Læsetid: 13 min.

En katteelskende »ond tvilling« styrer Polen. Vi tegner et portræt af Jaroslaw Kaczynski

Man kan hverken forstå polsk politik eller det forestående gyservalg om præsidentposten uden at kende den katolske katteelsker og evige ungkarl Jaroslaw Kaczynski. Uden noget embede i regeringen har han revolutioneret vores naboland, ryddet op i eliterne – og gjort kampen mod LGBT til det vigtigste emne i valgkampen
Jaroslaw Kaczynski (i midten med mundbind) er for kontroversiel til at tegne Polens regerende PiS-parti udadtil. Men da han skyr rampelyset, passer det ham efter sigende glimrende.

Jaroslaw Kaczynski (i midten med mundbind) er for kontroversiel til at tegne Polens regerende PiS-parti udadtil. Men da han skyr rampelyset, passer det ham efter sigende glimrende.

Wojtek Radwanski

20. juni 2020

Den 10. april 2010 ændrede Polen for altid. I tæt tåge skulle en Tupolev TU-154-maskine fra det polske luftvåben lande i russiske Smolensk. Om bord var en lang række af Polens politiske, religiøse og militære ledere, herunder Polens præsident Lech Kaczynski og hans kone Maria. Alle var de på vej til en mindehøjtidelighed for Katynmassakren i 1940, hvor sovjetiske styrker myrdede over 15.000 polakker.

I tågen ramte piloterne bare ikke landingsbanen. I stedet strejfede flyet en række trætoppe, styrtede mod jorden, brækkede i flere dele og brød i brand. Alle 96 mennesker om bord omkom.

Det rygende vrag skabte ikke bare grobunden for konspirationsteorier. Det skabte også grundlaget for PiS-partiets sejrsgang – og for, at Lech Kaczynskis tvillingebror, Jaroslaw Kaczynski, kunne blive partiets og Polens ubestridte leder og uanfægtede kongemager, selv om han ikke sidder på noget embede i regeringen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Johnny Christiansen
  • Lars Rasmussen
  • Jesper Eskelund
  • Tommy Clausen
  • Steffen Gliese
Katrine Damm, Johnny Christiansen, Lars Rasmussen, Jesper Eskelund, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Weber Fritsbøger

nu er der jo diverserende sandheder omkring katyn afhængig af hvilken propaganda man er blevet udsat for så det er sådan set forkert at kalde Marina for løgner, hun tror vel selv på at hun har fået sandheden at vide, og det samme tror vi i vesten, og såfremt Gorbatjovs indrømmelse er et faktum har vi vel ret, hvilket jo også de sovjetiske papirer udleveret til Walesa måske viser ( jeg har ikke læst dem ),
men måske er der andre historiske kendsgerninger vi kender til som reelt er løgne, for sovjet er jo ikke den eneste løgner i historien, vesten har jo også løjet om sovjet så vandet driver,
selv idag bliver vi fyldt med løgne af magthaverne især for at holde diverse krige og fjendebilleder i gang, hvis nogen tror de kender sandheden er de naive.

Jens Ole Mortensen, Birte Pedersen og Jane Doe anbefalede denne kommentar

Hvad historien er der skete i Katyn skovener rædselsfuldt, men handlingen der dengang at mødes om havde præg af pragmatisme overfor de dræbte, og lade dem hvile i fred for fremtiden.

Ulykken med flyvemaskinen gjorde det desværre ikkemuligt a stede fortidens synder til hvile udi fremtiden, - men bragte i stedet en bitter sygelig antikommunistiske tvillingbror til magten i Polen, der med hele sin forvrængede politiske forståelse har ledet landet og befolkningen på vildspor.

tredelingen af magten er helt ophørt for og overtaget af diktatoriske beføjelser til partiet PIS, noge man næppe havde forestillet sig ville ske med Lech Kaczynski som leder af landet, - men som nu er sket med denne syge mand Jaroslav Kaczynski, en ulykke for Polen liges om Hitler var en ulykke for det tyske folk.

Vi ser det ske igen og igen nu om dage flere steder i verden, - og sågar også i vort efter ligge tilforladelige og fredelige Danmark, hvor især DF ikke kan holde fingrene fra magtbegæret med "armslængde princippet" der holder holder adskildelsen af treenigheden for vort demokrati i hævd, ved at holde det adskildt, og vil i stedet have politiske domme, som de sidder på retten til.

Nu er Polands historie meget kompliceret, og jeg vil i hvert fald hverken påstå, at USSR har dræbt 15.000 polakker, eller at de ikke har gjort det.

Sagen er jo bl.a., at daværende Poland ikke er den samme som nuværende Poland. Man har simpelt hen flyttet grænserne mod vest efter II. verdenskrig. Og det er i hvert fald ikke hele befolkningen, der havde mulighed for at flytte med.

Men i forbindelse med Tysklands invasion af daværende Poland invaderede Sovjetunionen Poland 17.09.1939, og annekterede cirka 200.000 km2 af Polands østlige områder. Mindst 230.000 polske soldater blev taget til fange, og mere end 13,5 mio. polandske borgere blev herefter russiske.

Enhver modstand blev kvalt med voldsom magt af de sovjetiske myndigheder. Og det foregik ved offentlige henrettelser uden rettergang. Og samtidig med at sovjet fængslede polanske borgere i tusindvis, overførte de flere hundrede tusinde andre til Siberien og andre fjerne egne i USSR i fire store bølger af deporteringer mellem 1939 og 1941.

Sagen er også, at der faktisk var polandske borgere, der frivilligt gik i Nazi-Tysk krigstjeneste. Og rigtigt mange af dem faldt på Østfonten - altså for USSR´s våben.

Og denne sag kan kompliceres yderligere af, at Poland i mange år faktisk var underlagt USSR, der også tog sig af modstanden mod dette.

Men - nu er denne katolsk-fanatiske Jaroslaw Kaczynski nok heller ikke ligefrem noget sandhedsvidne. Faktisk er han en af hovedpersonerne i sin egen egen udlægning af Polands nyere historie. Bl.a, er han helt overbevidst om, at Rusland skød det fly ned, som hans broder var i, da brodren var på vej til officielt besøg.