Analyse
Læsetid: 3 min.

Britisk borgerting kræver, at den økonomiske genopretningsplan efter COVID-19 fokuserer på grøn omstilling

Det britiske borgerting bakker i overvældende grad op om at fremskynde den grønne omstilling. Også britisk erhvervsliv vil gøre klima til et omdrejningspunkt i den forestående genopretning efter COVID-19
Et flertal af briterne bakker op om en grøn genopbygning af den britiske økonomi. På billedet opfordrer klimaaktivister fra Extinction Rebellion til handling.

Et flertal af briterne bakker op om en grøn genopbygning af den britiske økonomi. På billedet opfordrer klimaaktivister fra Extinction Rebellion til handling.

Crispin Hughes

Udland
27. juni 2020

Storbritannien nedsatte i januar 2020 et såkaldt klimaborgerting bestående af 108 repræsentativt udvalgte borgere. Over tre weekender har de diskuteret klimaforandringernes implikationer på samfundet, og hvordan de britiske lovgivere bør forholde sig til dem nu og i fremtiden. Det var meningen, at borgertinget også skulle have mødtes en fjerde weekend, men her kom COVID-19 og den medfølgende lockdown i vejen.

I stedet blev der i april og maj arrangeret tre onlinemøder for borgertingets medlemmer. Forinden havde det britiske parlament besluttet, at borgertinget også skulle forholde sig til coronakrisens indvirkning på samfundets mulighed for at bekæmpe global opvarmning.

Et borgerting fungerer ved, at deltagerne først bedes om grundigt at sætte sig ind i problemstillingen ved at læse op på den. På selve mødet holder eksperter med divergerende holdninger oplæg, og derefter diskuterer borgertingets medlemmer. Resultatet af debatten føres til protokols og samles i en rådgivende rapport. Denne udgives først til september, men borgertinget har allerede nu afleveret en midlertidig konklusion til parlamentet i Westminster.

Borgerting

  • Det britiske klimaborgerting bygger på erfaringer fra tidligere inddragelse af borgerne i den demokratiske proces.
  • Borgerting, hvor et tilfældigt, socialt og demografisk repræsentativt udvalg af borgere bliver bedt om at deltage i et panel, der rådgiver regeringen på udvalgte områder, er ved flere lejligheder tidligere blevet afprøvet på de britiske øer med bemærkelsesværdig succes.
  • Det var netop et borgerting, der efter langstrakte diskussioner anbefalede det irske parlament en folkeafstemning om at tillade abort – hvilket resulterede i ændring af abortloven i 2018.

»Vi diskuterede coronaepidemien på vores borgerting, og det står klart, at et betragteligt flertal af deltagerne mener, at regeringen bør fokusere sit genopretningsprogram på at få skabt en grøn økonomi, der sætter bæredygtighed over den form for kortsigtet profit, der kan ødelægge planeten,« udtalte borgertingsmedlemmet Ibrahim (efternavn ikke givet, red.), en praktiserende læge i Surrey.

Klima bliver del af finanslov

Finansminister Rishi Sunak, hvis stjerne i løbet af COVID-19-krisen er steget betragteligt, forventes at præsentere en minifinanslov allerede i juli, og ifølge avisen The Times’ kilder centralt i det konservative parti vil der blive tale om intet mindre end »en grøn revolution«. Der har længe været planer om, at gøre Storbritannien til et globalt centrum for grøn vækst, og COVID-19 kan ifølge avisens kilder komme til at fremskynde denne proces.

Borgertingets medlemmer er nemlig klare i mælet, når det gælder grøn omstilling. 79 procent af deltagerne var enige eller meget enige i, at regeringens genopretningsprogram bør være centreret omkring at gøre Storbritannien CO2-neutralt, og hele 93 procent var meget enige i, at der bør tages skridt, der økonomisk belønner grøn adfærdsændring, i takt med at nedlukningen lempes.

Borgertingets holdning vinder genklang i britisk erhvervsliv og industri. I et åbent brev til premierministeren skrev mere end 200 af Storbritanniens førende virksomheder i slutningen af maj under på en deklaration, som kræver visionær klimatænkning og belønninger til virksomheder, der tør tænke grønt.

»Det behøver ikke at være et svært valg. For mig at se er der masser af muligheder for at genoprette økonomien, samtidig med at vi passer på de mest udsatte og beskytter vores naturlige ressourcer«, udtalte Liz Barber fra Yorkshire Water til BBC.

Også klimaborgerting i Frankrig

Briterne bør tænke sig grundigt om, i forhold til hvad de enorme summer til den trængte økonomi skal bruges til. Mere end 11 millioner borgere understøttes lige nu helt eller delvist af regeringens lønkompensationssystem, der forventes at komme til at koste op mod 100 milliarder pund. Storbritanniens økonomi skrumpede med rekordhøje 20,4 procent i april, og selv om der er tegn på, at økonomien er på vej mod en form for bedring, vil valget af genopretningsstrategi få betydning mange år frem.

Storbritannien er ikke det eneste land, hvor borgerting forholder sig til klimaspørgsmål. Et fransk klimaborgerting har netop afsluttet ni måneders debat med et krav om en folkeafstemning, der skal gøre klimahensyn til en del af den franske grundlov.

Afgørende bliver det, om der er politisk vilje og overskud til at benytte krisen og de enorme summer, der alligevel bruges i kampen mod COVID-19, til for alvor at sætte fart i den grønne omstilling. Noget tyder på, at det er tilfældet, og i givet fald vil den for tiden meget brugte talemåde »don’t waste a crisis« give rigtig god mening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her