Baggrund
Læsetid: 8 min.

Rigsfællesskabet er den bedste garanti for både grønlandsk, færøsk og dansk sikkerhed

USA’s tilnærmelser i Nordatlanten og stormagternes øgede rivalisering betyder, at rigsfællesskabet er vigtigere end nogensinde, mener både historiker Bo Lidegaard og Aaja Chemnitz Larsen, folketingsvalgt i Grønland. Mens hun frygter, at Danmark sover i timen, vil udenrigsministeren ikke løfte sløret for karakteren af et styrket fremtidigt samarbejde
»Det er bestemt ikke kun Grønland og Færøerne, der har glæde af Rigsfællesskabet. Det har Danmark også,« siger historiker Bo Lidegaard.

»Det er bestemt ikke kun Grønland og Færøerne, der har glæde af Rigsfællesskabet. Det har Danmark også,« siger historiker Bo Lidegaard.

Joachim Adrian

Udland
18. juni 2020

»Egentlig er der bare tale om en stor ejendomshandel,« lød det afværgende fra USA’s præsident, Donald Trump, da han i august 2019 tilbød at købe Grønland af Danmark.

Forslaget faldt ikke i god jord i hverken Nuuk eller i København, og den efterfølgende debat endte med at koste Danmark et stort anlagt præsidentielt besøg fra Donald Trump.

Men selv om forslaget måske bare var præsident Trumps egen pludselige idé, er den amerikanske interesse for Grønland og Arktis oprigtig.

Denne sommer åbner en ny amerikansk repræsentation i Nuuk, og tilbage i april meddelte den amerikanske ambassade i København, at USA for at markere et nyt og tættere samarbejde vil donere bistand og uddannelsesstøtte for 83 millioner kroner til Grønland – en donation, landstyreformand Kim Kielsen takkede ja til.

»I Grønland har de fra Landsstyrets side givet udtryk for, at de gerne vil brede vores samarbejde ud. Til eksempelvis USA, men også til andre,« siger Aaja Chemnitz Larsen, der siden 2015 har repræsenteret partiet Inuit Ataqatigiit, IA, som det ene af to grønlandske mandater i Folketinget.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

17/jun/2020

Kære Grønland,
Det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab

1 At Grønland er en selvstændig del af
det Grønlandsk-Danske Rigsfællesskab
beskytter Grønland mod at blive domi-
neret af USA, Canada, Rusland og Kina.
2 Danmark vil - til alle tider - være den
mindst besværlige samarbejdspartner.

Kærlig hilsen
Claus Bødtcher-Hansen
Claus@Privatmand.dk

Ole jakob Dueholm Bech, John Poulsen, Peter Beck-Lauritzen, Steen Uffe Hansen, Peter Hansen og Morten Madsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Claus Bødtcher-Hansen 17. juni, 2020 - 23:14

Du har sikkert ret; men vi er vel enige om, at hvis Grønland på demokratisk vis melder sig ud af Rigsfællesskabet, så skal vi respektere dette - om så Grønland herefter søger samarbejde med Canada, USA, Island, Rusland, Kina eller hvem Helvede ....

Claus Bødtcher-Hansen

18/jun/2020

Jeg har besøgt og overnattet i samtlige,
jeg gentager: samtlige, bygder og byer
på hele den grønlandske vestkyst fra syd
til nord, og halvdelen af den grønlandske
østkyst, og jeg vil aldrig acceptere, at
grønlænderne lader sig forføre af de
grimme stormagter!

Venlig hilsen
Claus

Peter Beck-Lauritzen, Ole jakob Dueholm Bech og Peter Hansen anbefalede denne kommentar