Interview
Læsetid: 4 min.

»Forestil dig 15.000 mennesker på gaden for Grønland – det ville være fantastisk«

En statue i Nuuk af den dansk-norske missionær Hans Egede er blevet overhældt med maling i forbindelse med Grønlands nationaldag, og på sokkelen er der skrevet »Decolonize«. Her fortæller tre grønlandske personer, hvad de tænker om situationen
Hans Egede-statuen i Nuuk er blevet udsat for hærværk og overhældt med rød maling.

Hans Egede-statuen i Nuuk er blevet udsat for hærværk og overhældt med rød maling.

Leiff Josefsen

Udland
23. juni 2020

Information har spurgt tre grønlandske stemmer om, hvad de tænker om overmalingen af manden, der er kendt som den, der begyndte kolonialiseringen af Grønland.

Aqqalu Berthelsen, kunstner og talsperson på vegne af gruppen, der har overmalet statuen

– Hvorfor sker overmalingen af Hans Egede-statuen lige nu?

»Grønland har været isoleret i mange år nu. Men med internettet er der kommet nye tanker om koloniseringen til Grønland. For eksempel har vi ladet os inspirere af de oprindelige folk i USA. Og det her med statuer er jo også med inspiration fra Black Lives Matter-bevægelsen. Vi er blevet mere forbundne med undertrykte i andre dele af verden.«

– Er det den rigtige måde at håndtere det på – hvorfor bruge selvtægt og hærværk?

»Maling er meget teatralsk og en god måde at skabe debat på. Underskriftsindsamlinger og udvalgsmøder skaber ikke lige så meget debat. På den måde er det det rigtige.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Irene Clausens

Billedteksten: mener information ar den politiske aktion er hærværk?

Peter Jensen

At det er hærværk, er en ren konstatering. Det er et strafferetsligt forhold, og ikke et spørgsmål om sympatier. Politiet har iøvrigt allerede sigtet en person for hærværket.

Uffe Palludan

Man ser det grønlandske folk som værende undertrykt i lighed med de oprindelige amerikanske folk, der som bekendt i flere sammenhænge blev direkte mejet ned og myrdet og som der blev ført regulær krig mod. Og så af alle Hans Egede. Han var præst, udsendt af kongen for at fortælle grønlændingene (de kristne nordboere, der havde levet i Grønland i flere århundreder), som man havde mistet kontakten med, om reformationens glade budskab, da man troede, de stadigt levede i Grønland. Der fandt han så ruinerne af deres forladte huse, mens der var indvandret en anden befolkning, som han så besluttede sig for at misionere blandt, når han nu alligevel var der. At grønlænderne gerne vil være selvstændige er fuldt ud forståeligt, omend det i virkelighedens verden urealistisk, så længe der ikke er en selvbærende økonomi og glubske imperialister ser på Grønland, som ulven ser på Rødhætte. Det blev tydeligt for alle med Trumps "tilbud". Ikke desto mindre er der skabt et billede af danskerne som renlivede imperialister, der aldrig har villet og stadig ikke vil Grønland noget godt. Et billede, der blandt mange danske dyrkes som en arvesynd, der stadig formidles af folk, der mener de er progressive. Hvordan dette billede egetligt er opstået er et godt spørgsmål. Engang formidlede medlemmer af DKP det sammen med andre fra den danske venstrefløj, der stadig bærer arvesynden på sig. I sig selv også en form for imperialisme, fordi det handlede om varetagelse af Sovjets stormagtsinteresser i Grønland imod USA og ikke om Grønlands vel. I dag er sovjet historie, men arvesynden tynger stadig mange danske, så man ikke reagerer, når fascistiske typer udbreder had og vandaliserer statuer, inspireret af den amerikanske virkelighed.

Jens Christian Jensen, Kim Houmøller, Finn Sørensen, Karsten Aaen, Peter Hansen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Gratis sprut på gaden og der er 15000 personer.

Rikke Nielsen

»Forestil dig 15.000 mennesker på gaden for Grønland – det ville være fantastisk«
Ja, og lige så fantastisk, hvis de gik på gaden mod ghettolovgivning, integrationsydelse, burkalove, internering i Ellebæk osv