Læsetid: 4 min.

Forsvarsminister trodser Trump: Vil ikke bruge militær mod uromagere

USA’s forsvarsminister, Mark Esper, er gået imod præsident Trumps ønske om at sætte militæret ind mod de uroligheder, der hærger amerikanske byer. Få timer senere sagde Trump selv, at det måske ikke blev nødvendigt. Men en ulmende konflikt mellem Forsvarsministeriet og Trump spidser til
Mark Esper (i midten bag Donald Trump) har hidtil været en trofast støtte af Trump, og det er første gang, han modsiger præsidenten. Men om en fyring af forsvarsministeren kan være på vej, er dog endnu uklart. Trumps talskvinde, Kayleigh McEnany, udtalte onsdag, at »indtil videre bliver Esper ved med at være minister Esper«.

Mark Esper (i midten bag Donald Trump) har hidtil været en trofast støtte af Trump, og det er første gang, han modsiger præsidenten. Men om en fyring af forsvarsministeren kan være på vej, er dog endnu uklart. Trumps talskvinde, Kayleigh McEnany, udtalte onsdag, at »indtil videre bliver Esper ved med at være minister Esper«.

Brendan Smialowski

5. juni 2020

USA’s forsvarsminister er gået direkte imod sin præsident Donald Trumps trussel om at aktivere en særlig lov, der vil tillade ham at indsætte tjenestegørende amerikanske militære tropper imod uroligheder i byer.

Forsvarsminister Mark Espers opsigtsvækkende udtalelse faldt under en pressebriefing i Pentagon på baggrund af stigende bekymring for ordensmagtens stadig mere militariserede indsats imod George Floyd-protesterne – og forvirrende meldinger om regulære amerikanske militærstyrkers mulige rolle i denne.

Esper havde beordret luftbårne elitesoldater, der var fløjet til Washington mandag, tilbage på deres baser onsdag. En ordre han senere tilbagekaldte, efter at han havde været til møde i Det Hvide Hus.

Trump har truet med at påberåbe sig en særlig lovbeføjelse, Insurrection Act, (oprørsloven, red.) der går tilbage til 1807 og bemyndiger ham til at indsætte tropper i gaderne imod lokale staters og bystyrers vilje. Præsidenten har erklæret, at han agter at aktivere denne lov, hvis de lokale myndigheder ikke evner at »forsvare borgernes liv og ejendom«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Christian Mondrup
  • Mads Greve Haaning
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Mads Greve Haaning og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørn Pedersen

Endelig højt kvalificerer modspil til madness!

Rikke Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Danny Hedegaard, Karsten Lundsby og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Håber den seneste twitter adfærd og stunt med biblen vendt på hovedet :) må blive Trumps Waterloo som præsident, intet kan blive værre end ham. Godt selv republikanere begynder at sige fra og nok er nok.

Thomas Tanghus, Mads Greve Haaning, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Claus Nielsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis militæret var blevet sat ind havde Trump fået sin helt egen "Den himmelske freds plads"-katastrofe.

Anna Louise Finck-Heidemann, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Ja hvad bilder han sig dog ind at ville beskytte butiksejerne, lejerne, de hjemløse og hvem der ellers har fået “demonstranternes” “gode budskab” at føle.

Brian W. Andersen

@ Torben K L Jensen

Det kan han desværre godt nå at få helt uden at indsætte de regulære hærstyrker. Nationalgarden har Bradley kampvogne indsat mod demonstranterne i flere byer, så det kan gå galt.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Brian - den grundliggende fare ligger i at man har militariseret politistyrkerne med med USA´s militære isenkram fra de mange konflikter der har kørt de sidste 20 år og med det den beskyttelse soldater har hvis de begår brud på menneskerettighederne - I udlandet - vel at mærke. Det lader til at den tankegang er blevet "main-stream" godt hjulpet på vej af Nationel Rifle Assosiation og politiforbundet.
Så er USA et demokratisk retsamfund ? Tilsyneladende ikke.