Baggrund
Læsetid: 6 min.

Von der Leyens milliardkanon skaber lettelse i Syd- og Østeuropa – og diplomatisk tilbageholdenhed i Danmarks sparegruppe

Von der Leyens angreb på Danmarks sparegruppe udløser forbeholden glæde i Sydeuropa, lettelse i Østeuropa og rasende reaktioner på den tyske højrefløj
Ursula von der Leyen præsenterede onsdag sit udspil til et »Next Generation EU«.

Ursula von der Leyen præsenterede onsdag sit udspil til et »Next Generation EU«.

Kenzo Tribouillard

Udland
29. maj 2020

750 milliarder euro! Det var gigantiske summer, EU-Kommissionens forkvinde Ursula von der Leyen jonglerede med, da hun onsdag præsenterede sit udspil til et »Next Generation EU«.

Herunder skal EU-budgettet i årene 2021-2027 ikke bare omfatte hele 1,1 billioner euro eller godt 8.250 mia. kroner. I stedet for den tysk-franske forestilling om en genopretningsfond på 500 mia. euro, som »sparegruppen« bestående af Danmark, Østrig, Holland og Sverige officielt har protesteret imod, lagde von der Leyen hele 750 mia. euro på disken som forhandlingsudspil. Heraf skal 250 mia. euro være lån, mens de 500 mia. euro stik mod »sparegruppens« forestillinger skal gives som tilskud.

Mindst lige så omstridt er det, at disse midler skal optages som fælles EU-lån, der skal tilbagebetales i perioden 2028 til 2058, blandt andet med nye miljø- og klimaskatter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her