Læsetid: 10 min.

Politivold i Vallejo, Californien: 19 dræbt på et årti

For to uger siden blev 22-årige Sean Monterrosa skudt og dræbt, da han protesterede mod amerikansk politibrutalitet – hans død er del af et foruroligende mønster i en by, hvor straffrihed for politiovergreb hører til dagens orden
Borgere viser respekt for Sean Monterossa, som blev skudt og dræbt af politiet i Vallejo. Sean Monterrosas død har udløst endnu en storm af vrede på et tidspunkt, hvor et stigende antal amerikanere i forvejen har fokus rettet mod politibrutalitet.

Borgere viser respekt for Sean Monterossa, som blev skudt og dræbt af politiet i Vallejo. Sean Monterrosas død har udløst endnu en storm af vrede på et tidspunkt, hvor et stigende antal amerikanere i forvejen har fokus rettet mod politibrutalitet.

Santiago Meja/ San Fransisco/ Chronicle/ Polaris/ Ritzau Scanpix

17. juni 2020

Kl. 12.30 den 2. juni, mens nye bølger af protester over politidrabet på George Floyd skyllede over Californien, skød en politimand i Vallejo fem skud ud af ruden fra sin civile bil. En ubevæbnet mand som knælede på parkeringspladsen blev dødeligt såret.

Sean Monterrosas død har udløst endnu en storm af vrede på et tidspunkt, hvor et stigende antal amerikanere i forvejen har fokus rettet mod politibrutalitet. Men i Vallejo var der noget smerteligt velkendt over det seneste drab, der kom som en påmindelse om, at byens politikorps har ry for at være et af USA’s mest brutale.

Vallejos politichef har forklaret, at flere betjente den dag var sat ind for at undersøge meldinger om »mulige plyndringer« i en Walgreens-butik. At Monterrosa knælede med hænderne i vejret og ikke blev set deltage i nogen plyndring, har politichefen indrømmet. Det kom også frem, at Monterrosa havde en hammer i sin lomme – ikke en pistol.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Peter Mikkelsen
  • Thomas Tanghus
Christian Mondrup, Peter Mikkelsen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Mikkelsen

Det er i sandhed rystende historier. Det viser et USA, som åbenbart ikke har ændret sig en tøddel i forhold til tidligere tiders lynchning er af sorte. Må der blive rejst en skamstøtte over samtlige præsidenter siden J. F. Kennedy.