Analyse
Læsetid: 3 min.

Tegn på mægling i Libyen-konflikten

Men der er et stykke vej at tilbagelægge før de stridende parter kan enes om – eller tvinges til – at danne en samlingsregering
Et medlem af sikkerhedstyrker med tilknytning til Tripoli-regeringen fremviser det, der angiveligt er en massegrav i Tarhuna 65 kilomter uden for Libyens hovedstad Tripoli.

Et medlem af sikkerhedstyrker med tilknytning til Tripoli-regeringen fremviser det, der angiveligt er en massegrav i Tarhuna 65 kilomter uden for Libyens hovedstad Tripoli.

MAHMUD TURKIA

Udland
13. juni 2020

Fundet af otte massegrave i det krigshærgede Libyen i og omkring byen Tarhuna sydøst for landets hovedstad, Tripoli, har igen aktualiseret det uløste problem med den splittede nordafrikanske oliestat.

Gravene er fundet i et område, som samlingsregeringen har taget kontrol over, efter at styrker under oprørsgeneralen Khalifa Haftar havde trukket sig tilbage.

Libyen har siden 2011, da landets ’broderlige leder’ Muammar Gaddafi blev summarisk henrettet i et kloakrør, været plaget af en borgerkrig, hvis brutalitet ikke adskiller sig fra regionens tradition for modbydeligheder.

I Tarhuna, der indtil for få uger siden var oprørsgeneralen Khalifa Haftars støttepunkt i hans belejring af Tripoli, fandt man således flere hundrede mishandlede lig af lokale embedsmænd, regeringssoldater og repræsentanter for det civile samfund, sagesløse ofre for den årtier lange konflikt mellem de stridende parter, hver især bakket op af interessenter med forskellige motiver, men fælles om at polstre stedfortræderne med våben, penge og lejetropper.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

FN er med eller uden Helle Thorning totalt impotente i Libyen konflikten.

Hvis FN stiller et forslag, der ikke kan anerkendes af bare een af de 5 Veto-udstyrede permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, så bliver udfaldet et Veto .... altså ingenting.

Lad hellere de involverede magter selv finde et ekvilibrium.