Læsetid: 7 min.

Stanford-historiker frygter, at historien vil gentage sig selv: Pandemien både udstiller og forværrer de nuværende uligheder

En eventuel immunitet over for COVID-19 risikerer at skabe et klart A- og B-hold, mens vi venter på en vaccine, mener Kathryn Olivarius, der er historiker ved Stanford University og har forsket i samspillet mellem epidemier og klasseforhold
I størstedelen af det 19. århundredes New Orleans så man netop en opdeling mellem de såkaldte akklimatiserede – de, der havde overlevet sygdommen og dermed opnået immunitet – og de ikkeakklimatiserede, der endnu ikke havde haft sygdommen, og derfor var i konstant fare for at dø af den. Historikeren Kathryn Olivarius frygter, at historien vil gentage sig selv.

I størstedelen af det 19. århundredes New Orleans så man netop en opdeling mellem de såkaldte akklimatiserede – de, der havde overlevet sygdommen og dermed opnået immunitet – og de ikkeakklimatiserede, der endnu ikke havde haft sygdommen, og derfor var i konstant fare for at dø af den. Historikeren Kathryn Olivarius frygter, at historien vil gentage sig selv.

Bridgeman Images

2. juni 2020

Efter corona går vi en verden i møde, hvor en blodprøve vil afgøre vores muligheder for at få et job, finde et sted at bo og optage et lån. Et liv, hvor antistoffer afgør, hvorvidt du indgår i samfundet på lige fod med andre eller ej.

Eller det er i hvert fald, hvad Kathryn Olivarius frygter kan komme til at ske, hvis vi ikke passer på. 

Og hendes frygt kommer ikke ud af den blå luft. Som historiker og adjunkt ved Stanford University forsker hun i, hvordan den gule feber, en viral infektion spredt af myg, påvirkede de amerikanske sydstater i det 19. århundrede.

I størstedelen af det 19. århundredes New Orleans så man netop en opdeling mellem de såkaldte akklimatiserede – de, der havde overlevet sygdommen og dermed opnået immunitet – og de ikkeakklimatiserede, der endnu ikke havde haft sygdommen, og derfor var i konstant fare for at dø af den. 

»Jeg frygter, at historien kan gentage sig. For selv om en sådan politik var gavnlig for de immune og samfundsøkonomien, så vi også en række forfærdelige konsekvenser,« forklarer hun.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Curt Sørensen
  • Steen K Petersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Søren Rehhoff
  • Kristian Nielsen
  • Johnny Christiansen
Klaus Lundahl Engelholt, Curt Sørensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Rehhoff, Kristian Nielsen og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu