Baggrund
Læsetid: 4 min.

Jo, Antifa og Boogaloo-bevægelsen er til stede ved protesterne i USA. Men ingen vil tage ansvar for volden

I USA beskylder flere politikere ekstremistiske grupper for at stå bag den vold og plyndring, der er fulgt efter de fredeligere protester over drabet på sorte George Floyd. Men om volden er orkestreret af de ekstreme grupper, er der foreløbig ikke nogen beviser på
»Vi har grund til at tro, at aktører med onde hensigter forsat infiltrerer de retfærdige protester efter George Floyds død,« tweetede, Tim Walz, guvernør i Minnesota forleden.

»Vi har grund til at tro, at aktører med onde hensigter forsat infiltrerer de retfærdige protester efter George Floyds død,« tweetede, Tim Walz, guvernør i Minnesota forleden.

Lawrence Bryant

Udland
3. juni 2020

Hvem står bag de voldelige uroligheder i USA? Det spørgsmål har både politikere og medier søgt svar på, efter at George Floyds død har ført til massive fredelige protester, men også plyndringer og bilafbrændinger i byer over hele USA. Over 7.000 demonstranter er blevet anholdt.

En række amerikanske politikere inklusive præsident Donald Trump mener, at udefrakommende ekstremistiske grupper med en anarkistisk dagsorden står bag ildspåsættelser, hærværk og plyndringer, skriver blandt andre The New York Times.

Donald Trump hævdede søndag, at den yderliggående venstreorienterede aktivistgruppe, Antifa, (antifascistisk, red.), som er kendt for at benytte sig af aggressive metoder i deres protester, står bag:

»Det er Antifa og den radikale venstrefløj. Lad være med at skyde skylden på andre,« skrev han blandt andet på Twitter.

Senere har han truet med at kategorisere gruppen som en terrororganisation.

Andre har, ifølge NBC News, mistænkt den højreekstremistiske gruppe Boogaloo for at stå bag volden og plyndringerne af forretninger og butikskæder.

Uanset hvad synes der ikke at herske nogen tvivl om, at ekstreme grupperinger udnytter de fredelige protester imod politivold som anledning til at sætte gang i uroligheder.

Det mener blandt andre demokratiske politikere, Tim Walz, som er guvernør i Minnesota.

Søndag brugte politiet tåregas mod demonstranter i gaderne omkring Det Hvide Hus.

Søndag brugte politiet tåregas mod demonstranter i gaderne omkring Det Hvide Hus.

Roberto Schmidt
»Vi har grund til at tro, at aktører med onde hensigter fortsat infiltrerer de retfærdige protester efter George Floyds død, hvorfor vi forlænger udgangsforbuddet med en dag,« tweetede guvernøren søndag ifølge NBC News.

Også den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, udtalte tirsdag til Fox News, at de fredelige protester er blevet kapret og overtaget af uromagere, der begår voldshandlinger. Han tilføjede desuden, at fredelige protester og ytringsfrihed er centrale amerikanske værdier, men at voldelige protester ingen steder hører hjemme.

Ingen beviser

Siden har blandt andre NBC News peget på, at der ikke findes nogle beviser på, at det skulle være netop Antifa eller Boogaloo, der står bag urolighederne. NBC har kontaktet politiet i adskillige byer, hvor protesterne har fundet sted – men ingen kan endegyldigt sige, om det er de ekstreme grupper, der opererer under demonstrationerne.

Keith Ellison, advokatfuldmægtige og tidligere demokratisk kongresmedlem fra Minnesota, siger til NBC’s ugentlige aktualitetsprogram Meet The Press, at, »sandheden er, at ingen rigtig ved det«. Han anerkender samtidig, at der er optaget flere videoklip med mistænkelige personer på – men at man ikke kan være sikker, før det er blevet grundigt undersøgt.

Ifølge NBC News er bevæbnede medlemmer af Boogaloo-bevægelsen blevet set på gaderne i Minnesota, Texas og Philadelphia.

Den ekstreme bevægelse er de seneste måneder vokset ud af højreorienterede og anti-statslige online fora, og antallet af tilhængere er steget markant. Ifølge The New York Times arbejder bevægelsen for at starte en ny borgerkrig, hvilket deres navn er en direkte reference til.

I de private facebookgrupper med tusindvis af medlemmer kan man i øjeblikket læse, hvordan medlemmerne opfordrer til at plyndre politidistrikter og sætte ild til offentlige bygninger.

Der er i mellemtiden, skriver NBC News, ingen beviser på, at disse trusler er blevet ført ud i livet af nogle af de knap 72.000 amerikanere, som mediet anslår, er tilhængere af bevægelsen.

Historikeren Mark Bray, Rutgers Universitet og forfatter til bogen Antifa: The Anti-fascist Handbook peger på, at tilhængere af Antifa-bevægelsen muligvis har været en lille del af protesterne. Ifølge ham ligger gruppens værdier på linje med Black Lives Matter-bevægelsens.

Samtidig understreger Jonathan Greenblatt, leder af ngo’en Anti-Defamation League, i The New York Times, at man ikke kan udelukke, at de enkelte medlemmer handler på egen hånd, fordi de er vrede over politibrutalitet.

Skyder skylden på Trump

De ekstremistiske grupperinger på den yderste venstre- og højrefløj vender beskyldningerne imod henholdsvis Donald Trump og demokratiske politikere.

Som en anonymiseret talsmand fra Rose City Antifa of Portland siger til nyhedsmediet Politico: »Det her er virkelig bare et forsøg fra Trump på at aflede opmærksomheden fra de virkelige problemer.«

Patrick Fairbairn, administrator af en række af Boogaloo-facebookgrupperne påpeger, at de fleste Boogaloo-medlemmer udelukkende har taget del i protesterne for at beskytte demonstranterne og udtrykker desuden sympati for Black Lives Matter:

»Hvis de ikke er blevet hørt, og der er brug for, at de bliver hørt, så må de gøre det på deres måde,« siger han til Politico. »Det værste er, at vi har den her kunstige adskillelse af folk.«

Hverken Antifa eller Boogaloo benægter altså, at nogle af deres medlemmer har deltaget i voldelige aktioner. Boogaloo er tidligere blevet sat i forbindelse med de lockdownstrejker, der har været i USA i forbindelse med coronakrisen.

»Vi ved med sikkerhed, at der har været yderst højreorienterede aktører både online og ved disse forsamlinger, såvel som der har været venstreorienterede,« siger Brian Levin, direktør for Center for the Study of Hate and Extremism at California State University, San Bernardino til The New York Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

KBH Film&Fotoskole KBH Film&Fotoskole

Det er så måden Information vælger at vinkle Et omsiggribende folkeligt oprør mod Trump på!?

Peter Beck-Lauritzen, David Breuer, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

"Hvem står bag de voldelige uroligheder i USA? " Det gør et sygt regime (der plyndrer befolkningen aka omfordeler nedefra og op ad med milliarder af dollars i skattelettelser til fortune 500 eliten)

Peter Beck-Lauritzen, David Breuer, Carsten Munk, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Mikael Højgaard, Ib Gram-Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

I betragtning af racismen, uligheden og fattigdommen i USA, specielt i en situation med over 40 millioner arbejdsløse og et socialt sikkerhedsnet med gabende huller, er det måske ikke nødvendigt at lede efter nogen, der orkestrerer volden, hærværket og plyndringerne (hvilke sidste man også har oplevet ved ganske "upolitiske" strømnedbrud og deraf følgende mørklægning af storbyer). Det må vel på den givne baggrund kaldes forventeligt, at frustrationerne og vreden kan få nogle til at reagere voldeligt, og at mange griber en given chance for selv at tage, hvad de ikke har råd til.

Peter Beck-Lauritzen, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Ole Henriksen, Claus Nielsen, Silas Bøcher Knudsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Intet nyt. Alt som det plejer at være - over there. :-(

Årsagen, udover korrupt kapitalisme, kan, som jeg ser det, godt være det multi-etniske/kulturelle samfund, USA vitterlig er.
Vi mennesker er simpelthen og tilsyneladende ikke udviklet nok endnu, til tolerere anderledes tænkende.
Der er masser af eksempler, ude i verden, på små, mindre samfund er langt roligere og mere homogene end disse multi-stater.
Så skal vi gøre os nogen forhåbninger om en fremtid med "One-World" - en verden uden grænser, er det bydende nødvendigt vi skoler både børn og voksne i en retning af, "de andre er som os selv. Vi har alle samme glæder, bekymringer og sorger".
Her og nu kunne man starte med ændre typen af nyheder.
I stedet for oplyse om al den krig og ondskab derude i verden, kunne man oplyse om de mere nære ting, hjemmeligt stof. For alt den fokus på ulykke og ondskab, der ude, skaber vores grimme tanker om "de andre". Vi bliver sku aldrig venner på den måde.
Hvis, i, ellers, og såfremt, bliver verden måske et bedre sted at være om små 30år

Eva Kjeldsen

Jeg vil anbefale en bog, den er ikke oversat til dansk,
: Bridge Across Jordan.
Forfatteren er Amelia Platts Boynton Robinson.
ISBEN:0-9621095-4-1

Chris Ru Brix

Jeg troede vold var noget man begik mod mennesker (og andre dyr). Bliver det begået mod ejendom kaldes det hærværk. Og volden kommer tydeligvis hovedsageligt fra individuelle betjente.

Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Søren Løvborg, Jørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Jane Doe og Erik Winberg anbefalede denne kommentar