Læsetid: 6 min.

I Rusland gældsætter regionerne sig for at betale Putins mange løfter

Når præsident Putin afgiver løfter om højere offentligt forbrug, er det Ruslands regioner, der må implementere og betale for dem. Men mange af regionerne har ikke råd, slet ikke under coronakrisen, og derfor låner de penge på det private marked. Det kan føre til Ruslands kollaps, lyder det fra ruslandkender
Når Putin under coronakrisen afgiver løfter om en særlig lønbonus til læger og andet frontlinjepersonale, så er det regionerne, der må punge ud.

Når Putin under coronakrisen afgiver løfter om en særlig lønbonus til læger og andet frontlinjepersonale, så er det regionerne, der må punge ud.

Xinhua/Scanpix

22. juni 2020

En kendt russisk vittighed går på præsident Vladimir Putin, der går ind på en bar, slår ud med armene og råber ud i baren, at han giver en omgang til alle. De overraskede bargæster kaster armene i vejret og jubler højlydt, hvorefter præsidenten peger på bartenderen og siger »sa stjet bara« – eller på dansk: »Det bliver på husets regning.«

Vittigheden taler på mange måder ind i det billede, der er af Kremls forhold til Ruslands regioner, fortæller Yuval Weber, der er såkaldt Bren Chair (en slags akademisk leder) på Instituttet for Russisk Militær og Politisk Strategi på Marine Corps University i Virginia, USA. 

Med en fortid på både Harvard, Kennan-instituttet i Washington og i tænketanken Carnegie i Moskva har Yuval Weber beskæftiget sig med Ruslands politiske økonomi gennem mange år, og han kalder nu systemet bag landets regionale gæld »en tikkende bombe«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Det er jo ikke anderledes i USA - hvor de fleste delstater,byer og amter er underfinanserede fordi udligningsordningerne er styret fra Washington ved lov og som Trump bruger i corona-krisen til sit projekt om at blive genvalgt - Sådan er det Indien,Tyskland dvs. alle lande der er sammensat af delstater så hvad er pointen i det her ?