerne, der på en eller anden måde styrer alle dem som gør ondt. Således at amerikanerne stadig står for det gode. Racisme og plyndringer er udefrakommende. Waoo! Og hun er dybt beundret af den danske journaliststand.

Uheldigvis er begge præsidentkandidater, der skal finde løsninger, født tilbage i 1940erne. Begge har en lidt racistisk sprogbrug. Begge to totalt uegnede.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Erik Winberg, Mathias Petersen, Lars Løfgren, Trond Meiring og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Er det den amerikanske borgerkrig, der er startet med Trupmps konfliktskabende adfærd?

Bo Kelting, kjeld jensen og Niels Borre anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og ikke at forglemme Breonna Taylor som blev skudt af politiet i sitt hjem, 11 skud mod en kvinde for at hun var sort. Og George Floyd som langsomt bliver kvalt til døde. Ikke mærkeliget at det var dråben som fik det hele at briste. Man kan kun håbe at eftertankens kranke bleghed sætter skub i store forandringer.

Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Jens Ole Mortensen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

NYT har en artikel i dagens avis, hvor det godtgøres at en stor del af ballademagerne faktisk er ekstreme højre-orienterede løse grupperinger, der udgiver sig for antifada aktivister.

Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Man må sige at USA har den højre radikale terror inde på livet. De angriber snart mennesker hver dag.. Politi og myndigheder er infiltreret af den . De strør om sig med konspirationsteorier . og selv deres præsident går i brechen for højreradikale og deler værdier med dem.
Men der har også været politifolk som har sluttet sig til demmonstrenterne.( Brave folk.)

Compilation Of Maniac Cops Assaulting Women & Peaceful Protestors On Camera!
https://www.youtube.com/watch?v=N7rOSiYiRNQ

https://www.reddit.com/r/PublicFreakout/

Torben K L Jensen

Ligner i bemærkelsesværdig grad Hong Kong sidste år - det kineserne siger kommer fra USA.
Så det må være noget grundlæggende der er på spil - feks. retfærdighed og frihedsrettigheder.

Torben K L Jensen

Ligner i bemærkelsesværdig grad Hong Kong sidste år - det kineserne siger kommer fra USA.
Så det må være noget grundlæggende der er på spil - feks. retfærdighed og frihedsrettigheder.

kjeld jensen

Jamen US er et økonomisk og racistisk diktatorisk samfund,hvor penge (dollar) tæller mere end rettigheder og mennesker

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Selv når børn dræbes på det lands skoler og der bliver protestret i vilden sky, så vinder den økonomiske magt elite hvergang uanset udfald. I Kina har de kommunist partiet, som står over befolkningen som en altafgørende magt. I USA har de den økonomiske magt elite som gennem deres organisationer, samt en stærk højreorienteret højesterets dommerstand valgt på livstid, som diktere over en magtesløs , men "demokratisk" befolkning.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Og Trump? De fattige stemmer på ham. Men han er kun de riges præsident. Det siger ikke så lidt om, hvor hjernevasket og desperate store dele af befolkningen er.

Bjørn Pedersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Når det passede i går, må det vel også passe i dag.

“While no one condones looting... one can understand the pent-up feelings that may result from decades of repression and people who have had members of their family killed by that regime,"
SecDef Donald Rumsfeld

Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Eller sagt på en lidt anden måde, så har politiet i forbindelse med en demonstration mod politivold, i pincippet valget mellem at bekræftige de værste fordomme eller det modsatte !

Karsten Nielsen

Når mennesker kaster med sten og brandbomber, plyndrer butikker og hærger gaderne i Hongkong – står den såkaldt frie presse på spring for at benævne dem en ”demokratibevægelse”, der kæmper for ”friheden”. Når de gør det samme i USA, er det ”højreradikale” – eller måske er det personer, der er påvirket af Rusland. Underforstået - at kun i første tilfælde er det ”systemet”, som der er noget galt med – i det andet nogle afsporede eller måske blot vrede individer. Gid dog medierne (dog er der undtagelser) kunne lære at referere – og holde bevidste eller ubevidste forhåndsopfattelser om, hvordan verden skal se ud eller fortolkes - udenfor. Som voksne mennesker kan vi da for pokker selv danne os en mening.

Kirsten Jespersen, Allan S. K. Frederiksen, Hanne Utoft, Trond Meiring og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

De danske demonstranter mod amerikansk politivold er åbenbart ikke den slags mennesker der oplever aggression og overgreb fra det danske politi. Eller også er de den slags mennesker der lever i en verden hvor nyheder og problemer kun er relevante hvis de er i en amerikansk eller engelsksproget kontekst.

Det er synd og skam for der er rigeligt grund til at gå på gaden og klage over vores eget politi og deres opførsel, herunder DUP som vidst slet ikke er så uafhængig som den/de burde være.

Gå op i jeres eget demokrati lad amerikanerne om deres. Eller er det oprigtigt vigtigere for jer at sikre amerikanske borgerrettigheder over danske?

Vi ved det fra OL; "de sorte er gode til at løbe og de hvide er gode til at skyde"!

- Nå spøg til side, KKKs drøm om "Hvidt overherredømme" lever i bedste velgående i Amerika,og er i dag politisk beskyttet, af det man kalder. "offentlig ro og orden" som det hedder i politikersprog, når rettigheden til undertrykkelse af masserne skal opretholdes.

Massernes protester overfor politivolden, som er eskaleret igennem årtier, kontrolleres hver gang med nationalgarden, der indsættes for at vise systemet vil dræbe for at sikre undertrykkelsen af protest om ulighederne i det amerikanske samfund, - der alen begrunder sig i racen med sort eler mørk hud, - demokratiske protester undertrykkes med magt, for at sikre rettigheden til undertrykkelsen fortsat eksisterer, og dermed og retten til politibrutaliteten.

Gang på gang ser vi denne politibrutalitet udmøntet hvor anholdte med håndjern lægges på jorden og bliver kvalt i de kendte stillinger der forhindrer de kan trække vejret, - og vi ser ligeledes det igen og igen er det sorte Amerika der lider døden på den måde.

De sorte der flygter for ikke at blive slået ihjel ved kvælning, bliver beskudt og dræbt for flugtforsøg, hvilket gør det berettiget at dræbe dem med skud i ryggen.

Chris Ru Brix

Og konspirationsteorierne er eksploderet blandt højreorienterede amerikanere på de sociale medier de seneste par og kan grundlæggende koges ned til: 1) George Floyd er slet ikke død, 2) det er den onde jøde der manipulerer masserne, 3) det er kommunisternes skyld.

Skræmmende!

Kent Nørregaard

Chris Brix. Er der muligvis også idiotiske teorier på venstrefløjen? Den er meget interesseret i hvide der dræber sorte men er pivtavs omkring det faktum at den overvejende majoritet af dræbe sorte i USA dræbes af andre sorte. 90% i 2016 i sager med ét offer og én gerningsmand.

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/tables/...

Af tallene kan også læses at der er markant større chance for at en sort dræber en hvid end det omvendte scenarie. Specielt når man tager befolkningsstørrelserne i betragtning. Det ændrer selvfølgelig ikke på at sorte generelt har en markant større chance end hvide for at blive dræbt. Dog er det relevant at det primært er sorte der begår mordene.

Chris Ru Brix

02/06.03:40: selvfølgelig er det muligt, det er dog omfanget der er bekymrende og helt usammenligneligt.

https://www.nytimes.com/2020/06/01/technology/george-floyd-misinformatio...

Chris Ru Brix

Desuden kan det næppe overraske at kriminaliteten og mordraten er højere hos en gruppe mennesker der er dårligere økonomisk stedt og dårligere uddannet end en anden. At gøre det til et spørgsmål om hudfarve er racistisk.

Kent Nørregaard

Chris Brix. Det ved jeg ikke om jeg er enig i for havde demostrationerne været så voldelige og rettet mod butikker og indeholdt skud mod politifolk hvis der havde været perspektiv i forklaringen om at ja der er stadig meget racisme og frygt for sorte i det amerikanske politi men her er det altså en enkeltperson der gør sig skyldig i mord. Jeg mener det er overordenligt relevant at fremstille præcist hvor stor chancen er for at sorte bliver dræbt af en anden sort og hvor lille den faktisk er for sorte bliver dræbt af hvide. Er problemet måske at det spolere narrativet man gerne vil fremhæve som beskylder alle hvide i USA for at være undertrykkere og mordere?

Chris Ru Brix

Nej, Kent Nørregaard, du misforstår mig. Jeg refererede til det du skrev.

Chris Ru Brix

Desuden anvender du et propernationalitetsprincip når det gælder mordrater og ignorerer det når det gælder politivold. Ikke at jeg siger det er bevidst.

Ole Falstoft

Kent Nørregaard
'det faktum at den overvejende majoritet af dræbe sorte i USA dræbes af andre sorte'
Du kan ikke bare sætte lighedstegn mellem 'sort dræber sort' og 'hvid dræber sort'
Jeg vil tro at langt de fleste tilfælde af 'sort dræber sort' drejer sig om bande opgør mellem kriminelle, mens 'hvid dræber sort' mange gange har racistisk baggrund.
Man kan ikke bare ignorere Amerikas lange racistiske historie, hvis man vil forstå, hvad der foregår. Nemlig den massive undertrykkelse den sort befolkning har levet med i de 150 år, der er gået efter slaveriets ophævelse især i sydstaterne, hvor KKK vold og lynchninger var almindelige til lang op i 60'erne, og man levede med den evige trussel om voldelig konsekvenser, hvis man stor på sin ret; og der var ingen hjælp at hente hos politi eller domstole.
Det har formet de sortes bevidsthed. For dem er drab på sorte af hvide en del af fortællingen om det racistiske USA, hvor hvide frit kan dræbe sorte -og det er jo heller ikke helt løgn, som vi kan se.
Var de drab vi har set de seneste år ikke blevet dokumenteret og vist på de sociale medier var gerningsmændene aldrig blevet straffet.

Kent Nørregaard

“mens ’hvid dræber sort’ mange gange har racistisk baggrund”. Igen, du postulerer bare og har ingen fakta der kan underbygge det.

Du nævner ting fra en svunden tid og det er fint nok men det er altså ikke bevis for noget som helst. Andet end at forholdene var sådan engang.

Hvis man antager at drabet på Georg Floyd var racistisk og ikke bare et tilfælde af ekstrem politivold må man kunne bevise det. Det kan ikke antages at når en sort mand bliver dræbt af en ikke-sort er det et udtryk for racisme.

Og tilfældet er stadigvæk at sortes overrepræsentation i drabsstatistikker som ofte er et internt sort problem. Det er IKKE de hvide der dræber dem, det er andre sorte.