Læsetid: 9 min.

Polsk præsidentvalg: Udfordreren er alt det, byvælgerne elsker – en Europa-kosmopolitisk vindertype fra Warszawa

Polen går søndag til første runde i en gyser af et præsidentvalg. Hvis Warszawas liberale borgmester Trzaskowski slår PiS-regeringens præsident Duda af pinden, er det begyndelsen på enden for de illiberale omvæltninger af vores naboland
»Det ligner by mod land, eliten mod folket, det katolske Polen mod de liberale. Men billedet er mere broget end det,« mener Jacek Kucharczyk, der leder tænketanken Institute of Public Affairs i Warszawa.

»Det ligner by mod land, eliten mod folket, det katolske Polen mod de liberale. Men billedet er mere broget end det,« mener Jacek Kucharczyk, der leder tænketanken Institute of Public Affairs i Warszawa.

Wojtek Radwanski

27. juni 2020

»Hvad der er på spil? Jamen, hvis ikke det hele, så rigtig, rigtig meget. For Polen og for EU.«

Wojyzeck Przybylski er leder af den liberale tænketank Res Publica Foundation i Warszawa og chefredaktør på magasinet Visegrad Insight. Og han skal kun bruge et splitsekunds betænkningstid: Det polske præsidentvalg på søndag bliver afgørende. Men der er endnu mere på spil for Polens regeringsparti PiS og den siddende præsident, Andrzej Duda, end der er for oppositionens største parti Borgerplatformen (PO) og Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski, der pludselig er blevet en seriøs udfordrer.

»Hvis Duda ikke vinder, bliver det svært for PiS. Det vil formentlig blive begyndelsen på enden for den vej, som partiet og Polen er gået ad siden 2015,« mener Woyzeck Przybylski.

»2020 kan blive et turning point i polsk politik, som PiS for alt i verden vil undgå.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
  • Mads Greve Haaning
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Johnny Christiansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Mads Greve Haaning og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Realunionen var blandt de mest magtfulde, rigeste og folkerigeste stater i Europa 1569-1795 og var kendetegnet af en magtfuld adel (Szlachta), som udgjorde 15 % af befolkningen. (Mod 1,5 % i Frankrig, i England 1,5-3 %). Den Polsk-Litauiske Realunion var en yderst mangfoldig stat med et betydeligt antal af etniciteter og med en udpræget religionsfrihed i forhold til resten af Europa. Realunionen blev opløst i 1795, og Polen blev delt mellem sine nabolande Rusland, Prøjsen og Østrig. Polen vandt sin selvstændighed tilbage i 1918 efter 1. verdenskrig. I 1926 gennemførte general Pilsudski et militærkup og gjorde landet til en diktaturstat. Under 2. verdenskrig blev Polen besat af Stortyskland. Efter krigen blev Polen en socialistisk republik (et "østblokland"). Efter flere år med politiske kampe afskaffede Polen det socialistiske styre i 1989, og landet blev uformelt kendt som "Den tredje polske republik".
(Wikipedia )