Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kinesisk chefingeniør stjal danske forretningshemmeligheder: »Fra et kinesisk perspektiv er det ikke moralsk forkert«

Tyveri af forretningshemmeligheder er et udbredt problem i Kina og bunder i alt fra grådighed til kommunistpartiets teknologiske stormagtsdrømme. Retsakter viser, hvordan en kinesisk chefingeniør hos Novozymes blev afsløret i at downloade 398 fortrolige dokumenter af stor kommerciel værdi. Men kinesere anser det ikke nødvendigvis for moralsk forkert, siger sikkerhedsekspert
I Kina er det ikke nødvendigvis ildeset, at man stjæler informationer og data fra en virksomhed, når man siger sin stilling op. Tværtimod er det i højere grad virksomheden der ikke har beskyttet sin data i tilstrækkelig grad.

I Kina er det ikke nødvendigvis ildeset, at man stjæler informationer og data fra en virksomhed, når man siger sin stilling op. Tværtimod er det i højere grad virksomheden der ikke har beskyttet sin data i tilstrækkelig grad.

Niels Ahlmann Olesen

Udland
30. juni 2020

Få danske virksomheder poster lige så mange milliarder i at udvikle egne produkter som enzymgiganten Novozymes. 18 mia. kroner har selskabet til dato øremærket til forskning og udvikling. 1.300 ansatte i laboratorier verden over arbejder med at lave enzymer, der skal bruges i alt fra rengøringsprodukter og fødevarer til bioætanol.

Virksomheden fra Bagsværd er ubetinget en af Danmarks mest videnstunge – og verdensførende på sit felt. Milliarderne er en investering i fremtiden, og forskningsresultaterne er selskabets mest kostbare aktiv. Derfor fik det alarmklokkerne til at bimle, dét der skete en oktobermorgen i 2015 på den anden side af jordkloden.

På et Novozymes-kontor i Kina satte en ansat en ekstern harddisk til sin arbejdscomputer. Derefter overførte han store mængder data. 398 dokumenter af yderst fortrolig karakter bestående af tekniske oplysninger af omfattende markedsværdi udviklet af det danske selskab over flere år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Tsk,tsk - Hvor de kan de kinesiske amatører. De når ikke Prism og NSA til sokkeholderne når det drejer sig om oplysninger på højt plan - feks. EU´s hemmelige strategi under forhandlingerne af TTIP.

Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Lars Bo Jensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er mærkværdigt, hvordan overvågning fra vores egne allierede går totalt under radaren.

Har ingen hørt om Snowden eller Assange?

Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Lars Bo Jensen, Gert Romme, P.G. Olsen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De bliver tiet ihjel af den vestlige presse Eva.

Peter Beck-Lauritzen, Lars Bo Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Randi Christiansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

I dansk ret findes et centralt begreb "fortsæt" det virker helt fraværdende i et kinesisk mindset - men det må vi jo så indrette (og bruge mange penge på) efter

Jørgen Wentzlau

Der er jo meget belejligt, at at danske mink er smittet med corona, så de bliver slået ihjel og dermed ude af markedet!! bare en tanke??

Jørgen Wentzlau

til Torben Jensen

ja er vores befriere --- befriere eller besætter?? ------------------ den måde de skaber værdi på (ved gæld) ved at trykke flere og flere dollars, kan de jo nemt overtage flere og flere, danske overskudsgivende danske virksomheder på!!

Peter Beck-Lauritzen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Det bliver ikke helt tiet ihjel, vi ved det jo godt, men er ligeglade. Det får ingen konsekvenser for vores udenrigspolitiske position som USA's lakaj. Jeg tror det bunder i, at Danmarks største erhvervsvirksomhed har milliardkontrakter, med at sejle forsyninger til Pentagons baser over hele jorden.

Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Man kan kalde det hvad man vil, hvad kineserne har gang i. Men det virker. I de seneste årtier har de haft verdens hurtigst voksende økonomi med vækstrater på over 10% årligt. Snart vil Kina være verdens største økonomi. Og hvem sidder så tilbage med Sorte Per?

Søren Kristensen

Kineserne bedriver altså industrispionage, med henblik på selv at producere ting som vi har udviklet og derpå sælge dem tilbage til os. Der kan man bare se.

Arne Albatros Olsen

Det er en helt bevidst genvejs strategi fra kinernes side, og de bruger hensynsløst overalt uden nogen form for skrubler for at indhente og tilsidst overgå vesten.

Men en hel del tyder på, at det bal snart er forbi, fordi de har vist deres sande ansigt i mange andre sammenhænge, og synet er bestemt ikke kønt. Og med det image tab ,som fulgt i kølvandet her , har de eftertrykkeligt skudt sig selv i begge ben.

Senest skal jeg blot lige nævne de love for Hong Kong.

Peter Beck-Lauritzen

Boykot Kina. Varer fra Kina har stregkoderne 690-699, som de tre første cifre. Så lad os begynde der!