Nyhed
Læsetid: 9 min.

Marokkansk journalist overvåget med israelsk teknologi og tre andre historier fra verden

Amnesty International hævder, at den marokkanske journalist Omar Radi er blevet aflyttet med israelske NSO Groups program Pegasus. Det kommer frem i en tid, hvor det marokkanske styre slår hårdt ned på regeringskritikere
Demonstrationer i Marokkos hovedstad, da journalist Omar Radi blev anholdt efter et kritisk tweet sidste år.

Demonstrationer i Marokkos hovedstad, da journalist Omar Radi blev anholdt efter et kritisk tweet sidste år.

AFP Photo

Udland
27. juni 2020

Her er fire vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Marokkansk journalist overvåget med israelsk teknologi

Nina Trige Andersen

Som Information tidligere har beskrevet, har den marokkanske regering slået hårdt ned på politiske dissidenter og kritiske røster – heriblandt journalister – og op mod 1.500 er anholdt og sigtet for blandt andet majestætsfornærmelse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Samme overvågnings-teknologi er på vej ind i en række EU-lande. En svensk myndighed er ved at købe, og nogle mener, at Danmark allerede har det.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/06/nso-spyware-used-against-...

Måske kan det tilføjes, at denne form for overvågning omfatter den overvågedes mobiltelefon. Og det hjælper ikke, at slukke telefonen, for den afgiver fortsat er passivt signal, der kan kobles til et elektronisk kort. På denne måde kan man overvåge en person med en præcision på 1 meters nøjagtighed.

Metoden består af en meget lille fil, der kan placeres på mobiltelefonen, uden at den overvågene ved det, og selv har medvirket ved at ringe nummeret op,. Det sker simpelt hen ved at overvågningsudstyret selv tager kontakt med mobiltelefonen. Og denne fil kan ikke opdages eller slettes af de forskellige anti-virus programmer, der er på markedet.

Og det elektroniske spor, som denne type af filer altid efterlader, slettes efterfølgende af filstumpen, når filen er på plads i telefonen. Således at der ikke er noget, der senere indikerer, at overvågning finder sted.

jens peter hansen

Jamen hvorfor køber de ikke bare kinesisk ?