Læsetid: 7 min.

BLACK (soft) POWER: Beyoncé og Black Panther inspirerer verden til at gå på gaden

At en amerikansk protest mod racisme vinder global udbredelse, beror blandt andet på det, man kan kalde ’Black Soft Power’
At en amerikansk protest mod racisme vinder global udbredelse, beror blandt andet på det, man kan kalde ’Black Soft Power’

Sofie Holm Larsen

12. juni 2020

Råbene startede i den ene ende af pladsen og spredte sig som en bølge gennem de 10.000 mennesker, der søndag var samlet i centrum af Bruxelles til demonstration mod racisme og politivold.

»Black Lives Matter!«

»No Justice, No Peace!«

Selv om demonstranterne stod midt i Belgiens hovedstad, var deres kampråb engelske. Det samme var de mange hjemmelavede papskilte, som folk holdt hævede over hovederne:

»Enough is Enough

»White silence = violence

»Stop killing black people

På få uger har Black Lives Matter-demonstrationerne spredt sig fra Minneapolis i USA til hele verden.

I weekenden var folk på gaden fra Nairobi til Sydney, São Paulo og København.

I Bristol i England smed demonstranterne en statue af en tidligere slavehandler i havnen. I Syrien har en lokal kunstner malet George Floyds portræt på en mur mellem de sammenstyrtede bygninger.

Floyds død har skabt en »verdensomspændende vrede«, som den franske avis Liberation mandag skrev på forsiden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • ingemaje lange
  • Jens Flø
Alvin Jensen, ingemaje lange og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ved at kopiere den Amerikanske Black lives matter, fjerner vi fokus fra de historiske uligheder i Danmark, forskellen mellem adel og bønder, og i endnu højere grad igen til tyendet, der har haft slavelignende forhold i Danmark helt ind til nyere tid. Vi ser stadig urimelige ansættelsesforhold.

Det er meget vigtigt at tage fat om uligheden mellem sorte og hvide, i forhold til Politiet i US. Vi har jo lysende eksempler. Vi har også set statistikker her i Information på antal dræbte af politiet i US fordelt på herkomst. Det vi ikke har set, er fordelingen på indkomst og uddannelse. Jeg ser det som en mulighed i US, at den økonomiske ulighed i US har større betydning. Jeg tror der er en sammenhæng mellem det store antal dræbte af politiet i US, og den stigende økonomiske, ulighed i landet.

Søren Peter Langkjær Bojsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Holger Madsen, Thomas Bindesbøll og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Magt er prestige. Prestige er sandhed. Jean de France i Oplysningstidens seen op til det franske blev til John of America i Postfaktualitetens seen op til det amerikanske. Alle mennesker gennem verdenshistorien har altid italesat de kulturer vi ser som mere prestigefyldte end vor egen, som udtryk for universelle sandheder. Romerne så op til grækerne, frankerne så op til romerne, danerne så op til frankerne, etc. etc. på tværs af tid og sted, alt efter hvem der havde magt, hvem eliten så op til.

Man må i forbindelsen med kampen mod uretfærdighed derfor håbe på, at vi - mod min forventning - faktisk får held med at bekæmpe de uretfærdigheder og uligheder folk herjemme og udenfor USA oplever. Og ikke blot bekæmper monstre, fordi de ligner "vores" amerikanske billeder på hvordan et monster bør og "naturligvis" må se ud, hvilken adfærd man kan kende den på, og hvordan monstret brøler.

Jeg kan dog heldigvis kun blive positivt overrasket. Hvad jeg dog ikke bliver så længe "kloge" mennesker går rundt og tror, at vi vitterligt lever i den samme verden. Alene eksistensen og nødvendigheden af demonstrationerne i USA gør jo klart hvor uhyre absurd den påstand er, medmindre man strækker den ud til en komplet irrelevant argumentation om at vi alle er samme art, består af de samme atomer og lever alle lever efter fysikkens love.

Christian De Thurah

Ingen tvivl om, at Amerikas sorte har ydet et stort bidrag til amerikansk kultur og dermed til kultureksporten. Men at hævde, at det udgør hovedparten, kræver vist et mere end almindeligt udviklet tunnelsyn. Man skal passe på, at man ikke i sin Iver efter at rette op på fortidens uretfærdigheder kommer til at begå nye uretfærdigheder - blot med modsat fortegn.

Søren Peter Langkjær Bojsen, Thomas Bindesbøll og Flemming Haagensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Er det dumhed eller er det kynisk spekulation, som ligger bag den herskende magtudøvelse?

Er splittelse og ufred blandt masserne et af magtens styringsredskaber?

Social uro giver i hvert fald næring til foretillingen om, at øget overvågning er nødvendig. Således at magtens lakajer føler sig nødsaget til at abbonnere på den løsning for at kontrollere masserne. Tilmed er det jo indlysende, at i og med teknologien findes, vil den blive benyttet, hvilket giver magtapparatet endnu et argument for at overvågning skal være i værktøjskassen. Så samtidig med at overvågningsindustrien er lukrativ er den et effektivt kontrolredskab.

Og således peger cui bono pilen atter på magten og dens lakajer som mulige agenter for social uro. Vi ved i hvert fald, at under cover agenter i forskellige sammenhænge fungerer som provokatører i konfliktzoner.

Netop derfor er det vigtigt, at demonstrationerne ikke er voldelige. Vold forærer provokatører af forskellig observans et alibi for indblanding, som bruges til at ødelægge demonstranternes renommé, og dermed få license to kill, få tilladelse til at udøve statens voldsmonopol.

Hanne Utoft, Alvin Jensen, Holger Madsen og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Randi Christensen, borgerettighedsgrupper i USA havde i mange årtier forsøgt sig med fredelige, demokratiske midler at få politiet til at tage mere ansvar, blive mindre voldelige, argumentere for reformer, imod politi-brutalitet, etc.

Så spørg dig selv: Når de sorte i USA ikke blev hørt, ikke blev respekteret igennem de mange årtier frem til idag ved at anvende fredelige midler - hvordan i alverden skulle de dog kunne forvente at få noget ud af at fortsætte med at bruge nøjagtig samme strategi?

Fredelige krav om respekt for rettigheder dur kun hvis magthaverne faktisk respekterer dig. Hvis magthaverne derimod udelukkende kræver at det er DIG, der skal respektere deres magt, deres ret til at beskytte sig selv, deres ret til at blive beskyttet af retssystemet.... hvorfor skulle du dog blive ved at spille efter deres regler, hvorfor skulle du tro at det pludselig nu skulle gøre en forskel om du mister magthavernes respekt? Hvis de kun respekterer dig når du er underdanig, lydig og underkastende.... har de aldrig respekteret dig til at begynde med.

Troels Ken Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Ruth Sørensen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Bjørn petersen, det har du selvfølgelig ret i. Min hensigt var at påpege, hvordan vold i forbindelse med demonstrationer kan misbruges til at miskreditere og forvanske sagens rette sammenhæng. Således at vreden over forbrydelser og overgreb får det forkerte fokus, og de skadelidte fremstår som skadevoldere.

Det er magtens spin, som man må undgå. Vi så med f.eks, vietnam demonstrationerne, at det - måske i kombination med den øvrige politiske situation men dog med effekt - lykkedes at lægge et så stort pres på magthaverne, at de i stedet valgte at ændre adfærd. Også gandhi havde succes med sin strategi. Det er dog klart, overgrebet kan være af et omfang, så trykkogeren eksploderer.

Thomas Bindesbøll

Gode kommentarer, og vel tænkte. Der kommer heldigvis fortsat trods alt "noget godt ud af noget forfærdeligt", så at at sige. Selvom det - som altid - er en ringe trøst for ofrene

Vi får vel alle håbe, at der herudaf vokser en bedre og mere latent bevidsthed om både historien, racisme og/eller skrigende sociale uretfærdigheder, verden rundt. Til alle tider. Også i dag. Ingen nævnt og ingen glemt.

Vent lidt; de amerikanske underklasser, herunder afroamerikanere, er ikke af egen drift gået på gaden for at demonstrere og protestere - de er mobiliserede af russerne og Putin. Følg hér Susan Rice, Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, som leverer en ny variant af Russiagate:

"Former Obama administration national security adviser Susan Rice bizarrely suggested in a televised interview Sunday that the Russians could be behind the violent nationwide demonstrations following the in-custody death of George Floyd, although she offered no evidence for the incendiary claim."
https://www.foxnews.com/politics/susan-rice-suggests-russians-behind-vio...