Læsetid: 6 min.

Hvordan føles det at være sort i dagens ’woke’ Amerika? Sært og svimlende

I lang tid var det forventningen, at vi skulle orientere os efter de samme regler, uanset hudfarve. Men nu – mens raceuroligheder og masseprotesterne over politidrab vokser – har reglerne ændret sig, og jeg har ikke helt vænnet mig til det
»At være sort lige nu er altså – og har måske hele tiden været – konstant at skulle spørge sig selv, om man nu på den helt rigtige måde har demonstreret, hvor ’prosort’ man er; om man har gjort sit, og om man har gjort det på den ’rigtige’ måde – men aldrig uden også som en besat at have fokus på trivielle detaljer, på hvad omkostningerne er, og om man nu har sat nok på spil.«, skriver Chase Quinn.

»At være sort lige nu er altså – og har måske hele tiden været – konstant at skulle spørge sig selv, om man nu på den helt rigtige måde har demonstreret, hvor ’prosort’ man er; om man har gjort sit, og om man har gjort det på den ’rigtige’ måde – men aldrig uden også som en besat at have fokus på trivielle detaljer, på hvad omkostningerne er, og om man nu har sat nok på spil.«, skriver Chase Quinn.

Brendan Smialowski

8. juni 2020

Hvordan føles det at være sort i Amerika lige nu? Og skal jeg forresten helst skrive ’Sort’ med stort ’S’? Vil det være god retskrivning? Eller mere afgørende: Vil det være korrekt som bevidst stilistisk valg og bevise et eller andet over for mine læsere eller over for mig selv, hvis jeg nu ikke gør det? Jeg må indrømme, at jeg kan komme i tvivl. Det er den slags små overvejelser, jeg for tiden har som sort amerikaner.

Jeg kan jo ikke tale på vegne af alle sorte mennesker. Det siger sig selv. Vi er ikke en monolit. Så meget lader folk efterhånden til at have fattet. Jeg kan kun tale for mig selv – som sort forfatter. Det er i al fald en erfaring, jeg kender. Snarere end at være bange for den hvide mand, som kan dræbe mig i mit eget hjem eller på morgenløbeturen, er det, der kan pine mig om natten, når jeg tænker over den forgangne dag, tanken om, hvordan jeg har formuleret en bestemt sætning: Var den nu også rigtigt pointeret i sin afstandtagen fra racistisk undertrykkelse?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik pedersen
  • Kristian Nielsen
  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
  • Bjørn Pedersen
erik pedersen, Kristian Nielsen, Olaf Tehrani, David Zennaro og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Jan Damskier, det er et ny ord på amerikansk engelsk og kan betyde en af to relaterede ting. Det kan betyde at være enten dybt lidenskabeligt eller engageret omkring sociale problemstillinger (f.eks. kønsdiskrimination, seksualitet, racisme), eller det kan betyde at man er selvhøjtideligt og overfladisk engageret og lidenskabelig omkring de samme emner.

Jan Damskier

Tak for svaret. Ikke desto mindre synes jeg at et dansk ord, eller i det mindste en forklaring ville have været på sin plads.

Brian W. Andersen

@ Jan Damskier

Bjørns svar er korrekt, men det kan være praktisk at vide at disse to meget forskellige betydninger har fløjpolitiske bindinger. Det er højrefløjen og især den nationalistiske, der bruger den negative betydning overfor personer, der ikke deler dennes synspunkter. I denne sammenhæng bruges ordet "woke" nedladende på helt samme måde som f.eks. udtrykket "politisk korrekt" anvendes nedladende. Ordets positive betydning har en længere historie bag sig og kan være praktisk at kende lidt til, hvilket man kan komme til her: https://heartbeats.dk/woke-udtrykket-der-definerer-den-unge-politiskbevi...

Jeg håber at du kan bruge denne uddybelse af Bjørns svar til noget, fordi jeg har vredet hjernen helt rundt i forsøget på at finde et dansk ord, som kan udtrykke det samme som woke og jeg tror faktisk ikke at vi har et der dækker.