Nyhed
Læsetid: 7 min.

John Bolton: ’Trump misbrugte USA’s magt til at indynde sig hos diktatorer’

I opsigtsvækkende bog fra USA’s tidligere nationale sikkerhedsrådgiver skildres et’ mønster af korruption, hvor Trump rutinemæssigt bruger amerikanske magtmekanismer til at presse andre lande til at fremme sine personlige interesser’
Det er hårde anklager, tidligere nationale sikkerhedsrådgiver kommer med i sin nye bog, og i en erklæring siger demokraternes præsidentkandidat Joe Biden, at ’hvis Boltons fremstilling er korrekt’, er Trumps adfærd ikke kun ’moralsk anstødelig, men udtryk for et svigt af hans hellige pligt over for det amerikanske folk til at beskytte Amerikas interesser og forsvare vores værdier’.

Det er hårde anklager, tidligere nationale sikkerhedsrådgiver kommer med i sin nye bog, og i en erklæring siger demokraternes præsidentkandidat Joe Biden, at ’hvis Boltons fremstilling er korrekt’, er Trumps adfærd ikke kun ’moralsk anstødelig, men udtryk for et svigt af hans hellige pligt over for det amerikanske folk til at beskytte Amerikas interesser og forsvare vores værdier’.

Doug Mills

Udland
19. juni 2020

Donald Trump var klar til at stoppe politiefterforskninger »som en personlig tjeneste over for diktatorer, han havde fattet sympati for,« lyder en af påstandene i en ny ’erindringsbog’, som er skrevet af Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

Uddrag af bogen, der udkommer i næste uge, er allerede trykt i toneangivende medier. Dette hindrede dog ikke Trump-regeringen i onsdag at begære fogedforbud mod udgivelsen.

På Twitter skriver Trump, at bogen »er et spind af løgne og falske historier« og kalder Bolton »et gnavent gammelt fjols, som kun var interesseret i at komme i krig«.

Bolton hævder i sin bog, at Trump gik i forbøn hos Kinas præsident, Xi Jinping, for at få hjælp til at blive genvalgt. I forlængelse af sin gode personlige relation til Xi skal Trump ifølge bogen desuden have fejet alle spørgsmål om Kinas menneskerettighedsovergreb til side og endog have ansporet den kommunistiske leder til at fortsætte med at etablere koncentrationslejren for Kinas muslimske uighur-minoritet.

Bolton fremfører i sin bog det synspunkt, at Repræsentanternes Hus burde have udvidet sin rigsretssundersøgelse til at omfatte flere forhold end det ene, som kom i fokus: Trumps pres på Ukraines regering for egen politisk vindings skyld.

I uddrag, som i går blev bragt i Wall Street Journal, The New York Times og Washington Post, beskriver Bolton et mønster af korruption, hvor Trump rutinemæssigt bruger amerikanske magtmekanismer til at presse andre lande til at fremme sine personlige interesser.

»Det ligner et mønster, hvor obstruktion af retfærdighed bliver en livsstil – og det kunne vi ikke acceptere,« skriver Bolton og tilføjer, at han gik videre med sin bekymring for dette til USA’s justitsminister William Barr.

Især anekdoten om forsøget på at indynde sig hos Xi ville kunne skade Trump under en valgkamp, hvor han forsøger at markere sig som benhård over for Kina, og hænge sin modstander Joe Biden ud som en, der er i lommen på Beijng.

’Anstødelig’

I en erklæring siger Biden, at »hvis Boltons fremstilling er korrekt«, er Trumps adfærd ikke kun »moralsk anstødelig, men udtryk for et svigt af hans hellige pligt over for det amerikanske folk til at beskytte Amerikas interesser og forsvare vores værdier«. Den tidligere vicepræsident siger også, at Trump har »solgt det amerikanske folk for at beskytte sin politiske fremtid.«

I erindringsbogen, der har fået titlen The Room Where It Happened, beskriver Bolton en kort tete-a-tete mellem Trump og Xi i forbindelse med G20-topmødet i Japan i juni 2019. Da Xi indledte med at beklage sig over den amerikanske kritik af Kina, kom Trump med et forslag: Han påpegede, at Xi havde en stor mulighed for at hjælpe ham til at opnå genvalg som præsident.

»Chokerende drejede han [Trump, red.] nu samtalen ind på det kommende amerikanske præsidentvalg med hentydninger om, at Kina ville være i en position til at udnytte sin økonomiske magt til at påvirke den amerikanske valgkamp,« skriver Bolton.

»Han understregede, at vælgertilslutning fra amerikanske landmænd kunne blive afgørende, og nævnte så, at et større kinesisk opkøb af amerikanske sojabønner og hvede ville kunne indvirke på valgresultatet. Hvad Trump præcis sagde, kunne jeg godt have gengivet i denne bog, men regeringen besluttede under sit gennemsyn af manuskriptet, at dette ikke kunne tillades.«

Presserapporteringer umiddelbart efter G20-mødet antydede, at Trump havde lagt pres på Xi for at købe flere amerikanske landbrugsprodukter, men at Xi havde været tilbageholdende med at forpligte sig. I en tale holdt i det amerikanske senat onsdag afviste den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, at kende til, at Trump skulle have anmodet Xi om hjælp til at blive genvalgt.

Trump fremstår i Boltons skildringer som helt uanfægtet af Kinas grove menneskerettighedskrænkelser, herunder indespærringen af over en million uighurer og andre muslimer i Xinjiang-provinsen.

»Under åbningsmiddagen ved Osaka G20-mødet i juni 2019, hvor der kun var tolke til stede, havde Xi forklaret Trump sine grundlæggende motiver til at opføre koncentrationslejre i Xinjiang,« skriver Bolton ifølge et uddrag offentliggjort i Wall Street Journal.

»Ifølge vores tolk sagde Trump, at Xi endelig skulle gå videre med at etablere disse lejre, og at det var det helt rigtige at gøre. Det Nationale Sikkerhedsråds topmedarbejder i Asien, Matthew Pottinger, fortalte mig, at Trump havde givet udtryk for noget nær identiske synspunkter under sin rejse i Kina i november 2017.«

Trump afviste også at komme med en udtalelse i anledning af mindedagen for det kinesiske regimes massakre på fredelige demonstranter på Tiananmen-pladsen i 1989.

»Det er jo 15 år siden,« sagde Trump til Bolton (der var tale om 30-års-dagen, red.). »Hvem går op i den slags? Jeg forsøger at lave en aftale her. Hold mig uden for det der,« sagde Trump ifølge Boltons fremstilling.

’Tidsspilde’

Trumps regering har forsøgt at stoppe udgivelsen af Boltons bog under henvisning til, at den skulle indeholde klassificerede oplysninger. En sidste bestræbelse fra Det Hvide Hus og justitsministeriet i denne uge kom dog for sent, da eksemplarer af bogen allerede var blevet uddelt til boghandlere og journalister. Føderale anklagere siges nu at overveje mulige sagsanlæg mod Bolton.

I en kommentar onsdag kaldte Boltons forlag, Simon og Schuster, det amerikanske justitsministeriums sidsteøjebliksbegæring om fogedforbud for »en useriøs og åbenlyst politisk motiveret øvelse i tidsspilde. Hundredtusindvis af eksemplarer af John Boltons The Room Where It Happened er allerede sendt ud i hele landet og i verden. Det forbud, regeringen har begæret, vil alligevel aldrig kunne blive effektivt.«

Da Repræsentanternes Hus fra december 2019 til februar 2020 i år gennemførte en rigsretssundersøgelse mod Trump, nægtede Bolton at vidne, skønt hans vidneudsagn formentlig kunne være blevet af central betydning i det bevismateriale, der blev forelagt for Kongressen. Den garvede diplomat er da også blevet mødt med bred kritik for at have tilbageholdt insiderviden for at bruge den til sit eget bogprojekt og således sætte personlig fortjeneste over politisk pligt.

Bolton siger, at han gerne ville have ladet sig afhøre, hvis han blev indstævnet for Senatet, men her stemte et republikansk flertal for at blokere for vidneafhøringer under undersøgelsesprocessen.

»Boltons stab blev anmodet om at vidne over for Huset (Repræsentanternes Hus, red.) om Trumps magtmisbrug, og de gjorde det. Hans medarbejdere havde meget at tabe og udviste ægte mod. Da Bolton fik den samme anmodning, nægtede han og sagde, at han ville lægge sag an, hvis han blev forsøgt stævnet. I stedet gemte han det hele til den bog, han var ved at skrive,« bemærker Adam Schiff, den demokratiske formand for husets efterretningskomité, på Twitter. »Bolton er muligvis forfatter, men han er ikke patriot.«

Elizabeth Warren, der var en af de demokratiske senatorer, der stemte for at afsætte Trump fra præsidentembedet, kritiserer ligeledes de personer tæt på Trump, »som har forsømt at drage ham til ansvar.«

Bolton beskylder til gengæld Kongressens demokrater for at »misbruge rigsretsprocedurerne« ved at begrænse deres undersøgelsen til Ukraine-sagen (som handlede om, at Trump ville gøre amerikansk militærhjælp til Ukraine betinget af, om Kijev kunne levere kompromitterende oplysninger om Biden, red.) og for at gå alt for hurtigt frem.

Bolton argumenterer til gengæld for, at undersøgelsen burde have set Trumps indgriben i amerikanske korruptionsundersøgelser af den statsejede tyrkiske Halkbank som et forsøg på at opnå velvilje hos Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan og af den kinesiske telekommunikationsproducent ZTE med det formål at glæde Xi.

Spil for galleriet

I Boltons bog citeres Trump også for at have sagt, at en mulig amerikansk invasion af Venezuela kunne være »cool« og »virkelig en del af USA«. Han fortæller også om et møde i New Jersey sidste sommer, hvor Trump langede ud efter journalister og erklærede: »Disse mennesker skal henrettes – de er nogle røvhuller.«

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver bekræfter også, hvad Korea-eksperter længe har haft mistanke om – at topdiplomatiet med den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, var rent spil for galleriet. Trump virkede helt uinteresseret i hele spørgsmålet om atomar afvæbning.

»Trump sagde (...) til mig, at han var klar til at underskrive et kommuniké uden substans, holde sin pressekonference for at udråbe sejr og så forlade byen,« skriver Bolton. Præsidenten blev i de følgende måneder imidlertid besat af tanken om at få sin udenrigsminister Mike Pompeo til at levere en CD af Elton Johns Rocket Man med sangstjernens autograf til Kim som et forsøg på at slå det tilnavn, Trump tidligere havde brugt om den nordkoreanske leder – little rocket man – hen som en spøg.

Boltons bog rummer også en fyldig opremsning af ting, som Trump ikke ved om verden – for eksempel at Storbritannien har egne kernevåben, eller at Finland ikke er del af Rusland.

I en samtale med den japanske premierminister, Shinzo Abe, blev præsidenten ved med at sammenblande den nuværende og den forhenværende præsident i Afghanistan.

Bogen beretter også om, hvordan udenrigsminister Mike Pompeo, der i offentligheden fremstår ubrydeligt loyal over for Trump, på et topmøde i 2018 med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, var fuld af hån over for præsidenten. Midt under mødet skal han således have sendt et notat til Bolton, hvorpå der stod: »Han er så fuld af lort.«

Pompeo har konsekvent betegnet Trumps topdiplomati med Kim som en betydelig diplomatisk præstation trods en dyb og vedvarende skepsis fra eksperter. Men ifølge Bolton vurderede Pompeo allerede fra første færd, at Trumps forsøg på at charmere Kim ville have »nul chancer for succes«.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bolton: Jeg har udført krigsforbrydelser op og ned af Latinamerika. Hvorfor ville han ikke beordre flere krigsforbrydelser?

Medier: estimeret diplomat beskriver Trump som uegnet som præsident.

Mikael Velschow-Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Lene Krathmann Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Anders Graae, Daniel Joelsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Er der noget nyt i det Bolton fortæller ? Nej,vel - men vil han bliver en forræder hos Trump-folket ?
Ja - Trump bliver en martyr i kampen mod sumpen i Washington.

Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Den gode nyhed er at Trump har en udbredt tendens til at blive uvenner med alt og alle, hvilket igen efterhånden måtte være tydeligt for enhver.

Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Torben Bruhn Andersen, Bjørn Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Der kommer en bog mere om Donald John Trump, der er fuld af moralsk sprængstof. Denne bog kommer inde fra hans egen nære familie, og beskriver et ualmindeligt grådigt og egoistisk menneske, der manipulerer med absolut alle - også nære familiemedlemmer.

Forfatteren til denne bog er en datter af Donald John Trumps broder, der i øvrigt blev snydt for sin del af faderens arv. Det er også denne kvinde, er var anonym bagmand til oplysningerne i USA-medier om, at Donald John Trump i virkeligheden er teknisk insolvent, og har faktisk været det siden 2008, hvor alle banker slog hånden af ham.

Der er ikke en eneste bank i USA og den vestlige verden, der vil låne ham penge med sikkerhed i hans projekter. Det er derfor har har været i brandvarm "nærkontakt" med indflydelsesrige kredse omkring Vladimir Putin. Og disse har faktisk også reddet ham et par gange med sikkerhed i både Donald John Trump og nogle af hans projekter.

Eva Schwanenflügel, Peter Jespersen, Chris Ru Brix og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Det er ikke gratis at låne penge af indflydelserige kredse omkring Putin.

Jeppe Lindholm

Jeg tror Trump kan gøre som han vil. Der er intet, som trænger ind i hans kernevælgere.

Eva Schwanenflügel, Peter Jespersen, lars søgaard-jensen, Bjørn Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Lotte Anker, Michael Christensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Bolton er lige så utroværdig som Trump - og helt givet har han medvirket til flere statskupforsøg, flere krige og flere politiske magtmisbrug på samvittigheden end Trump. Bolton har adskillige gange opfordret til krig mod Iran, til krig mod Venezuela - og så var han helhjertet tilhænger af Iran-krigen. Og historien slutter slet, slet ikke med dét; synderegisteret er betydeligt.

At fæste seriøs lid til noget, Bolton siger/skriver om Trump, svarer vel nogenlunde til at fæste seriøs lid til noget, Trump siger/skriver om Bolton.

Mikael Velschow-Rasmussen, lars søgaard-jensen, Torben Bruhn Andersen, Anders Graae, Finn Sørensen, Daniel Joelsen, Lars Løfgren og Esben Lykke anbefalede denne kommentar

Der skulle naturligvis stå Irak-krigen i fjerde linje

Jørn Pedersen

Jeg er bange for, at vi må kalde USA et uoplyst land med alt for mange analfabeter.

Bjørn Pedersen

Bolton er ganske rigtig ikke just et troværdigt vidne, men Trump selv lod til at tro at han havde en aftale med og om at kineserne ville købe flere amerikanske landbrugsvarer - eller det var i hvertfald hvad han fortalte vælgerne på hans "rallies" for et halvt års tid siden:

https://www.nytimes.com/2020/01/14/us/politics/trump-china-trade-deal.html

https://www.foxbusiness.com/money/trump-farmers-buy-larger-tractors-chin...

Om Bolton så smører ekstra på mht. godkendelse af koncentrationslejre, tja.... Trump har ved mange tidligere lejligheder støttet op om diverse diktatorers hårdhændede metoder, og lader generelt til at se op til den slags "stærke" ledere som "beslutsomme". Men jeg hader så også manden som pesten, så jeg skal gerne indrømme at jeg kan være tilbøjelig til at tro at han er et endnu størrere røvhul end det han giver udtryk for at være i hans tweets eller på talerstolen til hans rallies og pressekonferencer.

Bjørn Pedersen, pointen er at både Trump og Bolton er genuine røvhuller - hvis vi skal anvende en sådan term. Og det vigtige at være opmærksom på er vel at konflikten mellem Trump og Bolton lige så vel kan handle om at Trump ikke var begejstret for Bolton's advokering for en Libya-model ift. Nordkorea ... og at Bolton jævnligt lækkede uenigheder til pressen. I Aaron Matés interview af Kiriakou, som foregreb Bolton's afgang, uddybes perspektivet: https://www.youtube.com/watch?v=MHp06iyFZrA