Nyhed
Læsetid: 5 min.

Optøjerne fortsætter i USA: »Det her er en ny borgerrettighedsbevægelse, og vi er i 2020«

Præsident Trump måtte søndag føres i sikkerhed i en bunker under Det Hvide Hus, men synes ikke i stand til at dæmpe spændingerne efter en uge med protestaktioner og sammenstød med politi
Også i Washington DC kom det til voldsomme sammenstød i Lafayette Park, umiddelbart over for Det Hvide Hus, da politi rykkede frem for at håndhæve udgangsforbuddet

Også i Washington DC kom det til voldsomme sammenstød i Lafayette Park, umiddelbart over for Det Hvide Hus, da politi rykkede frem for at håndhæve udgangsforbuddet

Roberto Schmidt

Udland
2. juni 2020

MINNEAPOLIS/ WASHINGTON/ LOS ANGELES/ SAN FRANCISCO - Uroligheder hærger fortsat adskillige amerikanske storbyer efter en uge med landsomspændende protester imod politibrutalitet udløst af en hvid politimands drab på den sorte amerikaner George Floyd. I USA’s hovedstad, Washington DC, har der været flere brande, også tæt på Det Hvide Hus.

For at dæmme op for den voksende vrede og frustrationer over en indgroet overgrebskultur i det amerikanske politisystem, der har ført til utallige politidrab på ubevæbnede sorte amerikanere, indførte borgmestre i flere storbyer i weekenden udgangsforbud, og i en række stater indsatte guvernører tropper fra Nationalgarden.

Disse skridt har dog ikke afholdt demonstranter fra atter at samle sig i stort tal, også efter de udgangsforbud der trådte i kraft søndag aften. Siden Floyds død for en uge siden er over 4.100 demonstranter blevet anholdt.

I Minneapolis, hvor protestaktionerne begyndte i sidste uge efter offentliggørelsen af videooptagelser af en politimand, der presser sit knæ ned over Floyds hals i næsten ni minutter, blev Nationalgarden udkommanderet, mens demonstrationerne fortsatte. På et videoklip ses en tankbil køre frontalt imod en fredelig demonstration på en bro i det centrale Minneapolis med deltagelse af tusindvis af mennesker – ifølge myndighederne blev ingen dog såret.

I Washington DC kom det til voldsomme sammenstød i Lafayette Park, umiddelbart over for Det Hvide Hus, da politi rykkede frem for at håndhæve udgangsforbuddet. Kælderen i ’Præsidenternes Kirke’, der ligger over for Det Hvide Hus, blev kortvarigt ramt af brand – dog var brandvæsenet i stand til at rykke hurtigt ud og slukke ilden.

Washington-monumentet var omgivet af røg fra adskillige påsatte brande. Uropoliti affyrede tåregas mod menneskemængden, og US marshalls fra det amerikanske forbundspoliti samt enheder fra det amerikanske narkopoliti måtte hjælpe Nationalgarden, Secret Service og Washingtons politi for at få situationen under kontrol.

Hårdhændet

I Los Angeles-bydelen Santa Monica affyrede politiet tåregas og andre projektiler mod demonstranter, der havde rejst en barrikade hen over den vigtigste butiksgade. På en anden butiksgade blev adskillige bygninger og butikker plyndret, deriblandt tøj- og skobutikker.

I New York vendte tusinder af demonstranter tilbage til gaderne søndag, gik i protestoptog gennem Manhattan i løbet af dagen og samledes siden på Union Square, hvor adskillige politibiler lørdag aften var stukket i brand. Nye brande blev påsat i flere gader under nye sammenstød mellem politienheder og demonstranter.

I Brooklyn forløb demonstrationerne mere roligt og havde deltagelse af mange familier. En kvinde, Fatima, bosiddende i Brooklyn, var mødt op med sin mand og deres lille barn og sagde:

»Jeg er træt af at skrive opslag på de sociale medier – jeg har en sort mand og en sort søn, og jeg er træt af, at de dræber os. Det her er en ny borgerrettighedsbevægelse, og vi er i 2020.«

Der blev søndag meldt om plyndringer i Philadelphia, Boston, Chicago og andre byer i hele landet.

Politiet er blevet udsat for nøje granskning og kraftig kritik for deres aktioner lørdag aften, som førte til beskyldninger for overdrevent hårdhændede fremfærd med direkte angreb på og anholdelser af demonstranter og mediefolk.

I Fort Lauderdale i Florida beskød betjente på motorcykler flere grupper af demonstranter med tåregas, rapporterer lokale medier.

I Atlanta, hvor tåregas igen blev brugt af politiet på gaderne, blev to betjente fyret og tre overført til skrivebordsarbejde for overdreven brug af magt lørdag aften. Politimyndigheder siger, at dette er foranlediget af offentliggørelsen af en videofilmet hændelse, hvor en gruppe politibetjente ses omringe en bil, der blev kørt af en mand med en kvinde på passagersædet. Betjentene trækker kvinden ud af bilen for at binde hende med strips og ser ud til at bruge en strømpistol mod manden. Lokale journalister rapporterede, at politiet forinden havde knust bilens ruder og punkteret dens dæk.

Demonstranter protesterede også uden for de amerikanske ambassader i London, Berlin og København.

Gader spærret

I Minneapolis var myndighederne søndag aften fast besluttet på at gennemtvinge en overholdelse af udgangsforbuddet og forhindre gentagelser af de udbredte plyndringer og brandstiftelser, der raserede butikker langs en mere end to kilometer lang strækning på Lake Street, en gennemfartsvej med hovedsagelig lokalt ejede virksomheder.

Alle hovedfærdselsårer blev lukket, og flere sidegader spærret af med midlertidige barrikader. Det var da også kun få grupper, der trodsede ordren om at blive hjemme natten over. Det vigtigste samlingssted var fortsat den gade, hvor George Floyd blev arresteret mandag, og hvor der nu er indrettet et mindesmærke fyldt med blomster.

Kongresmedlem Ilhan Omar, hvis distrikt omfatter Minneapolis, udtalte, at den lokale befolkning føler sig »terroriseret«.

»Når vi ser mennesker sætte ild til vores bygninger og forretninger, ved vi, at det ikke er den slags mennesker, der er interesseret i at beskytte sorte liv,« udtalte hun til tv-stationen ABC’s This Week-program. Men hun tilføjede, at folk også var bange for tilstedeværelsen af ​​politi og Nationalgarden.

»Det, vi prøver at gøre, er at finde en måde at demonstrere på, der ikke fører til ekstrem aggression, så vi får vores by nedbrændt. Og det er en udfordring,« indrømmede hun.

»Vi bor i et land, der har et retssystem, som er opdelt i to lag, og hvor folk er …. lede og kede af at være lede og kede. Vi er nødt til virkelig at træde et skridt tilbage og spørge os selv: ’Hvordan kan vi komme videre herfra?’ Det kan ikke bare handle om at sikre retfærdighed for George Floyd. Det skal være større end det.«

Bunkerbeskyttelse

Donald Trump har imidlertid ikke gjort meget for at dæmpe spændingerne. Han betegnede demonstranterne som »anarkister« og hævdede uden at føre bevis for dette, at uroligheden er iscenesat af hans politiske modstandere.

»George Floyds minde bliver vanæret af uromagere, plyndrere og anarkister,« sagde Trump. »Volden og hærværket føres an af Antifa og andre radikale venstreorienterede grupper, der terroriserer uskyldige, ødelægger job, skader virksomheder og nedbrænder bygninger.«

»LOV & ORDEN,« twittede Trump søndag aften.

Det fremgik også, ifølge dækningen i The New York Times, at Secret Service var blevet så nervøs over protesterne ud for Det Hvide Hus fredag ​​aften, at de besluttede sig for at føre Trump til en sikker bunker, der sidst blev brugt den 11. september 2001 for at beskytte den daværende vicepræsident Dick Cheney.

Forkvinde i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi opfordrede amerikanerne til at »ignorere« præsidenten, som hun beskyldte for at »nære ilden«.

»At tage imod hans lokkemad gang på gang vil bare være en ren foræring for ham, fordi han altid ønsker at aflede opmærksomheden fra, hvad årsagen til disse reaktioner er frem for at forholde sig til den virkelighed, de udspringer af,« sagde hun til ABC.

I mellemtiden besøgte Trumps modstander ved det kommende præsidentvalg til november, Joe Biden, scenen for en protestaktion i Wilmington, Delaware. Han mødtes med demonstranter og sagde, at han ville tage lederskab i »denne samtale«, men også at »jeg vil lytte.«

George Floyds bror, Philonise, sagde, at han kortvarigt har talt med Trump.

»Det gik så hurtigt,« sagde han til MSNBC. »Han gav mig ikke mulighed for selv at sige noget. Det var hårdt. Jeg prøvede at tale med ham, men han talte bare videre, som om han bare ville slippe af med mig og ikke give mig en chance for at få ét ord indført.«

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Der bliver sjældent sat fokus på uromagerne. Hvem er de? Trump har vel en fair pointe i at det er anarkister. Det giver under alle omstændigheder ikke meget mening eller flere muligheder i livet at røve lokale butikker.

Venstrefløjen plejede at være mestre i fredelige revolutioner men det lader til at gamle dyder er glemt.

Randi Christiansen

@kent nørregård - lyt til martin luther king i dette utube klip

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1101668376884466&id=10001123...

Og du vil måske forstå, hvilken mildt sagt vrede det seneste mord på en sort har vakt.

Blot endnu eet i en lang række af hvides mord på sorte.

Jeg synes, at al tale om uromagere bør forstumme, når man ser historien i det perspektiv.

Når det er sagt, er fredelige forlig naturligvis at foretrække. Men du ved, hvis en uret ignoreres for længe, er det forståeligt, at de forurettede griber til selvtægt. Når nu ingen andre forsvarer dem. Og de, hvis opgave det er at forsvare dem, tilmed i stedet vender sig mod dem og slår dem ihjel. Der er ikke ord for den forbrydelse, som netop er begået, og det eneste der er at gøre er at krybe til korset og så ellers gøre alt, hvad der står i ens magt for at kompensere de umådelige lidelser, som det sorte folk har været udsat for, siden de blev slavegjorte.

Som dr king anfører, blev store mængder land givet til hvide bosættere, men intet blev tildelt de sorte. Det er indlysende, at undertrykte, fattiggjorte befolkningsgrupper er socialt ustabile, hvilket det er ret uintelligent at skabe grobund for. Så har man lissom selv bedt om det.

En krukke kan gå så længe til vands, at den kommer hankeløs hjem, spøjst udtryk. I denne sammenhæng synes jeg, det giver mening. Eller kedlen koger over. Dumt. Bare dumt.

Ruth Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Christel Gruner-Olesen, Jimmy Hansen, Karsten Lundsby, Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, Anders Olesen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Randi det er altså mere sandsynligt i nutidens USA at en sort amerikaner dræber en hvid amerikaner end omvendt. Så er det muligt at det for politiets vedkommende er den omvendte trend men når sorte amerikanere dræber flere end dobbelt så mange hvide som omvendt til trods for at den hvide befolkning er mange gange større er problemet med racisme i mordstatistikker altså den anden vej end den i medierne antagede.

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/tables/...

I øvrigt kan tilføjes at ifølge flere statistikker er 90% af drab på sorte begået af sorte så den overrepræsentation der er af sorte ofre i drabsstatistikkerne er altså ikke noget hverken betjente eller hvide generelt er ansvarlige for. Det er den sorte befolkning selv.

Det er ikke bare “endnu et i en lang række af hvides mord på sorte”. Det er en kriminel hvid betjent der dræber en sort.

Det er så let at undskylde sortes kriminalitet med fattigdom og undertrykkelse men sorte i USA udgør altså også en stor middelklasse.

Randi Christiansen

Nørregård, som du selv pointerer, er sorte overrepræsenterede i kriminalitetsstatistikkerne. I hvert fald i systemets statistikker. Hvilket understøtter pointen om at undertrykte, fattiggjorte befolkningsgrupper er socialt ustabile.

Den hvide ´trend´ indenfor amerikansk politi, du omtaler som mulig, er dråben, der får de sortes bæger til at flyde over. Ikke på grund af eet enkelt men på grund af mange overgreb begået af det amerikanske politi mod den sorte befolkning. Og det ved du udmærket, ellers vil jeg henvise til den foreliggende og omfattende video dokumentation af politiets brutale bøllemetoder.

Din psykosociale forståelse og empatiske evne forekommer begrænset.

Ruth Sørensen, Morten Højbjerg Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Hanne Utoft, Peter Høivang, Anders Olesen, Egon Stich, Nike Forsander Lorentsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Jeg omtaler den som værende mulig. Den er der givetvist. Ligesom du også ved at den anden trend, den hvor sorte dræber hvide langt oftere end det omvendte, også er der.

Det er politiet som helhed der er mistænkelige over for sorte og bruger hårdere midler hurtigere end hvad de gør mod andre men det er også oftere sorte der er kriminelle og derfor dem politiet møder i deres arbejde. Der er mange ting der skal ændres hos det amerikanske politi (og i øvrigt også det danske). De er begge fallit som organisationer hvis du spørger mig. Men der er også mange ting der skal ændre sig hos den sorte befolkning hvis den som helhed skal være en del af det amerikanske samfund på lige fod med andre. Mange bølger af indvandrere er kommet og har fået godt fat i det amerikanske samfund siden borgerretsbevægelsen, bl.a. mellemøstlige og asiatiske indvandrere. Derudover kan nævnes nigerianske immigranter som i hvert ifølge Bloomberg ligger et pænt stykke over både hvide og sorte amerikanere i uddannelsesniveau og dermed også løn.

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2015-10-13/it-isn-t-just-asia...

Hvorfor det forholder sig sådan skal jeg ikke kunne svare på. Dog lader det ikke til at det er de nigerianske studerende der er ude at brænde byerne af så måske man burde starte med at demonstrere normalt og ikke gøre ens egne og alle andres problemer større ved at brænde små private virksomheder af og dermed skabe modtryk fra resten af befolkningen. Ved Rodney King skete det samme i Los Angeles og det endte i en regulær race-krig. Ikke mellem hvide og sorte, men mellem sorte hærværksmænd og koreanske forretningsdrivende der fik deres livsværk brændt ned.

Der er nogle ting der ikke kan undskyldes med fattigdom. Og nej, jeg skal ikke se en mands død på video, ellers tak. Dog fik jeg i dag set at demonstranter hujer og morer sig over at en hjemløs får sine ting brændt af. Men hvem kærer sig om det sålænge blacklivesmatter-tropperne får brændt det damp af når som helst og hvordan de end ønsker det? Det manglede da bare... en hjemløs skal sku da ikke bo lige der hvor “undertrykte” demonstranter sprøjter med lightervæske!

Nike Forsander Lorentsen

Det lyder som om disse politibetjente i USA har ca; 5 måneders uddannelse og mange af dem er veteraner fra Irak, Afghanistan og andre krige US deltager i med liv og sjæl. Mange af dem har vel også trauma fra disse krige PTS. Så kan man vel ikke undre sig over det enorme politivold. Og de bliver nok ikke 'arbejdsløse' foreløbigt.

Randi Christiansen

@kent, det er da en interessant pointe, at nigerianere ikke er oprørske. Her skal måske graves dybere i historien for at finde en forklaring.

Men tilbage står, at undertrykkelse og fattigdom er grobund for uro. Og de sortes generelle historie, er der jo ikke tvivl om. Den kan du hverken sammenligne med asiaters eller mellemøstlige indvandreres.
Sidstnævnte markerer sig dog vist i terrorstatistikkerne. Hvor mon dén vrede kommer fra?

Når trykkogeren går amok, er det jo ikke ratio, som hersker. Tryk avler modtryk, og det vil altid være herskerklassen, som bærer ansvaret for miljø-og socioøkonomiske dynamikker. Og selv om denne herskerklasse skjuler sig ved højlys dag i skattely, korporationer og andre skumle steder, er der ingen tvivl om, at pengenes slimede spor leder direkte til den ansvarlige magt.

Du har vist ikke lyttet til videoen med dr king? Det bør du gøre, den varer kun 5 min.

Ruth Sørensen, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Lundsby og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Nu ved jeg heller ikke de sorte amerikanere kan sammenligne deres forfædres oplevelser med dem koreanerne, vietnameserne og irakerne har haft for nyligt. Har du i øvrigt noget dokumentation på at mellemøstlige indvandrere i USA er overrepræsenteret i terrorstatistikker?

Jeg ved ikke om indvandrerer fra Nigeria ikke er oprørske men de er i hvert fald produktive.

Jeg har set nok King i mit liv til at vide at han ikke går ind for voldelige angreb, ildspåsættelse og terror mod hjemløse.

Randi Christiansen

Jo kent, men i dette utube klip skitserer king meget præcist de sortes historiske baggrund.

I dagens eftermiddags p1 med bl.a. pelle dragsted og naser khader var der enighed om at tage afstand fra antifas metoder. Dragsted fremsatte den pointe, at disse voldelige agenter jo gavner trumps sag. Så man kan stille spørgsmålet cui bono?

Og med hensyn til, om mellemøstlige indvandrere er overrepræsenterede i terrorstatistikker, kan jeg ikke henvise til statistik men henholder mig til f.eks. det officielle narrativ, der blev afleveret som begrundelse for irakinvasionerne. Lad mig også nævne efterforskningen af twin towers, hvor usa og co på trods af dubiøs og mangelfuld præmis alligevel udpeger nogen som de skyldige. I begge tilfælde er det Mellemøsten, der må stå for skud.

Stephan Paul Schneeberger

Kent Nørregaard du er vedkommen at af eller bekræft nogen af dine fordomme om amerikanske anarkister på https://blackrosefed.org/
Anarkist der bor i Danmark er det lidt trist at se at folk falder for propaganda af en idiot

Jørgen Lejf Hansen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Stephan Paul Schneeberger

Kent Nørregaard et være brun er at være fattige og arbejdsklasse, Hvis du syns at kriminalitet skyldes huldfarve så er du racist.

Nike Forsander Lorentsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Racisme er et symptom, og naturligvis udarter racisme sig i gensidighed, såfremt de underliggende årsager til problemerne ikke opløses eller forandres. Klassesamfund, såvel statskapitalistiske som markedskapitalistiske (begge modeller tenderer i øvrigt mod monopolkapitalisme), nærer symptomer på mistrivsel og uret som f.eks. racisme.

Kent Nørregaard

Stefan tak for dit link men ellers tak. Er der nogen der siger at kriminalitet skyldes hudfarve? Eller morer du dig bare med lidt løse anklager?

Randi hvordan er det relevant? “ kan jeg ikke henvise til statistik men henholder mig til f.eks. det officielle narrativ, der blev afleveret som begrundelse for irakinvasionerne”. Der blev vidst aldrig ytret fra nogen side at den irakiske befolkning var terrorister som og da slet ikke som begrundelse for invasionen. Det er dog et overordenligt mærkeligt postulat at komme med. Du må da kunne redegøre for hvorfor du mener at mellemøstlige indvandrere i USA er overrepræsenterede i landets terrorstatistikker? Det er en ret grov beskyldning du kommer med mod den befolkningsgruppe.

Skal man altid se den anden vej når demonstrationer ender med vold og hærværk? Skal det altid antages at demonstranterne er fredelige og vil os alle det godt..... og så kommer ballademagerne, ALLE sammen udefra og uden kontakt til den øvrige demonstration, og ødelægger freds-festen?

René Arestrup

Problemet er, at racismen i USA er systemisk. Og det er der mange - og ikke mindst historiske og kulturelle - årsager til. Fakta er, at den afroamerikanske befolkningsgruppe er den mest belastede befolkningsgruppe på en lang række socioøkonomiske parametre, ligesom det er en kendsgerning, at unge, sorte mænd er overrepræsenteret i amerikanske fængsler med faktor fem i forhold til alle andre etniske befolkningsgrupper!

Er det et udtryk for at sorte mennesker er genetisk disponeret for kriminalitet? Næppe.

Det er snarere udtryk for en grel forskelsbehandling i snart sagt alle afkroge af amerikansk samfundsliv - og uanset, at nogle afroamerikanere har fundet vej til den amerikanske middelklasse.

Jeppe Bundgaard, Nike Forsander Lorentsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Kent, du misforstår, men det tænkte jeg nu nok. Det er ikke mig, der udnævner indvandrere af mellemøstlig herkomst som værende overrepræsenterede i statistikkerne, det er mainstream fortællingen, som understøttes af de nævnte eksempler.

Hvad var begrundelsen for at invadere irak? Masseødelæggelsesvåben etc. Altså terrorisme. Og når man endog uden bevis udnævner agenter af mellemøstlig herkomst som ophavsmænd til 9/11, har man udnævnt dem til at være terrorister.

Nu er der mange former for terror, økonomisk terror f.eks. Når folk reagerer på undertrykkelse, burde det benævnes frihedskamp. Men det er jo magthaverne, der skriver historien, så når det passer magten at udnævne nogen til terrorister, gør den det, og når det passer magten bedre med frihedskæmper, så er det fortællingen.

Voldelige demonstrationer supporterer jeg på ingen måde, selvom jeg forstår vreden. Og som sagt kan det meget vel tænkes, at det er i magtens interesse at optrappe volden for at miskreditere protestbevægelsen. Så på den måde har du ret i din indledende kommentar, at der bør være mere fokus, på hvem uromagerne egentlig er? Cui bono?

Trumps symptombehandling er en falliterklæring, de underliggende årsager må adresseres. Og der må jeg bare sige, at din analyse er alt for overfladisk og derfor ubrugelig.

Jens Thaarup Nyberg

Kent Nørregaard forstår ikke, en smeltedigel kan gå i kog.

Randi Christiansen

Og tjek lige denne vinkel - heri ses bl.a. soros som bagmand for antifa

https://www.facebook.com/730908773/posts/10158403303033774/

Kent Nørregaard

Jens Thaarup forstår ikke at en politimands krininalitet ikke er en undskyldning for plyndringer og afbrænding af butikker og boliger.

Randi du kommer ud i noget med 11. september og en masse andet der er meget lidt relevant og samtidig noget begrebsforvirring oveni. Ja der er meget frihedskamp der bliver kaldt terrorisme, ja Irak-krigen var ulovlig på alle måder, nej det er aldrig bevist hvem der udførte 11. september angrebet (jeg har læst de næsten 600 sider 9/11 kommissionen udgav, har du?).

Det er ikke gået op for nogen at betjentene faktisk er blevet sigtet. Det er heller ikke gået op for nogen at Georg Floyd var dybt kriminel og ude i et kriminelt ærinde den pågældende dag. Det gør det bestemt ikke lovligt at dræbe ham men historien om et tilfældigt sort offer holder for mig ikke når man ved at han selv har truet en kvinde med et våben i hendes eget hjem i jagt på stoffer og penge.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8366533/George-Floyd-moved-Minn...

Det er lidt et tomt argument at støtte protesterne men lige at tilføje at hvis det virker i Trumps tjeneste støtter du dem ikke forså må der ligge en sammensværgelse bag. Man kan ikke gradbøje det og adskille det ellers fine budskab om at sorte er en glemt underklasse og at politiet diskriminerer dem fra det faktum at demonstranterne brænderne butikker ned og begår voldelige overfald. Specielt mordet på David Doorn er svært at forstå.

Randi Christiansen

Kent, indrømmer, at jeg har formuleret mig uklart i forbindelse med det stigma, som i forbindelse med terror er på mellemøstlige indvandrere.

Udmærket, at du nuancerer billedet af et anspændt samfund, hvor sektorer er i krig med hinanden.

Hvis du vil have ufred, skal du bare skabe miljø-og socioøkonomisk undertrykkelse og ulighed.

Så hvis ansvar er det, mener du? Den enkelte fattiggjorte borgers?

Kent Nørregaard

Hvis ansvar er hvad kan man spørge? Fattigdom og håbløshed? Samfundet generelt men primært vælgerne der tilsyneladende er meget uenige om hvilket system man skal have.

Protester der ender voldeligt? De demonstranter der tager det til at voldeligt sted må være de ansvarlige men også de demonstranter der går frem i en aggressiv tone må være delvist ansvarlige. Der er ingen grund til vold og hærværk når man har sin frihed til at forsamle sig, demonstrere og vigtigst af alt, at stemme. Det er bevist talrige gange at gode budskaber blandet sammen med vold gør at støtten til budskabet falder og selvfølgelig at budskabet klinger hult. Nu minder det jo mest af alt om revolution. Og et pænt antal revolutioner er endt med at de revolutionære kræfter har ageret direkte kriminelt og morderisk når først systemet er lagt ned og en ny orden skal etableres. Derfor vil et stort antal amerikanere gerne være foruden. Ligesom jeg er sikker på at et stort antal danskere også gerne ville være foruden voldelig revolution, uanset politisk tilhørsforhold.

Randi Christiansen

Kent@ - "der er ingen grund til vold og hærværk når man har sin frihed til at forsamle sig, demonstrere og vigtigst af alt, at stemme."

Problemerne opstår jo, når det ikke er nok. Når borgerne ikke oplever, at de har tålelige og retfærdige levevilkår.

Volden er en kombination af desperate borgere og agenter, som fisker i rørte vande og af en eller anden grund ser en fordel i vold. Tryk avler modtryk. Hvis trykket er for hårdt - og det er det, når mennesker reagerer med vold - går smeltediglen i kog, som jens thaarup siger.

Hvis man skal placere et ansvar, må det være hos magten. Og hvem har magten? Dem med den største skyder og den største pengetank. Er det smart? Kun hvis magten regerer i overensstemmelse med retfærdighed. Et konkurrencesamfund er ikke retfærdigt, det er jungleloven med fuld krigsmaling, som ikke dækker systemfejlene.

Kent Nørregaard

“Volden er en kombination af desperate borgere og agenter, som fisker i rørte vande og af en eller anden grund ser en fordel i vold”

Randi du bliver nød til at komme med et troværdigt link til det. Det lyder konspiratorisk.

USA er konservativt. Selv demokraterne ligger til højre for de tosse partier der er opstået her i Kongeriget i de sidste 25 år. Nu har man så for første gang i lang tid ikke bare en venstrefløj men en revolutionær venstrefløj. Det er der det reelle problem er. Racisme er ikke velanset i USA i dag. Tværtimod er det anset for at være tilbagestående og man kigger på det som noget fattigmands- red neck holdning fra en sump i Mississippi. Det ved enhver der har været der.

Denne sure nyopståede venstrefløj skal finde sig nogle politisk modne kandidater og stemme sig til indflydelse, ikke kultivere en offerrolle der ikke er deres.

Dermed ikke sagt at jeg ikke er enig med sig i at USA har store problemer med penge i politik og penge for retfærdighed. Meget store problemer enddog.

Randi Christiansen

Kent@ - jeg kan ikke se, at det er andet, end hvad du selv siger. Bortset fra at jeg ikke sætter navn på agenterne, det gør du. Så har du et troværdigt link til at understøtte dine antagelser?

Kent Nørregaard

Hville “agenter” navngiver jeg? Agenter som fisker i rørte vande siger du? Agenter for hvem spørger jeg?

Du kan vel redegøre for hvor du har informationen fra?

Jens Thaarup Nyberg

@Kent Nørregaard
“Jens Thaarup forstår ikke at en politimands krininalitet ikke er en undskyldning for plyndringer og afbrænding af butikker og boliger.”

Hvis det kun drejede sig om et isoleret tilfælde , men fra ‘68, til i dag, er spændingerne mellem USAs befolkningsgrupper ikke mindsket, og nu træder selve præsidenten ind med trusler om brug af militær mod protesterende civile.
De voldelige elementer kan ikke undskyldes, selvom de er en naturlig del af enhver befolkning.

Kent Nørregaard

Hvis de voldelige elementer er en naturlig del af enhver befolkning kan det vel heller ikke undre at der findes voldsmænd i politiet? Eller mordere for den sags skyld? Det vigtigste må være at de voldelige elementer bliver straffet.

Trump siger mange ting han ikke gør som enhver anden demagog. Det burde folk der rent faktisk lytter til ham forstå. Mig bekendt er der endnu intet militær sat ind endnu.

Jens Thaarup Nyberg

@Kent Nørregaard
Jo, det kan undre, at de voldelige elementer ikke visiteres fra, når der rekrutteres til væsner og værn med monopol på voldsudøvelse.

Militæret var opmarcheret i Washington, det eneste sted præsidenten kan beordre militærmagt brugt indenrigs.

Ole Falstoft

Kent Nørregaard
Man kan ikke bare ignorere Amerikas lange racistiske historie, hvis man vil forstå, hvad der foregår, som du tilsyneladende gør i din argumentation. Der har været tale om en massiv undertrykkelse af den sorte befolkning i de godt 150 år, der er gået efter slaveriets ophævelse især i sydstaterne, hvor KKK's vold og terror og lynchninger ikke var ualmindelige til lang op i 60’erne, og de sorte levede med den evige frygt om voldelige konsekvenser, hvis de stod på deres ret; og der var ingen hjælp at hente hverken hos politi eller domstole.
Det har formet de sortes bevidsthed. For dem er drab på sorte af hvide en del af fortællingen om det racistiske USA, hvor hvide frit kan dræbe sorte -og det er jo heller ikke helt løgn, som vi kan se.

Var de drab vi har set de seneste år ikke blevet dokumenteret og vist på de sociale medier var gerningsmændene aldrig blevet straffet.
Man kan kun gisne om, hvor mange mord på sorte, der er begået af hvide, der aldrig er blevet retsforfulgt eller retfærdigt dømt. Eller hvor mange uskyldige sorte der er blevet dømt og eller henrettet, kun fordi de var sorte. De seneste års frifindelser af sorte, der har siddet inde på livstid nogle på dødsgangen og som DNA test har afsløret som uskyldige, får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. Disse mennesker blev reddet på 'målstregen', men tænk på alle dem før i tiden, hvor ikke fandtes DNA tests og som er blevet henrettet? Hvor mange af dem var uskyldige?

Kent Nørregaard

Ole Falstoft. “hvor hvide frit kan dræbe sorte -og det er jo heller ikke helt løgn, som vi kan se”. Kan du redegøre for den sætning? Morderen er anklaget for mord så jeg kan ikke se at nogen kan gøre det frit.

“Man kan kun gisne om, hvor mange mord på sorte, der er begået af hvide, der aldrig er blevet retsforfulgt eller retfærdigt dømt”. Det er helt rigtigt. Tidligere var det givetvist ikke blevet efterforsket som i dag. I dag er det dog overvældende sorte der dræber hvide og ikke den anden vej rundt. Noget der nok er gået de mange demonstranter forbi eller også forveksler de politivold med racisme.

Når volden er mellem civilister ser det skam meget anderledes ud end det gør når det er politiet.

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/tables/...

Det er overvejende sorte der dræber sorte ligesom det er overvejende hvide der dræber hvide. Dog med den forskel at de sorte dræber flere end dobbelt så mange hvide som den anden vej rundt. Et ret voldsomt tal taget i betragtning at den hvide befolkning er mange gange større.

Jens Thaarup. “Jo, det kan undre, at de voldelige elementer ikke visiteres fra, når der rekrutteres til væsner og værn med monopol på voldsudøvelse.“ Det problem har vi vel også i Danmark?

Jens Thaarup Nyberg

@Kent Nørregaard
Ja, det er uden tvivl et problem overalt, også afhængig af lokal opfattelse af lov og ret.

Til det statiske skal man så spørge, hvordan er det kommet så vidt, og hvordan kommer man ud af den tilstand.

Ole Falstoft

Kent Nørregaard:
Mit svar står lige efter:
'Var de drab vi har set de seneste år ikke blevet dokumenteret og vist på de sociale medier var gerningsmændene aldrig blevet straffet'. Hvor jeg ved det fra? Det er et kvalificeret gæt ud fra de utal af historier om mord og vold mod sorte der først blev retsforfulgt efter en massiv pressedækning og ofte med frifindelse af gerningsmændene (naturligvis af en helt hvid jury).
og som sagt: Du kan ikke ligestille mord mellem sorte og mord af sorte begået af hvide med mindre du ignorerer den historiske baggrund med racistiske mord og vold i USA de sidste 150 år.
Sortes drab på sorte har jo ikke et racistisk motiv.

Kent Nørregaard

Det du kalder “et kvalificeret gæt” er nærmere et personligt skøn. Hvori ligger det kvalificerende i din påstand? I overskrifter du læser hist og pist?

“Sortes drab på sorte har jo ikke et racistisk motiv.” Det har hvides drab på sorte da heller ikke nødvendigvis. Fakta er stadig at sorte dræber langt flere hvide end den anden vej rundt så hvis der skal råbes racisme er det de hvide der burde gøre det.

Ole Falstoft

Kent Nørregaard:
Enhver - bortset fra dig åbenbart - der gennem årene har interesseret sig for de racemæssige konflikter i USA, ved at racistisk motiverede mord på sorte har fundet sted og finder sted, det er ikke bare overskrifter jeg læser 'hist og pist'. Sortes mord på hvide og andre sorte er typisk resultat af almindelig kriminalitet altså ikke racistisk motiveret. For at forstå hvad der foregå er tallene i sig selv ikke nok, men den sammenhæng de indgår i, den fortælling de er en del af der er vigtig. M.a.o hvad er motiverne bag de handlinger tallene viser? Sådan som du bruger statistik kan man gøre 'sort til hvidt'.

Kent Nørregaard

Så det er vigtigere at hvide for årtier siden myrdede sorte? Men at det omvendte i dag er det overvældende tilfælde er altså ikke et problem men kan undskyldes med kriminalitet?

Igen postulerer du. “Typisk resultat”. Du har vel ikke et link til det? Og hvordan ændrer det i øvrigt på det overordnede billede af at det primært er sorte der dræber hvide?

Ole Falstoft

Kent Jeg undskylder intet- jeg prøver at forklare at sortes kriminalitet har primært baggrund i sociale problemer ikke i racisme. Eller har du et link der dokumenterer det modsatte?