Læsetid: 9 min.

50 babyer er strandet på et hotel i Kijev – COVID-19 kaster lys over Ukraines store surrogatindustri

COVID-19-nedlukningen har eksponeret en voksende ukrainsk industri af rugemødre – nu siger nogle af de kvinder, der har udlejet deres livmor til andre, fra over for en praksis, som er forbudt i de fleste europæiske lande
På rækker i to store receptionslokaler på Hotel Venice i den ukrainske hovedstad Kijev står babysengene med de 50 babyer, der er født af ukrainske rugemødre. De skal videre til udenlandske par, men er strandet på hotellet, efter Ukraines grænser i marts blev lukket som følge af COVID-19-pandemien.

På rækker i to store receptionslokaler på Hotel Venice i den ukrainske hovedstad Kijev står babysengene med de 50 babyer, der er født af ukrainske rugemødre. De skal videre til udenlandske par, men er strandet på hotellet, efter Ukraines grænser i marts blev lukket som følge af COVID-19-pandemien.

Anastasia Vlasova

22. juni 2020

Nogle spædbørn græder i deres tremmesenge, mens andre vugges eller får flaskemælk af barnepiger. Men de nyfødte befinder sig ikke, som man måske skulle tro, på en jordemoderklinik eller fødeafdelingen på et hospital. Deres tremmesenge står på rækker i to store receptionslokaler på Hotel Venice, der heller ikke ligger i Venedig, men derimod i udkanten af den ukrainske hovedstad, Kijev, godt beskyttet af mure og pigtråd.

Børnene her skal videre til udenlandske par. De er født af ukrainske rugemødre, der har leveret dem til BioTexCom Centre for Human Reproduction, verdens største surrogatklinik. Nu er de imidlertid strandet på hotellet, fordi det har været umuligt for deres biologiske forældre at rejse ud af Ukraine, siden grænserne i marts blev lukket som følge af COVID-19-pandemien. Lige som det har været umuligt for deres aftagerforældre at afhente dem i Ukraine, fordi grænserne også er lukket for indrejse.

De vordende forældre er nu henvist til at se deres børn via videoopkald. Nogle af dem har sendt lydoptagelser af deres egne stemmer, der siger trøstende og beroligende ord til de spædbørnene.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
Bjørn Pedersen, Christian Mondrup og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ukraine har, siden statskuppet i 2014 (som bestemt ikke har forbedret levevilkårene for den almene befolkning; tværtom), ellers fået masser af donationer fra bl.a. USA. men det er fortrinsvist til militær oprustning. Landets vej mod optagelse i NATO og EU ser bestemt ikke lyksalig ud.