Læsetid: 4 min.

Første gang i 100 år: Irlands afgående premierminister danner regering med sin modstander

Historisk samarbejde sikrer liberal-grøn koalitionsregering i Irland for første gang siden borgerkrigen i 1920 – og med stort løfte om hurtig grøn omstilling. Men det holder samtidig bevidst valgets store vinder fra fadet, hvilket kan vise sig problematisk på sigt
Fianna Fails Micheàl Martin (tv.) bliver Irlands nye leder i historisk liberalt-grønt samarbejde.

Fianna Fails Micheàl Martin (tv.) bliver Irlands nye leder i historisk liberalt-grønt samarbejde.

Maxwells/AFP/Ritzau Scanpix

29. juni 2020

Alt er det samme, og intet er som før i Irland. Det siger noget om, hvor tungt den historiske arv hviler over irsk politik, at det var referencer til den bitre strid mellem Fine Gael og Fianna Fail – de to liberale partier på hver sin side af borgerkrigen for 100 år siden – der var omdrejningspunkt for den første kommentar fra Irlands nu afgående premierminister, Leo Varadkar, efter at han dannede regering med sin mangeårige modstander:

»Borgerkrigens politik sluttede for mange år siden i vores land, men i dag slutter den også i parlamentet,« sagde Leo Varadkar på et pressemøde.

Det er egentligt forbløffende, at det har taget 100 år for de to partier, der på de store politiske linjer er enige om det meste, at forbrødres. Og da det endelig skete, var det nok snarere udtryk for nødvendighed end egentlig lyst til at samarbejde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Flø
  • Thomas Tanghus
  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Jens Flø, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, David Zennaro, Katrine Damm og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Irland for første gang siden borgerkrigen i 1920" - Var det ikke en løsrivelseskrig fra "England".
Nu mangler Nord Irland bare at kunne blive genforenet med resten af Irland.

Morten Reippuert Knudsen

Der var en regulær borgerkrig mellem den under løsrivelseskrigen udråbte republik og fristaten som var en forhandlet løsning inden for rammerne af det britiske Commenwealth (fælles udenrigspolitik & og tilbagetrækning af alle engelske tropper. Våben og kasserne blev overdraget til Fristaten.

Fristats løsningen udskød spørgsmålet om uafhængighed og monarkiet til et senere ikke defineret tidspunkt.