Læsetid: 4 min.

»Vi har kæmpet og kæmpet for at få gælden ned. Med coronakrisen kan vi kyle det hele i skraldespanden«

Selv i det rige Tyskland æder coronakrisen sig dybt ned i kommunerne. I en af landets mest forgældede byer, vesttyske Wuppertal, er der ikke meget tilbage at danse for
I 2017 skrev Wuppertal sorte tal for første gang i 25 år – takket være den såkaldte »styrkelsespagt«, hvor delstater giver dybt forgældede kommuner finansindsprøjtninger til gengæld for reformer. Det har klemt byens kassekredit ned på et minus på cirka ni milliarder kroner.

I 2017 skrev Wuppertal sorte tal for første gang i 25 år – takket være den såkaldte »styrkelsespagt«, hvor delstater giver dybt forgældede kommuner finansindsprøjtninger til gengæld for reformer. Det har klemt byens kassekredit ned på et minus på cirka ni milliarder kroner.

Sascha Steinbach

16. juni 2020

Byens store stolthed skulle egentlig stå færdig om fem år: Wuppertals nye teatercentrum og arkiv for moderne dans, baseret på den legendariske koreograf og danser Pina Bausch. 450 mio. kr. lyder byggeomkostningerne på. Men lige nu er det ikke engang sikkert, at der er råd til de løbende udgifter i Wuppertal i delstaten Nordrhein-Westfalen. Med sine 360.000 indbyggere er det en af Tysklands mest forgældede byer efter flere årtier med grasserende afindustrialisering.

»Der er lukket flere svømmehaller, og vi har kun et friluftsbad tilbage, så lige på det område kan der dårligt skæres mere,« ryger det ud af en medarbejder på rådhuset.

Hun henviser venligt til byens kommunaldirektør, CDU-manden Johannes Slawig.

»Ak ja, når det handler om forgældede kommuner, havner man hurtigt her,« siger han til Information.

I 2017 skrev Wuppertal sorte tal for første gang i 25 år – takket være den såkaldte »styrkelsespagt«, hvor delstater giver dybt forgældede kommuner finansindsprøjtninger til gengæld for reformer. Det har klemt byens kassekredit ned på et minus på cirka ni milliarder kroner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Kurt Nielsen
  • Jakob Trägårdh
  • Steffen Gliese
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Olaf Tehrani, Kurt Nielsen, Jakob Trägårdh, Steffen Gliese og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Vi er nødt til at revidere synspunkterne på økonomi, finansiering, planlægning ud fra den virkelighed, vi lever i: at der reelt ikke er mangel på noget væsentligt, og at vi i årtier har været nødt til at finde på afløb for enorme værdier i samfund for at sikre den nødvendige omfordeling; men det er kun i ringe omfang reel værdiskabelse, der er tale om - og ofte denne i kroner og ører ikke engang særlig omkostningstung - derimod er der tale om en masse kunstig efterspørgsel, som vi var bedre tjent med at skrotte, fordi dens eneste formål er at kunne præsentere 'noget at bytte med'.

Derimod vil det være oplagt, at Wuppertals kommende teater- og dansecentrum inddrager erfaringerne fra coronaepidemien i arkitekturen og på den måde bidrager til fremskridtet i verden på flere måder. Det vil også give en tiltrængt ekstra opmærksomhed af ægte værdi, man kan profitere på på flere måder.

Jørgen Mathiasen

@Steffen Gliese
Verden har brug for en grøn omstilling, men det er en proces, som er adskillige grader vanskeligere end genåbningen efter pandemien. Skulle man endelig hente et eksempel fra Wuppertals omegn, så har Nordrhein-Vestfalens (NRW) ministerpræsident Laschet, som kan blive kansler efter Merkel, i TV vredet hænder over lukningen af "sorte arbejdspladser" i NRW. Problemet er ikke at forstå, at kulværkerne skal lukke, problemet er at forklare befolkning, vælgere og fagforeninger, at det skal ske. Greta Thunberg skal ikke svare på det, men Die Grünen skal lige som alle andre parlamentarisk arbejdende grupper for den grønne omstilling angive løsninger, - tage ansvaret, hvis de overhovedet skal repræsentere andet end ideelle forestillinger.

Bent Nørgaard, Torben K L Jensen, Olaf Tehrani, Søren Knudsen, Hanne Utoft, Mikkel Zess og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Underfinansierede Länder,byer,storbyer i både Tyskland og især USA tegner til at blive et vendepunkt hvis de skal overleve som demokratier med befolkningens opbakning. I så ulige lande vil det blive dramatisk med noget der kommer til at ligne en revolution - et anarkistisk drømme-scenario der ikke må ske hvis klimakampen skal have en chance.