Interview
Læsetid: 6 min.

Filosof: »Vi skal ikke bare klappe ad sygeplejersker og portører. Vi skal give dem mere i løn«

Corona viser os værdien af ting, vi har glemt at sætte pris på, siger den schweiziske filosof Rahel Jaeggi. Parker, sundhedssystemer, vuggestuer. Krisen bør få os til at fokusere mere på velfærd. Men forandringer kommer aldrig af sig selv. De kræver altid kamp
Sygeplejersker rengør en hospitalsstue i Frankrig.

Sygeplejersker rengør en hospitalsstue i Frankrig.

Martin Bureau

Udland
4. juni 2020

»Det blev tydeligt, at det offentlige rum ikke bare er et sted, hvor mennesker forbruger og nyder,« siger den schweiziske filosof Rahel Jaeggi til mig i telefonen.

Hun sidder i sin lejlighed i Kreutzberg i Berlin og ser ud over Görlitzer Park, hvor en stor del af bydelens hjemløse holder til.

Under det meste af coronakrisen har hun siddet her ved vinduet og set ned på den grønne plæne, som pludselig blev tømt for mennesker, da nedlukningen begyndte. Til sidst var kun de hjemløse tilbage, de havde intet andet sted af gå hen.

»Menneskeliv afhænger af det offentlige rum. Og selv folk som os, der er relativt velhavende, har brug for at kunne gå en tur i parken,« siger den 52-årige filosof, som til daglig er professor i praktisk filosofi og social filosofi ved Humboldt Universitet i Berlin.

Corona viser os værdien af ting, vi har glemt at sætte pris på, siger Rahel Jaeggi. Parker, sundhedssystemer, vuggestuer. Ting, vi har tendens til at tage for givet, fordi de ikke altid har et prisskilt hængende på sig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

03/maj/2020

Enig, enig, enig :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Søren Jensen, Peter Høivang, Ervin Lazar, Holger Nielsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Det vil da være fint at stoppe neoliberalismen og markedsgørelsen af sundhed. Man kunne starte med at afprivatisere almen praksis for læger, tandlæger og psykologer, og lave en langt fladere lønstruktur.
Man kunne også stoppe taxameter lignende ordninger, der propper for mange, for hurtigt gennem uddannelser, uden at alle får lært det hele.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang, Holger Nielsen, Ole Henriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Kreuzberg.

Jens Christian Jensen

Hmmm. Er det ikke en temmelig kapitalistisk og neoliberal tankegang at ville have mere i løn bare fordi man syntes at man fortjener det ?
Hvad med at bruge flere penge på de udsatte og gamle i stedet for.

Jeppe Lindholm

Jeg har altid været bedøvende ligeglad med, når chefen takker for en god indsats med is og kage. Jeg vil have økonomisk bonus og lønforhøjelse. Alt andet er lort. Jeg går på arbejde for at tjene til livets underhold. Ikke for at blive klappet på skuldrene. Mit selvværd kan jeg godt selv håndtere. Dertil behøver jeg ikke skulderklap.

Det med mere i løn gælder for alle udførende led i arbejdskæden. Et udførende led som er uundværdlig for at samfundet og civilisationen over hovedet kan fungere. Det var de før corona krisen, under corona krisen og efter corona krisen.

Det udførende led i arbejdskæden har ikke kun de dårligste lønninger, de dårligste pensionsudbetalinger, de dårligste arbejdsforhold, de dårligste levevilkår, det hårdeste arbejde, med det dårligste helbred til følge, de dårligste vilkår for deres børn. De skal også arbejde til de nærmest falder døde om med kun en ofte kort pensionisttid før helbredet og føreligheden svigter med en tidlig død til følge.

Det udførende led, pøblen, skal kun arbejde for at skaffe nydelse til de velstående livsnydere. Hvor længe vil vi finde os i det???

Randi Christiansen, Egon Stich, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang og Kent Bajer anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Jeppe Lindholm er åbenbart bedøvende ligeglad med de udsatte og gamle. De må klare sig med det de har - Jeppe vil have bonus og lønforhøjelse.

Og hvem er det lige der tager sig af de udsatte og de gamle? Det skulle tilfældigvis ikke lige være de mennesker du nu ikke vil honorere for deres indsats?
Eller hvad er din pointe? Skal vi bare smide penge efter dem, og så må de bruge dem på privat lønnet ekstrahjælp?

Personligt synes jeg at samtlige pædagoger, sosuer og sygeplejersker skal strejke i en uge.. lade folk se hvad der sker. Hvis ingenting, så en måned...
Når samfundet så finder ud af at verden ikke virker uden, så sker der nok noget.
"Ååhh, du er dygtig, du er en helt." Klappe klappe.. hvad helvede skal dårligt lønnede mennesker bruge det til?

Randi Christiansen, Ulla Søgaard, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang, Kent Bajer og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Næsten alle vil have lønforhøjelse, men giver det bedre velfærd? Nej det giver prisstigninger, det er skruen uden ende. Højere løn, højere priser, men hvem betaler? Hvem får mest ud af skattelettelser? De personer, der er på offentlige ydeler, og lav lønnede, eller de personer, der har en årsløn over en halv million? Det er som vanlig dem, der ikke har. Det er de bredeste skuldre, vi kan "jo sagtens" undvære noget mere. Hvor høj er en folkepension? Har de råd til, at købe mad? Ja, for hvis de ikke gør det, dør de af sult. Kan eksporten blive ved, for stigende priser, mindre eksport. Har udlandet forsat råd til at købe vores dyre varer. Ja - jeg spørger bare. Hvis man sænker afgifter, bliver prisen så sat ned i supermarked? Nej hvis de sænker prisen, så mister de indtægter, til gavn for hvem? Aktionærerne.

Og hvis seviceassisterne, ikke gør rent en uges tid og skraldemændene ikke afhenter skrald, så er vi alle ilde stillet. Serviceassisterne med det hårde rengøringsarbejde, der er målt op i millimeter er nogle af de dårligst lønnede. For manges vedkommende om ikke alle, så er de ikke ansat af det offentlige, næh, de er efterhånden ansat i private selskaber, der skal fede aktionærer op, mens de ansatte knokler samtidig med at det ikke altid er tak, der lyder til dem.
De fortjener mere end et skulderklap, de skal have ordentlige løn og arbejdsforhold.

Randi Christiansen, Ulla Søgaard, Egon Stich, Steffen Gliese, Erik Jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang, Kent Bajer, Bjarne Bisgaard Jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Det virker lidt som om at mange mener at folk som udgangspunkt ikke har ordentlige løn og arbejdsforhold. Der er lidt for meget automat reaktion over debatter i sager.

Jeg kan huske at da debatten kørte om lærenes løn forhold hørte jeg flere sige at de skulle have mere i løn. Da jeg så spurgte om de viste om hvor meget de tjente nu, vidste de det ikke. Så giver det ingen mening at sige at de bare skal have mere i løn.

Peter Høivang

@ Jens Christian Jensen

Hvis du tager ind på ug.dk, så er der en hel masse fakta om uddannelse og arbejde. Her fandt jeg fakta om startløn.

En professionsbachelor uddannelse giver en startløn i det private på ca. 43.000 kr med tillæg og pension.

En sygeplejerske/ergoterapeut/fysioterapeut i det offentlige får ca. 32.000 kr. Med tillæg og pension i startløn.

Jeg har aldrig forstået argumentet med, at sygeplejersker både skal betale til velfærden via skat, men også via en lavere løn.

Steffen Gliese

Nej, vi skal ned i forbrug, så mens der er nogen, der får alt for lidt at leve af, og som derfor skal have mere, så er tiden inden til at give afkald - mest i toppen, ganske vist (og vi taler måske 70-80-90%), men det gælder de fleste, der til gengæld skal have nogle ordentlige arbejdsbetingelser og en til stadighed mindre arbejdsbyrde for den samme løn.
Jeg synes, denne filosof virker ganske rådvild. Hun kan ikke slippe konceptet om økonomi, selvom det jo tværtimod er dette begrebs abstrakte og verdensfjerne forståelse, vi har begrebet under arbejdet med det nødvendige.
Dog virker visionerne til at være gode nok.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Høivang
Man skal passe på med at sammenligne offentlige og private lønninger uden at sørge for at få hele billedet med.
Dermed ikke sagt at sygeplejesker er højtlønnede, men man skal huske at få alt regnet med. Månedsløn er ikke helt nok.
// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

Og ironien idet her er, at højst sandsynligt så står vi over for store besparelser i sundhedsvæsnet, fordi man under corona krisen ikke har behandlet nær så mange patienter som man normal ville. Og i NPM Uhellige blanding af planøkonomi og kortsigtet kapitalistisk tankegang, betyder det fyringer, dårligere service og at man flytter udgifterne fra en cigar kasse til en anden, og flytter folk fra et område man burde prioritere og hvor en del af dem så ryger ind i bistands systemet.

// Jesper

Randi Christiansen, Steffen Gliese og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Jesper

Du nævner ikke hvad der er til hindring for sammenligningen imellem offentlig og privat løn Vs. uddannelses niveau?

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Høivang
Jeg har aldrig sagt at man ikke kan sammenligne, men man skal få det hele med.
Jeg har arbejdet mange år i det private, men har de sidste par år arbejdet i det offentlige.

Og jeg havde snakken med en gammel kollega forleden, og der er +’er og -‘er på begge sider.
Personlig har jeg feks. Betalt spisepause, jeg har lidt flere fridage, jeg arbejder 37 timer og flex, mit pensionsbidrag er 100% betalt af arbejdsgiveren, Min jobsikkerhed er måske lidt bedre, derimod er min grundløn mindre. Igen der er +’er og -‘er.

// Jesper

Randi Christiansen

At ’vi’, først når vi savner, kan få øje på værdien af det, vi savner, er den dummeste generalisering, jeg længe har hørt.

At tage livets under for givet er for de fatsvage.

Covid’en har måske fjernet nogen skyklapper, og det er tiltrængt, for dette dette virusudbrud er udtryk for manglende omsorg for biotop/habitatens miljø-og socioøkonomi.

En hovsa strategi som bør udskiftes med rettidig omhu. Dyre lærepenge. Dummebøder.