Nyhed
Læsetid: 3 min.

Stormagternes øgede rivalisering presser Danmark og Grønland i Arktis

USA’s forstærkede interesse for Grønland og Arktis udfordrer den dansk-grønlandske position, selv om USA er Danmarks allierede. Derfor er regeringen nødt til at forholde sig til den stigende stormagtsrivalisering i den arktiske region, lyder en ny ekspertanbefaling
»Ideen om Arktis som et særligt fredeligt sted, hvor interessekonflikter bliver løst i mindelighed og dialog mellem stater, har været fremherskende i mange år. Fra 2014 og frem er denne opfattelse imidlertid kommet under pres,« siger Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved DIIS og projektleder på analysen 'Stormagtskonflikternes indtog i Arktis'.

»Ideen om Arktis som et særligt fredeligt sted, hvor interessekonflikter bliver løst i mindelighed og dialog mellem stater, har været fremherskende i mange år. Fra 2014 og frem er denne opfattelse imidlertid kommet under pres,« siger Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved DIIS og projektleder på analysen 'Stormagtskonflikternes indtog i Arktis'.

Tine Sletting

Udland
9. juni 2020

Den arktiske region omkring Nordpolen er under øget pres fra verdens stormagter. Det udfordrer det danske rigsfællesskab, der med Grønland placeret midt i Arktis har stærke interesser i, at den arktiske region forbliver et lavspændingsområde.

Det konkluderer forskerne bag en ny sikkerhedspolitisk analyse lavet i samarbejde mellem Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, Forsvarsakademiet og Grønlands Universitet.

»Det er stadig i dansk interesse at arbejde for fred og lavspænding, men man er samtidig nødt til fra dansk side at forholde sig til, at der er en stigende stormagtsrivalisering i den arktiske region,« siger Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved DIIS og projektleder på analysen Stormagtskonflikternes indtog i Arktis.

»Ideen om Arktis som et særligt fredeligt sted, hvor interessekonflikter bliver løst i mindelighed og dialog mellem stater, har været fremherskende i mange år. Fra 2014 og frem er denne opfattelse imidlertid kommet under pres.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis de europæiske nationer, som mange gange stærkt anbefalet, havde investeret energi, ressourcer og politisk handling i Europarådet og FN - i stedet for det mafiøse og monetært fikserede EU - så havde Europa med fuld kraft kunnet blande sig freds-, ressource-, miljø- og klimaorienteret i denne komplet bizarre og de facto perverse ressourcestrategiske krig mellem løbske stormagter. Istedet er størsteparten af de europæiske nationer, herunder Danmark, en del af arrangementet. Fedtet ind i afpresning, alliancer, frygt og grådighed; fuldstændigt som for mange årringe siden forudset. Jeg siger/skriver det bare.

Jacob Nielsen, Alvin Jensen, Trond Meiring og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Danmark bør selv fylde tomrummene ud, i stedet for at overlade det til andre, det ville være det mest neutrale og stabiliserende.

Lad det danske militær overvåge og have baser på Grønland, det skal ikke være USA eller andre.

Hvis Danmark ikke gør noget og efterlader tomrum, så vil andre, både interne og eksterne, før eller siden gøre det, og destabillisere rigsfællesskabet og det vil ikke være til gavn for nogen.