Læsetid: 5 min.

I en udfordring til demonstranter og demokrater kalder Trump sig en lov og orden-præsident

I takt med et voksende kaos og lovløshed i USA's storbyer fremstiller Trump sig som den eneste, der kan genoprette ro og orden – et strategisk træk, der kan sikre ham stemmer. Det var sådan, Richard Nixon vandt præsidentvalget i 1968
Præsident Donald Trump er blevet kritiseret af blandt andet Joe Bidden for at have brugt militæret til at rydde pladsen foran Det Hvide Hus med tåregas og gummikugler for at iscenesætte en »photo op«, en mulighed for et godt billede.

Præsident Donald Trump er blevet kritiseret af blandt andet Joe Bidden for at have brugt militæret til at rydde pladsen foran Det Hvide Hus med tåregas og gummikugler for at iscenesætte en »photo op«, en mulighed for et godt billede.

Tom Brenner

3. juni 2020

Donald Trump sagde det i sin tale til den republikanske partikongres i sommeren 2016 og gentog refrænet mandag aften fra Rosenhaven i Det Hvide Hus.

»Jeg er præsidenten, der opretholder lov og orden.«

Baggrunden for fire år siden var den samme som i disse dage. Hvide politibetjente havde i juni og juli 2016 dræbt flere ubevæbnede sorte mænd. Demonstrationer var brudt ud i USA’s storbyer, og en ny bevægelse – Black Lives Matter – opstået.

Men så lige pludselig begyndte den ene politibetjent efter den anden at falde for kugler. I Dallas blev fire politifolk myrdet af en sort mand, der sagde, han ville tage hævn for de mange afroamerikanere, der mister livet i konfrontationer med politistyrker.

Nogle få dage før Trumps kongrestale var tre politimænd blevet myrdet i Baton Rouge, Louisiana, angiveligt en hævnakt for politimordet på en sort mand i samme by to uger forinden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Rasmus Knus
Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Rasmus Knus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Benjamin Bjerre

Trump er jo syg. At lade ham optræde foran et kamera er nærmest uanstændigt. Det er som at se en hund blive banket. Det stakkels dyr. Den ved jo ikke bedre.

Steen Uffe Hansen, Søren Knudsen, Arne Albatros Olsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Først skabe kaos og herefter love lov og orden overfor en befolkning, som ikke har andet end troen på en Gud, når de trues på deres eksistens. Wau. Genialt og skræmmende. Ik.

Hanne Ribens, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Søren Knudsen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, Tommy Clausen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

The fake president, han kom, han så, han klovnede og skabte kaos.... måske det her bliver USA´s endeligt som vi kender det, måske det her bliver USA´s revolution?

USA skriger på demokratiske reformer, gennemskuelighed og vælgerinddragelse, hvis en stor del af folket føler sig uden mulig indflydelse, repræsenteret eller ikke en del af fællesskabet, så har USA et kæmpe problem der før eller siden vil underminere dets eget fundament, måske er det her begyndelsen til det.

Der er to grupper, dem der ønsker en konstruktiv, oprigtig og positiv forandring, og så dem der allerede er så ødelagte, at de bare vil smadre og stjæle, de sidste ødelægger det for de andre, men er også et symptom på det samme.

Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Det er ikke fordi, jeg vil tillægge Trump nogen form for egentlig intelligens, men strategien med først at splitte noget ad, for derefter at samle igen, og fremstå som helt, er ikke ukendt.

Jeg husker, hvordan en borgerlig regering, med vind i sejlene i 80'erne, helt bevidst, aftalte en strategi, der startede en hetz mod bl.a. uddannelses - og sundhedssektoren, med det formål at vende befolkningen mod disse offentlige sektore.

Den ene nye liberale undersøgelse/test efter den anden, (be)viste, at bl.a. vores sygehuse og folkeskoler var elendig. Befolkningen hoppede med på vognen. Alle troede, at vores offentlige sektor var umådelig dovne og inkompetente.

Derefter trådte den borgerlige regering ind som frelseren. Med den ene reform efter den anden, ommøblerede de efter den blå mode - NPM, der som bekendt kom til at herske i flere årtier. Der blev især åbnet op for privatisering i begge sektorer...

Beklager perspektiveringen, men jeg kom bare til at tænke på den historie, da jeg læste om Trump, der har brugt tre år på at splitte landet, og som nu vil samle med lov og orden.

Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Mads Greve Haaning, Gitte Loeyche, Mogens Holme og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Det nyeste påfund i den amerikanske debat efter nedskydningen af Georg Floyd er at de sorte skal hen og stemme. "Vote" er det nye sort! Men en politisk plan mod racismen må gøre op med det kæmpe gab der er i indkomst og sundhed. Og hvem skal de stakkels mennesker så stemme på? Biden? Trump? Ikke rigtigt vel!

Noget jeg har lagt mærke til på twitter den seneste dage, er at journalister og aktivister, med asiasiske og latiamerikanske navne lægger afstand til de sort., Idet de ser mange eksempler på, at de sorte udplyndrer de latinamerikanske og asiasiske butikker, de bor i blandt.

Jeg tror det bliver opad bakke for de sorte herfra. Snart vil det dryppe med oplysninger om George Floyd. Han havde krystal Meth i blodet. Det ved vi allerede. Han havde sikkert også en kriminel historik. Betalte han børnebidrag osv. osv. Alle træk som hærger de fattige sorte boligkvartere, og som gør de hvide amerikanere bange, og i hemmelighed gør dem forstående over for den politivold mod de sorte, de altid har vist var der. Og oveni vil politimanden få et State-of-the-art advokat-team mod den sikkert overbebyrdede offentlige anklager i Minneapolis.

Det er stadig usikkert hvilken politisk vej urolighederne vil føre til. Men Trump, der ved gud er en klovn, og de konservative har desværre masser af muligheder tilbage.

Kim Folke Knudsen, Lene Krathmann Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Jan Jensen

Nej, "vi" ved ikke allerede at han havde krystal Meth i blodet, eftersom det var Fentanyl som den officielle obduktion påviste i hans blod. Den samme smertestillende medicin som anvendes i danske ambulancer, men som i USA også kan udskrives på recept. De mente at se tegn på at han for relativt nyligt havde indtaget Meth og kan have været svækket af dette, men både den officielle og den private obduktion når frem til konklusionen drab. https://www.reuters.com/article/uk-minneapolis-police-autopsy-idUKKBN2383JU
https://www.vice.com/en_in/article/y3zdyk/independent-autopsy-says-georg...

Om han har haft en kriminel historik er fløjtende ligegyldigt, fordi hvis han havde, er der kun to mulige scenarier. 1. Han har enten været eller er mistænkt og denne forbindelse måske anholdt, men ikke påvist skyldig og idømt straf. Er dette tilfældet, så har han ret til at få prøvet sin sag ved en domstol. 2. Han har været påvist skyldig i et eller flere kriminelle forhold og er blevet idømt straf for dette, hvilket han så nødvendigvis må have afsonet, fordi politiet have ingen aktive efterlysninger på ham. Man skal være lige så stegt i roen som filippinernes Rodrigo Duterte for at tro at der er noget som helst her, der berettiger til at politiet dræber en ubevæbnet mand på gaden.

I øvrigt arbejdede Georg Floyd som fast sikkerhedsvagt lige her: https://www.tripadvisor.dk/Restaurant_Review-g43323-d444606-Reviews-Cong...
..indtil CoViD-19-krisen kostede ham jobbet.

Men lad os nu se om ikke Trump har forregnet sig lidt med sin hårde linje, her hvor han har kaldt hæren ind fra Fort Bragg i North Carolina for at sætte den ind mod de civile demonstranter. Generalerne er ikke just på Trumps side i denne sag og der er ganske mange sorte soldater i Fort Braggs enheder, fordi hvis man er for fattig til at få sig en uddannelse i USA, så kan man få en uddannelse ved at skrive kontrakt med hæren. Ydermere er mange af disse soldater lige så trænede i beskyttelse af civile og udførsel af humanitære hjælpeaktioner som de er trænede i kamp og krig. De har noget køligere hoveder end deres præsident og mange er veteraner fra alle tre typer af missioner, så hvis en ordre kan udføres på mere end en måde, så er det ikke sikkert at den vil blive udført lige som Trump troede at den ville. Denne del er jeg meget sikker på, fordi jeg var selv på skype med North Carolina i går, da jeg naturligvis er bekymret over hvilke situationer mine venner der kan havne i. Sagt på en pæn måde, er de lige nu gode til at skynde sig langsomt. ;)

Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Torben Lindegaard, Olaf Tehrani og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

En kriminel råber og skriger på lov og orden, så burde verden ikke længere hænge sammen.

Steen Uffe Hansen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Brian W. Andersen

Hvis man kunne spore krystal meth var det vel i Floyds blod.

Krystal meth og Fentanyl iøvrigt sætter noget i gang i hovederne på mange amerikanere.

Eva Schwanenflügel

Trumps seneste stunt, at rydde en fredelig demonstration med gummikugler og tåregas, for at få taget et billede af sig selv foran en kirke med en bibel i hånden, vækker afsky i brede kredse, for mange mener, han har trådt ytrings- og forsamlingsfriheden grundigt under fode i selvpromoveringens navn.

"James Miller, en tidligere toppolitisk embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har trukket sig fra sin post i forsvarets rådgivende bestyrelse.

Det sker af utilfredshed med forsvarsminister Mark Espers støtte til rydningen af demonstranter ved Lafayette Square i Washington D.C. mandag forud for præsident Donald Trumps besøg ved en nærliggende kirke.

I sit opsigelsesbrev, offentliggjort af The Washington Post tirsdag, påpeger James Miller, at han mener, at forsvarsminister Mark Esper har krænket sit løfte om at beskytte USA's forfatning."

"Pentagon-embedsmand trækker sig efter rydning af demonstranter"
https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-06-03-pentagon-embedsmand-traekker-si...

Det stemmer ikke overens med at udråbe sig selv som lov- og ordenshåndhæver nr. 1, når man samtidig blæser frihedsrettighederne - som amerikanerne iøvrigt betragter på linje med biblen - en lang march.

En anden vigtig pointe for analysen om det såkaldte 'white backlash' set da Nixon blev valgt, er at Trump er siddende præsident, det var Nixon ikke.
Trump kan derfor selv blive ansvarliggjort netop for det oprør, der efterhånden har bredt sig til hele USA.

Det burde han i den grad også blive.
Han har været ansvarlig for, at de politireformer vedtaget under Obama, som fx at politiet skulle have mere undervisning i konfliktløsning, er blevet taget af bordet under hans administration.

Desuden har hans politik øget uligheden, og håndteringen af coronavirus-pandemien har været under al kritik.
Det er især afroamerikanerne, der nu lider under krisen med langt flere ramte af smitten og dødeligheden, flere arbejdsløse og ingen sundhedsforsikring.

Nu koger det hele over, og det kan man godt forstå.

Demonstrationerne breder sig nu også til Europa, hvor der især i Paris har været voldsomme uroligheder.

David Breuer, Kim Folke Knudsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Jeg savner, at Mette Frederiksen tager klart afstand fra politivolden, og Donald Trumps eskalering ved at ville sætte militær ind mod egne borgere, hvilket er også forfatningsstridigt.

Kim Folke Knudsen

@Donald Trump

Det virker som om forfatningen er sat ud af kraft i det ellers frie og demokratiske USA.

I går beordrede Donald Trump Politiet til at tæve løs på en lovlig demonstration i Washington, da demonstrationen var i vejen for, at Donald Trump kunne posere foran en kirke til ære for pressen udstyret med en bibel i hånden. Det med lov og orden skal ligesom understreges med bibler i hånden !

Demonstrationen som ikke var udartet voldeligt og som var lovlig blev beskudt med tåregas og gummikugler, sådan en rask lille improvisation af Præsidenten Donald Trump. For stå i vejen for ham det skal man ikke forfatning eller ikke forfatning.

Jeg begynder at forstå, hvorfor Donald Trump er så gode og nære venner med Diktatoren i Nord Korea. Mentaliteten er ligesom den samme mellem de to mænd.

Hvornår begynder danske politikere at tale om de her begivenheder ?, eller er vi så langt under USA´s tøffel, at ingen vover at sige noget, for sæt nu, at Donald Trump trækker sikkerhedsgarantien !! til Danmark væk i kraft af Nato Medlemskabet. Forrige år fik vi virkelig syn for sagen om Donald Trumps hjælpsomhed overfor Danmark, da et besøg i Danmark lige skulle veksles med, at Grønland blev foræret væk til USA.

Jeg bemærkede at " Den Fuldmægtige i Borgerservice " Læs Udenrigsminister Jeppe Kofod ikke skulle have noget klinket, da han blev spurgt om protesterne i USA. Måske er reaktionen nødvendig men ikke særlige klædelig. For hvem ved næste gang, så tager Donald Trump måske bare Grønland uden at spørge, om landet er til salg.

Link til BBC WORLD COM
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52890650

Jan Jensen, Jeppe Bundgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hanne Ribens

Det er jo allemands viden, at de købte og tvangstilførte negerslaver til Amerika, blev behandlet grusomt, og derfra op gennem årene, blev den sorte befolkning stadig udsat for forskelsbehandling, for at sige det mildt! Det er i min erindring ikke så langt tilbage i tiden, hvor "sorte" folk blev udsat for enorm forskelsbehandling! Sortering i busser og allevegne! Jeg selv skammer mig ved tanken! Men det kommer nu åbenbart op til overfladen, at den racisme stadig findes i U.S.A. Godt, at den er blevet tydeliggjort, så den kan blive bekæmpet! Og det ser ud til at der er mange, også hvide mennesker, der tager del i den kamp! Det kan også give eftertanke til den racisme vi også har her i Danmark og øvrige Europa! Man kan jo håbe!