Nyhed
Læsetid: 7 min.

John Bolton: ’Trump misbrugte USA’s magt til at indynde sig hos diktatorer’

I opsigtsvækkende bog fra USA’s tidligere nationale sikkerhedsrådgiver skildres et’ mønster af korruption, hvor Trump rutinemæssigt bruger amerikanske magtmekanismer til at presse andre lande til at fremme sine personlige interesser’
Det er hårde anklager, tidligere nationale sikkerhedsrådgiver kommer med i sin nye bog, og i en erklæring siger demokraternes præsidentkandidat Joe Biden, at ’hvis Boltons fremstilling er korrekt’, er Trumps adfærd ikke kun ’moralsk anstødelig, men udtryk for et svigt af hans hellige pligt over for det amerikanske folk til at beskytte Amerikas interesser og forsvare vores værdier’.

Det er hårde anklager, tidligere nationale sikkerhedsrådgiver kommer med i sin nye bog, og i en erklæring siger demokraternes præsidentkandidat Joe Biden, at ’hvis Boltons fremstilling er korrekt’, er Trumps adfærd ikke kun ’moralsk anstødelig, men udtryk for et svigt af hans hellige pligt over for det amerikanske folk til at beskytte Amerikas interesser og forsvare vores værdier’.

Doug Mills

Udland
19. juni 2020

Donald Trump var klar til at stoppe politiefterforskninger »som en personlig tjeneste over for diktatorer, han havde fattet sympati for,« lyder en af påstandene i en ny ’erindringsbog’, som er skrevet af Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

Uddrag af bogen, der udkommer i næste uge, er allerede trykt i toneangivende medier. Dette hindrede dog ikke Trump-regeringen i onsdag at begære fogedforbud mod udgivelsen.

På Twitter skriver Trump, at bogen »er et spind af løgne og falske historier« og kalder Bolton »et gnavent gammelt fjols, som kun var interesseret i at komme i krig«.

Bolton hævder i sin bog, at Trump gik i forbøn hos Kinas præsident, Xi Jinping, for at få hjælp til at blive genvalgt. I forlængelse af sin gode personlige relation til Xi skal Trump ifølge bogen desuden have fejet alle spørgsmål om Kinas menneskerettighedsovergreb til side og endog have ansporet den kommunistiske leder til at fortsætte med at etablere koncentrationslejren for Kinas muslimske uighur-minoritet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bolton: Jeg har udført krigsforbrydelser op og ned af Latinamerika. Hvorfor ville han ikke beordre flere krigsforbrydelser?

Medier: estimeret diplomat beskriver Trump som uegnet som præsident.

Mikael Velschow-Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Lene Krathmann Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Anders Graae, Daniel Joelsen, Lars Løfgren, Hanne Utoft og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Er der noget nyt i det Bolton fortæller ? Nej,vel - men vil han bliver en forræder hos Trump-folket ?
Ja - Trump bliver en martyr i kampen mod sumpen i Washington.

Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Den gode nyhed er at Trump har en udbredt tendens til at blive uvenner med alt og alle, hvilket igen efterhånden måtte være tydeligt for enhver.

Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Torben Bruhn Andersen, Bjørn Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Der kommer en bog mere om Donald John Trump, der er fuld af moralsk sprængstof. Denne bog kommer inde fra hans egen nære familie, og beskriver et ualmindeligt grådigt og egoistisk menneske, der manipulerer med absolut alle - også nære familiemedlemmer.

Forfatteren til denne bog er en datter af Donald John Trumps broder, der i øvrigt blev snydt for sin del af faderens arv. Det er også denne kvinde, er var anonym bagmand til oplysningerne i USA-medier om, at Donald John Trump i virkeligheden er teknisk insolvent, og har faktisk været det siden 2008, hvor alle banker slog hånden af ham.

Der er ikke en eneste bank i USA og den vestlige verden, der vil låne ham penge med sikkerhed i hans projekter. Det er derfor har har været i brandvarm "nærkontakt" med indflydelsesrige kredse omkring Vladimir Putin. Og disse har faktisk også reddet ham et par gange med sikkerhed i både Donald John Trump og nogle af hans projekter.

Eva Schwanenflügel, Peter Jespersen, Chris Ru Brix og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Det er ikke gratis at låne penge af indflydelserige kredse omkring Putin.

Jeppe Lindholm

Jeg tror Trump kan gøre som han vil. Der er intet, som trænger ind i hans kernevælgere.

Eva Schwanenflügel, Peter Jespersen, lars søgaard-jensen, Bjørn Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Lotte Anker, Michael Christensen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Bolton er lige så utroværdig som Trump - og helt givet har han medvirket til flere statskupforsøg, flere krige og flere politiske magtmisbrug på samvittigheden end Trump. Bolton har adskillige gange opfordret til krig mod Iran, til krig mod Venezuela - og så var han helhjertet tilhænger af Iran-krigen. Og historien slutter slet, slet ikke med dét; synderegisteret er betydeligt.

At fæste seriøs lid til noget, Bolton siger/skriver om Trump, svarer vel nogenlunde til at fæste seriøs lid til noget, Trump siger/skriver om Bolton.

Mikael Velschow-Rasmussen, lars søgaard-jensen, Torben Bruhn Andersen, Anders Graae, Finn Sørensen, Daniel Joelsen, Lars Løfgren og Esben Lykke anbefalede denne kommentar

Der skulle naturligvis stå Irak-krigen i fjerde linje

Jørn Pedersen

Jeg er bange for, at vi må kalde USA et uoplyst land med alt for mange analfabeter.

Bjørn Pedersen

Bolton er ganske rigtig ikke just et troværdigt vidne, men Trump selv lod til at tro at han havde en aftale med og om at kineserne ville købe flere amerikanske landbrugsvarer - eller det var i hvertfald hvad han fortalte vælgerne på hans "rallies" for et halvt års tid siden:

https://www.nytimes.com/2020/01/14/us/politics/trump-china-trade-deal.html

https://www.foxbusiness.com/money/trump-farmers-buy-larger-tractors-chin...

Om Bolton så smører ekstra på mht. godkendelse af koncentrationslejre, tja.... Trump har ved mange tidligere lejligheder støttet op om diverse diktatorers hårdhændede metoder, og lader generelt til at se op til den slags "stærke" ledere som "beslutsomme". Men jeg hader så også manden som pesten, så jeg skal gerne indrømme at jeg kan være tilbøjelig til at tro at han er et endnu størrere røvhul end det han giver udtryk for at være i hans tweets eller på talerstolen til hans rallies og pressekonferencer.

Bjørn Pedersen, pointen er at både Trump og Bolton er genuine røvhuller - hvis vi skal anvende en sådan term. Og det vigtige at være opmærksom på er vel at konflikten mellem Trump og Bolton lige så vel kan handle om at Trump ikke var begejstret for Bolton's advokering for en Libya-model ift. Nordkorea ... og at Bolton jævnligt lækkede uenigheder til pressen. I Aaron Matés interview af Kiriakou, som foregreb Bolton's afgang, uddybes perspektivet: https://www.youtube.com/watch?v=MHp06iyFZrA