Analyse
Læsetid: 3 min.

Polsk valggyser: PiS-tårnet vakler. Men det er langtfra sikkert, at det vælter

Efter stærk valgdeltagelse i første runde af det polske præsidentvalg står landet foran et gyservalg den 12. juli: for eller mod det regerende PiS-parti. Den siddende præsident Duda har formentlig de bedste kort på hånden
Kort efter at valgstederne lukkede søndag aften, gav Duda den som den taknemmelige landsfader, der havde vundet valget og »folkets tillid«. Trzakowski gik mere til angreb: Den 12. juli skal polakkerne vælge mellem »et åbent Polen og et Polen, der søger fjender«.

Kort efter at valgstederne lukkede søndag aften, gav Duda den som den taknemmelige landsfader, der havde vundet valget og »folkets tillid«. Trzakowski gik mere til angreb: Den 12. juli skal polakkerne vælge mellem »et åbent Polen og et Polen, der søger fjender«.

Agencja Gazeta

Udland
30. juni 2020

Skal Polen have en nationalkonservativ, Trump-venlig, EU-skeptisk og LGBT-fjendtlig præsident? Eller bliver det en liberal, EU-venlig og LGBT-progressiv præsident, der vil kæmpe mod den kontroversielle PiS-regering?

Det ved vi endnu ikke. Men som meningsmålingerne havde forudsagt, var den siddende præsident Andrzej Duda (PiS) et godt stykke fra at komme over 50 procents opbakning i søndagens første runde i det direkte præsidentvalg. At Duda dermed ikke vandt præsidentvalget i første hug, førte til en række lettede overskrifter i vesteuropæiske medier, som udlagde det som en ørefigen for PiS.

Den konklusion var lidt for frisk. For jo flere stemmer, der blev talt op i løbet af mandagen, desto højere kravlede opbakningen til Duda op, så den endte på knap 44 procent. Dermed skal han i anden valgrunde den 12. juli op mod den liberale udfordrer Rafal Trzakowski, Warszawas borgmester, der som repræsentant for det største oppositionsparti Borgerplatformen (PO) fik klemt sig over den psykologisk vigtige grænse på 30 procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

PiS, er det ikke lidt som Dansk Folkeparti og ikke mindst Nye Borgerlige?