Læsetid: 5 min.

En alt for hurtig genåbning i USA giver bagslag i kampen mod coronasmitten

I Texas, Florida og flere sydstater er genåbningen sat på pause, og barer og værtshuse er blevet lukket igen. Det er især unge amerikanere, der spreder virussen, og som nu bliver indlagt på hospitaler i et højere tal end tidligere
’Den alt for tidlige genåbning kan blive en katastrofe. Vi er nu gået ind i en ny og farlig fase. Førhen var det plejehjem og slagterier, der var hotspots for corona. Nu spredes virussen til alle hjørner af samfundet,’ advarer USA’s førende epidemiolog, Anthony Fauci.

’Den alt for tidlige genåbning kan blive en katastrofe. Vi er nu gået ind i en ny og farlig fase. Førhen var det plejehjem og slagterier, der var hotspots for corona. Nu spredes virussen til alle hjørner af samfundet,’ advarer USA’s førende epidemiolog, Anthony Fauci.

Callaghan O'Hare

1. juli 2020

Sidste torsdag blev en bartender i baren Rabbit’s Got the Gun i Houston syg med COVID-19. Ejeren af baren, Ian Ramirez, slog straks til og fik et rengøringsselskab til at desinficere stedet over natten og sendte hele sit personale til coronatest.

Men fredag morgen var det hele forbi. Ramirez måtte lukke sin bar, fortæller han The Wall Street Journal.

Den 22. maj havde den republikanske guvernør Greg Abbott ladet barer og værtshuse i Texas genåbne med et maksimalt besøgstal på 25 procent af fuld kapacitet og senere i juni 50 procent.

Det tog kun fem uger, så måtte Abbott fredag give ordre til at lukke alle barer og værtshuse ned igen i en delstat på størrelse med Frankrig og med et indbyggertal på 29 millioner.

I de sidste par uger er antallet af smittetilfælde i Texas steget voldsomt med gennemsnitligt 6.000 positive test pr. dag. Sammenlagt har delstaten rapporteret 150.000 smittede og 2.400 døde af COVID-19.

En slukøret guvernør måtte i en udtalelse konstatere, at COVID-19 er en modstander, der ikke kan undervurderes.

»Denne smittefarlige virus har slået igen i de sidste par uger,« konstaterede Greg Abbott.

Planer om at gå til fase tre i Texas’ genåbning er nu blevet stillet i bero. Det samme er sket i Florida, Californien og mange sydstater, der ligesom Texas har oplevet foruroligende stigninger i COVID-19-tilfælde i anden halvdel af juni og nu frygter, at deres hospitaler vil blive overfyldt af syge patienter.

Årsagen til virussens genopblusning i disse delstater er formentlig, at de, stik imod anbefalinger fra USA’s ledende epidemiolog, Anthony Fauci, valgte at genstarte lokale økonomiske aktiviteter, inden antallet af COVID-19-tilfælde var begyndt at falde.

De fleste af disse delstater ledes af republikanske guvernører, hvoraf mange af politiske årsager følte sig stærkt presset af præsident Donald Trumps kampagne for at genstarte økonomien i maj og juni til at gå imod lokale sundhedseksperters råd om at åbne op i et langsommere tempo.

De nordøstlige delstater, der var hårdest ramt af coronapandemien dette forår, har derimod klaret deres genåbning bedre, formentligt fordi de fulgte Anthony Faucis råd. De ledes for størsteparten af demokrater.

Toppen af isbjerget

Den hastigt voksende udbredelse af coronavirussen i USA’s sydlige og vestlige regioner førte i sidste weekend til en rekord med over 40.000 nye smittetilfælde i landet. I alt er 2,5 millioner amerikanere blevet testet positiv, og det officielle dødstal er 125.000.

Under en kongreshøring tirsdag sagde Fauci, at han »ikke vil være overrasket, hvis det dagligt antal smittetilfælde vokser til 100.000, med mindre vi vender kursen. Jeg er virkeligt bekymret,« lød det fra USA's chefepidemiolog.

Men disse tal kan blot være toppen af et isbjerg, mener tidligere chef for USA’s agentur for fødevare- og lægemiddelsikkerhed, Scott Gottlieb.

»Hvis den nuværende stigningstakt af nye tilfælde fortsætter, vil halvdelen af befolkningen have været smittet af COVID-19 ved slutningen af dette år,« siger Scottlieb til tv-kanalen CNBC.

USA’s indbyggertal vurderes til at være 328 millioner.

Denne prognose bekræftes delvist af direktøren for Center for Disease Control (CDC), USA’s Seruminstitut, Robert Redfield. I en briefing med journalister i sidste uge anslog Redfield, at mørketallet for COVID-19-tilfælde i USA er ti gange højere end det officielle tal på 2,5 millioner.

En måling af en repræsentativ befolkningsgruppes immunitet mod coronavirussen ligger til grund for CDC’s beregning.

En årsag til den store usikkerhed omkring mørketallet er en fortsat knaphed på testudstyr. En undersøgelse lavet af Harvard University Global Health Institute på vegne af National Public Radio viser, at kun et halvt dusin delstater udfører et tilstrækkeligt antal test til at nedkæmpe virussen. 18 ud af de 50 delstater lave nok test til at holde udbredelsen af corona under kontrol.

Det til trods for, at antallet af daglige test er fordoblet fra 250.000 om dagen i begyndelsen af maj til 500.000 i dag. Harvard-instituttet vurderer, at der er brug for mindst 1 million test om dagen.

»Lige nu er vi på en taberkurs i slaget med denne virus,« siger Ashish Jha, direktør for Harvard Global Health Institute.

I den mest kritiske periode dette forår døde der i gennemsnit 1.000 amerikanere om dagen. Det tal er siden faldet til 600. Men Scott Gottlieb forudsiger en snarlig tilbagevenden til de 1.000 døde om dagen, med mindre der gribes mere håndfast ind mod smittespredningen i Texas, Florida, sydstaterne og vestlige delstater som Arizona, Nevada og Montana.

Flere unge smittede

Karakteristisk for de nye coronaudbrud i USA’s sydlige og vestlige regioner er en voksende andel unge, der tester positive. I nogle storbyer står amerikanere under 50 for halvdelen af de nye COVID-19 tilfælde. Et uhørt antal unge indlægges på hospitaler og skal enten have tilført ilt eller ender på intensive afdeling.

Anthony Fauci er stærkt bekymret over situationen:

»Den alt for tidlige genåbning kan blive en katastrofe,« sagde han i et sjældent interview i sidste uge med CNN. »Vi er nu gået ind i en ny og farlig fase. Førhen var det plejehjem og slagterier, der var hotspots for corona. Nu spredes virussen til alle hjørner af samfundet.«

Ligesom i mange europæiske lande er det især unge mennesker i USA, der har vovet sig ud i nattelivet og dermed udsat sig for at blive smittet. Billeder fra sociale medier antyder, at kun få unge bruger mund- og næsebind, når de går på barer, diskoteker og restauranter. Strande langs USA’s sydøstkyst, i Florida, Texas og Californien er desuden tæt pakket med gæster.

I det nordøstlige USA begrænses adgang til offentlige strande med et øvre loft, hvilket gør det muligt at holde en fysisk afstand mellem personer og grupper på stranden.

I de nordøstlige delstater er det endvidere påbudt af lokale myndigheder at bruge mund- og næsebind udenfor ens bolig. I USA’s sydlige og vestlige regioner anbefaler man kun dækning af mund og næse, selv om guvernør Abbott i Texas nu har gjort bind obligatoriske. Han har endog opfordret texanere til at blive indendørs.

Men hverken i Texas eller Florida bliver der tale om at lukke dele af den lokale økonomi ned igen. Storcentre er fortsat åbne, ligesom spisesteder stadig har tilladelse til at fylde 50 pct. af deres indendørs areal op med gæster. Der er fortsat ingen restriktioner for adgang til de to delstaters mange strande.

I Det Hvide Hus diskuteres heftigt, hvorvidt regeringen bør genoptage de daglige coronabriefinger. De blev aflyst i maj, da præsident Trump besluttede at skifte kurs og fokusere på en genopretning af USA’s økonomi. Men de nye udbrud i Florida, Texas og Californien vil formentligt lægge en dæmper på økonomiske aktiviteter.

»Det er ikke gået som planlagt,« siger Kent Smetters, direktør ved Penn Wharton Budget Model på University of Pennsylvania, til The New York Times.

»Folk er skræmte over, at antallet af coronasmittede er steget så brat efter genåbningen. De tør ikke gå ud og spise; de tør ikke vende tilbage til deres kontorer. Og det er folks tryghed, der driver de økonomiske aktiviteter.«

Vi samler, sorterer og prioriterer de vigtigste historier om coronavirus. Hver mandag eftermiddag
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Mads Greve Haaning
  • Anker Heegaard
Jesper Eskelund, Mads Greve Haaning og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Albatros Olsen

Corona vil tugte USA, som næsten intet andet nogensinde har gjort det.
En streng læremester.

Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Godt at befolkningen bliver tilbageholdende... hvis staten ikke kan finde ud af at håndtere det....
Bekymrende at andelen af unge syge stiger, også set med danske øjne, bliver sygdommen jo også nærmest set som skadesfri for de unge.