Baggrund
Læsetid: 6 min.

Ugelang folkeafstemning i Rusland: Et ja til højere minimumløn holder Putin ved magten

Opbakningen til præsident Putin er på et historisk lavpunkt. Landet står over for en økonomisk krise, og nu bruger regimet en ugelang fejring af 75-årsdagen for Anden Verdenskrig og en forfatningsafstemning om forlængelse af Putins magt til at mobilisere befolkningen til fordel for præsidenten
Russiske soldater i Sankt Petersborg øver sig forud for onsdagens storstilede markering af 75-året for sejren under Anden Verdenskrig. »Med sejrsdagen håber man på at kunne løfte humøret hos befolkningen og igen rette opmærksomheden hen på styrets forfatningsprojekt,« siger Maria Lipman, der er forsker ved institut for europæiske, eurasiske og russiske studier under George Washington University i Moskva.

Russiske soldater i Sankt Petersborg øver sig forud for onsdagens storstilede markering af 75-året for sejren under Anden Verdenskrig. »Med sejrsdagen håber man på at kunne løfte humøret hos befolkningen og igen rette opmærksomheden hen på styrets forfatningsprojekt,« siger Maria Lipman, der er forsker ved institut for europæiske, eurasiske og russiske studier under George Washington University i Moskva.

Olga Maltseva

Udland
24. juni 2020

Sejrsslogans fra gadehøjttalere, tanks på tv og fly på himlen og måske aftengrill udenfor. Sådan forløber onsdag for mange russere, når en storstilet markering af 75-året for sejren under Anden Verdenskrig løber af stablen. På Den Røde Plads i Moskva ruller forsvaret sig ud i en større militærparade, mens der i andre russiske storbyer afholdes taler og koncerter til minde om de faldne soldater og fortidens kampe.

Normalt afholdes mindedagen den 9. maj, men på grund af coronapandemien er den store fejring blevet udskudt til onsdag. Men for det russiske regime er jubilæet ikke kun en historisk markering. Det er også startskuddet til en uge lang afstemning, hvor befolkningen fra torsdag og frem til den 1. juli skal stemme om en række ændringer i den russiske forfatning.

Den mest kontroversielle ændring er forslaget om at nulstille præsident Vladimir Putins regeringsperiode, hvilket betyder, at han kan stille op til præsidentvalget og potentielt regere indtil 2036.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Karsten Nielsen

Undskyld! Men det er svært at udholde Informations ensidige dækning af forholdene i Rusland (og for den sags skyld også Kina). Begge kilder i denne artikel om Rusland er amerikanske. George Washington University er et kæmpestort privat amerikansk universitet, hvis motto er: "God is Our Trust" - og den New York-baserede tænketank Institute of Modern Russia - er ikke mindre præget af ideologisk amerikansk tænkning. Udsagnende i artiklen er da også fuldstændigt forudsigelige og stærkt ensidige med snæver optik. Information går jo heller ikke til russiske universiteter (som der findes mange af) for at få indsigt i amerikanske forhold. Personlig kender jeg en del til russiske forhold, og jeg kan oplyse om, at der findes titusinder af russiske intellektuelle, der kan give andre og langt mere nuancerede bidrag til forståelse af russiske forhold. Jeg må virkelig anbefale Information at søge bredere dækning i artikler om dette store og betydningsfulde land. Som abonnent vil jeg meget nødig få indtryk af en avis med en forhåndsforståelse, der handler om tilsværtning i stedet for sober oplysning.

Tonny Helleskov, Lars Løfgren, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Der findes meget få troværdige kilder i Rusland (Og da slet ingen i Kina). Jeg er helt med på at man skal forsøge at skaffe andre kilder. Men det er svært. De fleste er enten nogenlunde enige med Amerikanerne eller hader Russerne intenst (Jeg tænker her på østeuropæerne). Og de amerikanske kilder har generelt et ret højt niveau. Tænk lige på at næsten alle de artikler vi læser der er imod Trump eller på anden måde kritiserer USA, faktisk er amerikanske. Og at vores generelle modvilje mod Trump etc. er efterligninger af amerikanske politiske bevægelser og skabt af amerikanske medier.
Det er ironisk at det at lyve så tydeligt og så uhæmmet som Rusland, Kina, Iran etc (Nord Korea går nok for langt), faktisk har en effekt. Naive mennesker tror faktisk på det.

Daniel Joelsen

@Poul Kristiansen Jeg nægter at tro at der ikke findes troværdige kilder i de nævnte lande, med befolkninger i hundreder af millioner af indbyggere. De har kunstnere, intellektuelle, forfattere, skuespillere som alle vi andre.

Er der så ikke noget for befolkningen at klage over? Jo, men den side bliver også overset fra de samme medier. Medierne fører kun de store penselstrøg.

Jørn Pedersen

Så det ussiske folk kan købes med et par Rubler. Jow, jow ...

Poul Kristensen

@David Joelsen: Desværre jo. Det er faktisk ret let at undertrykke den fri presse og tale. Se fx i Kina hvor de har lavet den store firewall, og hvor alle negative kommentarer mod CCP bliver slettet i løbet af få timer, hvor alle aviser styres direkte af CCP osv.
Selvfølgelig er tanken jo stadig fri, men hvordan vil du finde disse intelligentsia hvis de aldrig må have givet udtryk for noget? For så snart de gør det, ryger de ind. Men de findes da, mange siger og beretter om det, et par gange inden de forsvinder. Men hvad nytter det når mennesker som dig siger at alt det grimme ikke findes, fordi i ikke forstår mundkurvens omfang, størrelse og effektivitet? Det kan ikke passe fordi der er kun få der nævner det! Det er sgudda da fordi de ryger i fængsel når de prøver!
Tænk på de ulovlige transplantationer, som FN har udgivet to uafhængige rapporter om, som ingen interesserer sig for eller tror på for det er simpelthen for forfærdeligt, ligesom nazisternes dødslejre blev afvist. Hvor mange døde i Gulag?
Tænk på tsianamen Square, hvordan det er undertrykt så effektivt at kun meget få kinesere overhovedet er klar over det.

Maia Aarskov

Vidskræmte pattebørn på de fleste topposter. Det er ikke mærkeligt, at det går som det går.