Læsetid: 6 min.

Globaliseringen er erklæret død mange gange. Men dette er en perfekt storm

Teknologiske revolutioner, makroøkonomiske opbrud, geopolitisk rivalisering kombineret med coronakrisen betyder, at vi står ved afslutningen af 1990’ernes hyperglobalisering
’I det sidste halve århundrede har enorme handels- og investeringsstrømme forandret vores verden gennemgribende,’ skriver professor Adam Tooze i denne analyse – og konstaterer, at selv om globaliseringen er i opbrud, og det ikke nødvendigvis er skidt, så skal vi på ’den anden side ikke undervurdere bruddet med den nylige fortid eller bilde os selv ind, at der er oplagte alternativer i syne’.

’I det sidste halve århundrede har enorme handels- og investeringsstrømme forandret vores verden gennemgribende,’ skriver professor Adam Tooze i denne analyse – og konstaterer, at selv om globaliseringen er i opbrud, og det ikke nødvendigvis er skidt, så skal vi på ’den anden side ikke undervurdere bruddet med den nylige fortid eller bilde os selv ind, at der er oplagte alternativer i syne’.

Asif Hassan

6. juni 2020

I det sidste halve århundrede har enorme handels- og investeringsstrømme forandret vores verden gennemgribende. Kilderne til vores fødevareproduktion og fremstillingen af alt fra løbesko til mobiltelefoner har undergået en revolution. Bankforretninger i Newcastle kan i dag ordnes fra Bangalore.

Trygge industrijob i Europa og Nordamerika er forsvundet op i den blå luft og dukket op igen på den anden side af jordkloden. Eksportindtægter, som udgjorde under 10 procent af det globale BNP i 1970’erne, har i dag nået et niveau på 25 procent.

Globaliseringen har medført enorme sociale og økonomiske forandringer. Af samme grund har den bestandig været omstridt og skabt tabere som vindere. Med jævne mellemrum har dette fået kritikere til at spørge: Vil en tilstrækkelig stærk modstand kunne sætte globaliseringen i stå? Gang på gang – efter protesterne mod WTO i Seattle i 1999, efter 11. september 2001, finanskrisen i 2008 og Donald Trumps præsidentvalgsejr – har iagttagere forudsagt, at nu lå globaliseringen for døden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Bøg
Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Danmark har vi haft social liberal politik i de sidste årtier. Men globaliseringen har haft en effekt på bl. a. det danske samfund, som haft en meget stærk liberalistisk påvirkning. Grundet stigende konkurrenceudsættelse og udflytning af arbejdspladser og ændrede jobroller.
Outsourcing bølgen har i den grad givet den social liberale politik i Danmark en meget liberalistisk "klangbund". Man kan vel med rette sige, at den social liberale balance har balanceret over mod det liberalistiske, som multiplikator effekt på denne "vægtskål".
Men dog uden at mange vælger har erkendt det. Dog er der i flere lande en (ubevidst) Tribalisme-effekt hvor man har søgt mod det nationale og gruppe tilhørsforholdet.
Lad os få en mere regional og europæisk ramme for den kommende globalisering, der udvikler sig inden for de fælles europæiske værdier og retstraditioner.
Og lad os få styr på kapitalbevægelserne. De bør reinvesteres inden for den region, hvor de er optjent. Så de ikke støtter antidemokratiske lande.

Jeppe Lindholm

7.700.000.000 mennesker er afhængige af, at tjene penge. Ofte for at kunne overleve. Og så længe det er tilfældet stopper ingen ting. I 2019 blev der således fældet og afbrændt 59% flere træer i Amazonas i forhold til 2018. Både grundet overlevelses økonomi, samt skruppelløs grådighed. Også fra vores eget landbrug, som importere enorme mængder af soya til grise foder for at dække behovet for at producere svin til det kinesiske eksport marked.

Ingen kan sige sig fri. Heller ikke Jeppe, som har indtaget et par store svine koteletter til aftensmad.