Nyhed
Læsetid: 6 min.

Terrorforsker: Vi overser et fællesskab af vestlige højreekstreme fremmedkrigere

Op imod tusind europæere har deltaget i krigen i Ukraine, herunder 70 fra Skandinavien. Fælles for dem er et nationalistisk og militant verdenssyn samt modstanden mod et liberalt og elitært Vesten. Men Europa ignorerer det sikkerhedsmæssige problem, de udgør, mener forfatteren bag en ny rapport
Ukrainske soldater i en skyttegrav i Donetsk-regionen i 2019. Der har ikke været megen opmærksomhed om de vestlige højreekstremistiske fremmedekrigere, der er taget til Ukraine for enten at kæmpe på den ukrainske eller prorussiske side, men det kan ikke affejes som et ukrainsk problem, at europæiske borgere vælger at tage derned, mener terrorforskeren Kacper Rekawek.

Ukrainske soldater i en skyttegrav i Donetsk-regionen i 2019. Der har ikke været megen opmærksomhed om de vestlige højreekstremistiske fremmedekrigere, der er taget til Ukraine for enten at kæmpe på den ukrainske eller prorussiske side, men det kan ikke affejes som et ukrainsk problem, at europæiske borgere vælger at tage derned, mener terrorforskeren Kacper Rekawek.

Manu Brabo

Udland
14. maj 2020

Siden 2012 er fremmedkrigere blevet associeret med islamisme i Vesten. Og Europa har fokuseret så ensidigt på Mellemøsten og Syrien, at vigtige sikkerhedspolitiske udviklinger inden for unionens egne grænser er blevet overset.

Det mener Kacper Rekawek, efter han i fem år har studeret en gruppe på omkring tusind europæere med højreradikale holdninger, der relativt ubemærket og på egen hånd er rejst til Ukraine for at deltage i krigen.

»Jeg er oprindeligt antiterroranalytiker, og i mit felt ved vi en masse om Nordafrika, Afghanistan og Syrien. Men næsten ingen kendte til denne type fremmedkriger. Det er et underbelyst emne, og det er vildt, når man tænker på, hvad det er for mennesker, vi har med at gøre. Det er grund til bekymring, når ekstreme højreradikale får paramilitær træning i en krigszone,« siger Kacper Rekawek, der er tidligere analytiker på det Polske Udenrigspolitiske Institut og blandt andet i 2017 har skrevet en bog, hvis titel kan oversættes til En mand med en lille bombe: Terrorisme og terrorister.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Jeg håber, at der snart bliver fred i Ukraine. Jeg kender et par i den vestlige af landet.

Viggo Okholm, Karsten Lundsby og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Når det gælder debatten om terrorisme er synspunkter som det at "den enes terrorist er den andens frihedskæmper", "frygten for terror er blot noget magthaverne finder på for at få flere beføjelser" eller "det er noget der bruges til at "stigmatisere" mindretal" vel gamle travere. Dertil beroligende "chancen for at dø i et terrorangreb er uhyre lille", og sammenlignelig med helt "eksotiske" dødsårsager.
Men holder disse indvendinger? Eller er en nul-accept, nul dialog tilgang (fra "samfundets" side) mere rigtig?

Karsten Lundsby og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Der findes grundliggen fire egenskaber hos mennesker.

1. De intelligente.
2. De dumme.
3. De flittige.
4. De dovne.

Alle mennesker besidder grundlæggende af en kombination af 2 af de ovenstående egenskaber.

Og dem som ALDRIG må få ansvar og magt er kombinationen af dumhed og flittighed. For det er en Hitler opskrift.

jan henrik wegener

Det er ikke klart hvad Hitler har med sagen at gøre, men jeg mener tit af have set det misbrugt.
"Hitler opskrift" bliver let bare et udtryk der skal overtrumfe enhver videre diskussion. Den store stygge ulv kommer! Kan vi, og her menes vi som borgere i samfundet, gå ind for at de der angriber borgerne skal modarbejdes og med et ret omfattende arsenal af midler?
Når Hitler nævnes vil mange vel umiddelbart svare, nej, det tør vi ikke. Vi må passe tusind gange mere på hvad vore politikere kan finde på og hvad politi, efterretningsvæsen og så videre gør end hvad de grupper der kunne finde på at udløse bomber i menneskemængder, skyde løs eller køre ind i dem med lastbiler og lignende. Det sidste må vi leve med, vil det så blive sagt. For hvis ikke vi lever med det, så vil vi få et uhyggeligt overvågningssamfund og en politistat og vejen er banet for at den til enhver tid siddende statsminister (eller præsident i andre lande) viser sit sande ansigt. Hvilket selvfølgelig er A.H.s?

Hanne Utoft

"»Holdningen er lidt, at det er Ukraines problem. Men virkelig? Et ukrainsk problem, at europæiske borgere vælger at tage derned? Nej, vi bliver nødt til at kigge indad,« siger Kacper Rekawek."

Et mindre kig indad ville eksponere at EU bidrog til et statskup i Ukraine, hvor højreradikale kræfter udførte store dele af det beskidte arbejde - støttet af europæiske og amerikanske statsrepræsentanter.

Her er lidt historisk materiale, som dokumenterer hvordan de, ifølge vore mainstreammedier, fredelige demonstranter helt uforvarende blev udsat for grov mishandling og kriminel nedkæmpelse af den siddende regering:
https://www.youtube.com/watch?v=F2-xBKQo-_U
https://www.youtube.com/watch?v=dYlS27VO6HQ
https://www.youtube.com/watch?v=wR1NFI6TBH0

Bemærkelsesværdigt er det at debatten fokuserer på en partikel i problemstillingen; fremmedkrigerne. Disse fremmedkrigere ville slet ikke have kunnet spille en rolle, såfremt der ikke var blevet foranstaltet kup/destabilisering i Ukraine, funldstændigt som tilfældet er i bl.a. Syrien, hvor vi også skal trættes med partikulært ævl og kævl om fremmedkrigere, mens ansvaret for destabiliseringen af Syrien, som i vid udstrækning faciliteredes af vestmagter, slet ikke skal til debat.

Signe Hansen

Det er hovedsageligt hvis man er venstreorienteret eller muslim (det kom da muren faldt) at man er et sikkerhedsproblem :-D

Hanne Utoft

Ved en fejl fik jeg ikke linket til den engelsksprogede version af Oliver Stones 'Ukraine on fire'; her er den: https://vimeo.com/252426896