Læsetid: 9 min.

Taleban støtter fortsat al-Qaeda

Efter 19 års krig i Afghanistan er Taleban og al-Qaeda stadigvæk uadskillelige partnere. Den amerikanske hær er imidlertid langsomt på vej ud
Amerikanske soldater i Afghanistan. Meget tyder på, at den gradvise tilbagetrækning, som skulle afsluttes i maj 2021, vil ske før planlagt, måske allerede før præsidentvalget i USA finder sted i efteråret.

Amerikanske soldater i Afghanistan. Meget tyder på, at den gradvise tilbagetrækning, som skulle afsluttes i maj 2021, vil ske før planlagt, måske allerede før præsidentvalget i USA finder sted i efteråret.

John D. McHugh

6. juni 2020

Her er fire vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Taleban støtter fortsat al-Qaeda

Af Waleed Safi

Kort efter terrorangrebet den 11. september 2001 krævede den daværende amerikanske præsident George W. Bush, at Talebans ledere skulle udlevere al-Qaeda-medlemmer til USA og dermed undgå at blive invaderet af amerikanske tropper.

Det skete ikke, og George W. Bush iværksatte som bekendt krigen mod terror ved at invadere Afghanistan i et forsøg på at knuse al Qaeda.

Men det skete heller ikke. al-Qaeda er siden 2001 kun blevet stærkere.

Efter 19 års krig har den amerikanske administration over de seneste måneder forsøgt at redde ansigt. Det er sket ved at mægle en fredsaftale mellem den afghanske regering i hovedstaden Kabul og Talebanbevægelsen, som nu kontrollerer 20 procent af landet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som det indirekte fremgår af artiklen, er det vel kun et proforma-problem at Taleban støtter og samarbejder med Al Qaeda, for det gør amerikanerne jo også i bl.a. Syrien. Ligesom man gjorde i Libyen i 2011.

Men at krigen ikke kan vindes - og at der er blevet løjet gigantisk om dens formål, dens gennemførsel/succés og dens konsekvenser - er helt evident.
https://www.washingtonpost.com/graphics/2019/investigations/afghanistan-...