Baggrund
Læsetid: 7 min.

»Udskydelsen af det polske præsidentvalg på søndag kan blive begyndelsen på enden for PiS-regeringen«

Polen og selv regeringspartiet PiS oplever en dyb politisk krise midt i coronakrisen. De første rebeller fra PiS’ regeringspartner er ude af skabet, og striden om præsidentvalget kan blive en uventet game changer for polsk politik
Den siddende præsident Andrzej Duda står til at vinde i hvert fald første valgrunde ved valget i Polen, som efter planen skal afholdes søndag, men næppe bliver det.

Den siddende præsident Andrzej Duda står til at vinde i hvert fald første valgrunde ved valget i Polen, som efter planen skal afholdes søndag, men næppe bliver det.

Janek Skarzynski

Udland
6. maj 2020

På søndag skal mere end 30 millioner stemmeberettigede polakker egentlig afgive deres stemme per brev ved præsidentvalget i vores store naboland. Egentlig. For her fire dage før valget er der en ærgerlig detalje: Valget bliver næppe til noget.

Selv om brevstemmesedlerne allerede er trykt, findes det lovmæssige grundlag for at bruge dem ikke endnu, og rent teknisk er der masser af åbne spørgsmål – ikke mindst fordi valgproceduren er overdraget fra de polske valgmyndigheder til det polske postvæsen, og fordi mange lokale myndigheder nægter at deltage i afstemningsproceduren.

Polen står oven i coronakrisen og derfor i »den klart største politiske krise, siden den PiS-ledede regering kom til magten i 2015,« som Jaroslaw Flis, sociologiprofessor ved Jaggiellonski Universitetet i Krakow, formulerer det over for Information.

Hvordan det vil udarte sig, ved vi mere om, når det afgørende lovforslag (om muligheden for at afholde brevvalg) torsdag sendes tilbage fra Senatet til det polske underhus, Sejm, hvor den siddende PiS-ledede regering egentlig sidder på flertallet. Men mere og mere tyder på, at den ikke får sin vilje.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Ingen pressefrihed og en underlig/politisk justitsreform, smid dem ud af EU og lad dem sejle i deres egen sø! Det vil de nok ikke, pga "bjørnen" i øst. Så er der kun at krybe til EU-patten og det finder de så ud af! EU kunne jo stramme "penge-skruen" til den største netto-modtager af EU-midler. Ingen ståhej i Polen. Når to polakker taler sammen, er der tre meninger tilstede, ligeså her!

Ole Frank, Karsten Lundsby og Mads Greve Haaning anbefalede denne kommentar