Analyse
Læsetid: 4 min.

Boltons bombe beviser, at Trump stadig kan chokere

Afsløringerne af den amerikanske præsidents fidele optræden over for Kinas præsident Xi kan gør det svært for den republikanske kampagnemaskine at føre Trump frem som den stærke mand, der kan stå fast over for kineserne
Spørgsmålet er, om John Bolton med sin bog vil være i stand til at skære gennem Trump-æraens tåger og for en gangs skyld rykke ved kernevælgergruppernes ellers urokkelige støtte til USA’s siddende præsident.

Spørgsmålet er, om John Bolton med sin bog vil være i stand til at skære gennem Trump-æraens tåger og for en gangs skyld rykke ved kernevælgergruppernes ellers urokkelige støtte til USA’s siddende præsident.

Udland
19. juni 2020

WASHINGTON – Indtil i går var det en vedtagen sandhed, at uanset hvilke nye belastende ting der måtte blive fremdraget om præsident Donald Trump og hans forvaltning af sit embede, så ville det næppe være nok til at chokere ret mange ret meget mere. Efter hans over tre år ved magten har verden trods alt vænnet sig til Trump og hans specielle stil.

Med John Boltons lækkede memoirer kan der nu være grund til at revurdere den antagelse.

Ifølge Bolton har Trump for eksempel sagt til præsident Xi Jinping, at Kinas masseindespærring af uighurer var »præcis den rette ting at gøre«. Trump skal også have bedt om Xis hjælp til at sikre eget genvalg, have udtalt, at journalister ’bør henrettes’, overvejet det som en »cool« mulighed at invadere Venezuela og angiveligt have forsvaret Saudi-Arabiens nedslagtning af dissidenten og Washington Post-klummisten Jamal Khashoggi.

Og dette er kun et foreløbigt udpluk fra de første smagsprøver fra Boltons bog.

Offentligheden har reageret med et kollektivt gys på de sociale medier såvel som på tv. Ganske som offentligheden har gjort ved tidligere insider-afsløringer – eller gør når Trump skriver nye rabiate eller bizarre ting på Twitter. Vi taler trods alt om et statsoverhoved, der har foreslået at bruge atomvåben mod orkaner.

Nu er spørgsmålet, om dette ’seneste nyt’ fra de kaotiske tilstande i Det Hvide Hus – der vel at mærke er skrevet fra en insiderbetragter, der nyder ry som en jernhård ærkerepublikaner – vil være i stand til at skære gennem Trump-æraens tåger og for en gangs skyld rykke ved kernevælgergruppernes ellers urokkelige støtte til USA’s præsident.

Eller for at formulere spørgsmålet mindre omstændeligt: Er der overhovedet grænser for, hvor meget Trump kan skeje ud, uden at det får konsekvenser?

Makaber

Mange vil huske, at Trump har pralet af, at han kunne skyde en person ned midt på Femte Avenue i New York »og ikke miste vælgere«. Virkeligheden er mere makaber. Næsten 120.000 amerikanere er døde af COVID-19 – et højt tabstal, der i vidt omfang skyldes, at Trump og hans regerings håndtering af pandemien har været værre end næsten alle andre regeringers, bortset fra Brasiliens.

Desuagtet vurderer næsten 40 procent af vælgerne stadig, at Trump gør et godt stykke arbejde med at bekæmpe, hvad han selv betegner som »pesten fra Kina«. På samme måde stemmer så godt som alle republikanske senatorer ufortrødent for Trumps agendaer.

»For de fanatiske trumpister kommer Boltons bog og dens afsløringer om at bruge handelspolitiske midler som hjælp til egen valgkamp ikke til at gøre nogen forskel,« vurderer Wendy Schiller, professor i statsvidenskab ved Brown University. »De her vælgere vil gå over glødende kul for stadig at stemme på ham«.

For ever-Trumpers behøver det imidlertid ikke at være så svært at sætte sig ud over de for deres idol så belastende oplysninger. De Trump-tro medier vil vide at angribe Bolton som en bitter og selvoptaget overløber til fjendens lejr. Og vil kunne støtte sig til et righoldigt materiale.

Bolton forlod jo ikke ligefrem sin post som national sikkerhedsrådgiver som et ikon for offentlig dyd. Han afviste at lade sig vidneafhøre under den rigsretsundersøgelse, som Repræsentanternes Hus gennemførte tidligere i år. Og dermed forpassede han selv en oplagt mulighed for at sætte ind imod det præsidentielle magtmisbrug, han nu hævder sig naget af. Det er svært ikke at se hans daværende umeddelsomhed som motiveret af et ønske om at reservere de saftigste afsløringer til sit eget bogprojekt, hvis forskudshonorar beløber sig til to millioner dollar.

Blødende sår

Der er kugler nok at skyde budbringeren med. Og dog kan det ikke udelukkes, at budskabet brænder igennem og påfører Trump et langsomt blødende sår.

Trods alle de fordele, det amerikanske valgsystems særlige geografi og principper kan give Trump, vil et trofast vælgerkorps på 40 procent af de afgivne stemmer ikke række til at få Trump genvalgt. Han behøver tillige stemmer fra uafhængige. Her kan Boltons bog have en afskrækkende virkning.

»For de uafhængige og for mere moderate republikanere, der stemte for ham i 2016 i svingstater som Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, North Carolina og Arizona, kan Boltons afsløringer godt føre til øget Trump-træthed, siger Schiller.

»Og da det amerikanske præsidentvalg i 2020 igen ser ud til at kunne blive afgjort med små marginer i netop disse stater, kan det få fatale følger for Trump, hvis disse vælgere bliver hjemme eller værre: stemmer på Biden.«

Boltons memoirer risikerer også at trække tæppet væk under den angrebstaktik, som Trump-kampagnen nu forsøger sig med som den centrale imod hans demokratiske modkandidat.

Samme dag, som nyheden om Boltons bogudgivelse var breaking news, begyndte man på Facebook at kunne se republikanske politiske reklamer, der karikerer Biden som Xis bugtalerdukke under overskrifter som »Sleepy Joe elsker Kina«.

Den retorik klinger skingert, når den siddende præsident ifølge Bolton skal have betroet Xi, at denne er »den største kinesiske leder i 300 år!« og straks efter omformuleret det til »den største leder i kinesisk historie.«

At dyrke Kina som et fjendebillede er blevet Trumps faste formel for at bortlede opmærksomheden fra sin svage respons på pandemien og den efterfølgende økonomiske katastrofe samt dæmonisere sin rival. Denne fortælling bliver det nu langt sværere at føre troværdigt frem.

»Giver han efter for Xi, og har han både ødelagt økonomien og ladet virussen rase frit, må man spørge: Jamen, hvad er der så tilbage,« udtaler Thomas Wright, direktør for den uafhængige politiske tænketank Brooking Institution.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Bolton vurderede nok at hans vidneudsagn intet ville ændre.