Baggrund
Læsetid: 6 min.

Turisme, fisk, råstoffer: Grønlands økonomi afhænger udelukkende af landets naturressourcer

Stormagter bejler til Grønland for at få en fod indenfor i den arktiske region, mens grønlænderne selv drømmer om at blive økonomisk uafhængige. Der er dog ganske få veje at gå for at udvikle den grønlandske økonomi, siger formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, som alligevel er optimistisk
Udland
11. juni 2020
For at illustrere den grønlandske økonomis sårbarhed over for udsving i fiskeriet opstiller det økonomiske råd i deres seneste årsrapport et scenarie, hvor de regner med et prisfald på 20 procent på alle fiskearter. Det ville øjeblikkeligt skabe et direkte indtægtstab på 230 millioner kroner, samt en række indirekte negative, økonomiske konsekvenser for det grønlandske samfund.

For at illustrere den grønlandske økonomis sårbarhed over for udsving i fiskeriet opstiller det økonomiske råd i deres seneste årsrapport et scenarie, hvor de regner med et prisfald på 20 procent på alle fiskearter. Det ville øjeblikkeligt skabe et direkte indtægtstab på 230 millioner kroner, samt en række indirekte negative, økonomiske konsekvenser for det grønlandske samfund.

Mark Hannaford

Det er ikke mange år siden, at de økonomiske eksperter havde alle advarselslamper tændt, når det gjaldt den grønlandske økonomi.

»Hvis der ikke gøres noget, kan Grønland ende i så dybe problemer, at det kræver drastiske tilpasninger,« lød det blandt andet tilbage i 2015 fra formanden for Grønlands Økonomiske Råd, tidligere overvismand og professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen.

Dengang advarede han og resten af Det Økonomiske Råd om, at der var akut behov for både økonomiske reformer og spredning af de økonomiske aktiviteter, hvis ikke den grønlandske landskasse skulle ende gabende tom og dybt forgældet.

Nu er det 2020, og selv om COVID-19-pandemien har sat en parentes om den globale økonomi, står det klart, at Grønland ikke er gået bankerot. Tværtimod, siger Torben M. Andersen, der fortsat er formand for Grønlands Økonomiske Råd.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Hvad nu, hvis der opdages store mængder af olie på Grønland? Altså sådan Norge/Saudi Arabien store. Skal det så blive liggende i under grunden og grønlænderne forsætte med at tykke på et stykke sælkød eller skal det pumpes op og festes med en vanvittig stor oliefond, som kan købe hele verden?

Morten Balling

"Grønlands økonomi afhænger udelukkende af landets naturressourcer"

Skarp iagttagelse dér. Økonomi, selv med alle dens, for økonomer, uforståelige uforståeligheder, drejer sig basalt set om, hvordan mennesker fordeler ressourcer. Alt det andet man kalder økonomi er dybest set bare noget man bruger til at camouflere, at nogle mener de har mere ret til klodens ressourcer end andre. Det kan være svært at argumentere for, med mindre man sovser det godt ind i begreber som marginalteori, fractional banking eller decoupling.

Torben K L Jensen

Grønlands økonomi afhænger udelukkende af landets ressourcer - Er de fordi grønlændere er nogle uansvarlige krakemutter der ikke har forstand på en skid ? Hvad i hede hule helvede bilder den hvide professor sig ind ? Racisme så det batter.