Baggrund
Læsetid: 5 min.

EU ’mørklagde’ sag om manglende tilsyn med brutalt kroatisk grænsepoliti

EU-Kommissionen har holdt hånden over Kroatiens regering ved at undlade at oplyse Europa-Parlamentet om, at Kroatien ikke har etableret et effektivt tilsyn med landets grænsepoliti, til trods for at EU har afsat penge til det
Kroatien ønsker at tilslutte sig til EU’s paskontrolfrie Schengenområde. En forudsætning er dog, at landet lever op til europæiske menneskerettighedsstandarder ved sine grænser. Og det kniber det med: Flygtninge som forsøger at komme ind i EU fra Bosnien (billedet) mødes ofte af hårdhændet behandling fra Kroatiens grænsepoliti.

Kroatien ønsker at tilslutte sig til EU’s paskontrolfrie Schengenområde. En forudsætning er dog, at landet lever op til europæiske menneskerettighedsstandarder ved sine grænser. Og det kniber det med: Flygtninge som forsøger at komme ind i EU fra Bosnien (billedet) mødes ofte af hårdhændet behandling fra Kroatiens grænsepoliti.

Elvis Barukcic

Udland
23. juni 2020

BRUXELLES – EU-Kommissionen anklages for »skandaløs mørklægning« ved at have tilbageholdt dokumentation for, at Kroatiens regering har undladt at føre tilsyn med landest grænsepoliti. Grænsepolitiet anklages for at have bestjålet, ydmyget og begået voldelige overgreb på migranter ved landets grænser.

Af en intern mailkorrespondance fra EU-Kommissionen, som The Guardian har set, fremgår det, at embedsmænd i Bruxelles anbefaler at fortie, at Kroatien har forsømt af etablere den tilsynsmekanisme, som EU har bevilget midler til.

En embedsmand i kommissionen advarede i januar en kollega om, at det »helt sikkert ville blive set som en ’skandale’«, hvis det skulle komme frem, at Kroatiens regering havde undladt at bruge EU-midler til at etablere tilsyn med det kroatiske grænsepoliti. Advarslen kom i forbindelse med, at der skulle svares på en forespørgsel fra et europaparlamentsmedlem.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forbandet svineri. Muligvis skyldes det, at landets premierminister, Andrej Plenković , har være for mand for EU i det seneste halve år.

Jeg ved af egen erfaring, hvor brutalt dette politi kan være, og samtidig helt uinteresseret i et hændelsesforløb. Og så var vi endda hverken anholdte eller sigtet, men opsøgte selv politiet for at få en politirapport omkring en hændelse, som vi var uden skyld i.

For blot et par uger siden var der igen en episode med dette grænsepoliti. Her havde de "taget" en mindre gruppe på 12-16 flygtning inde i Kroatien. Tilsyneladende var de blevet bundet til træer med ståltråd, og var blevet mishandlet særdeles brutalt. - Så brutalt at den ene er endt i rullestol. Derefter havde grænsepolitiet smurt sukker, mayonnaise og andre af flygtningenes fødemidler ind i sårene. Og kørt dem til grænsen til Bosnien, hvor de var blevet dumpet ulovligt.

Og i sidste uge blev 2 betjente anholdt for en anden mishandling. Den ene havde mishandlet en fange, og den anden havde ikke forhindret det. Denne sag var af en karakter, hvor det var svært ikke at anholde dem. Politistationen sørgede selvfølgelig for selvfølgelig for at bringe den anholdte på hospital.

Der er mange andre eksempler gennem de seneste år, hvor også nabolandet, Bosna, har klaget og anklaget kroatisk grænsepoliti for brutalitet og ulovligheder. Og det virker faktisk som om, at dette politi har hemmelige beføjelser fra visse politikere om at skræmme flygtninge ved en ualmindelig brutal fremfærd.

Derfor er det da logisk, at kroatiske myndigheder (politikere) ikke ønsker at dette effektivt tilsyn med landets grænsepoliti, sådan som EU har forlangt og givet penge til. Det vil jo være pinligt, hvis landet politikere blev afsløret i at beordre disse brutale ulovligheder.