Læsetid: 7 min.

I USA er demonstrationerne gået fra vrede til organisering og fra afmagt til håb. Men splittelsen lurer

»Jeg kan næsten ikke tro, det her er virkelighed. Jeg elsker det,« siger 23-årige Jaryn Rowland på gaden i Nashville. De amerikanske demonstrationer i kølvandet på George Floyds død er gået ind i en ny fase, og Information har de seneste dage fulgt transformationen i de amerikanske sydstater
Jaryn Rowland på 23 (t.v.) demonstrerer for første gang.

Jaryn Rowland på 23 (t.v.) demonstrerer for første gang.

Osie Greenway

10. juni 2020

Jaryn Rowland kan mærke det. Hvad den 23-årige afroamerikaner fra Nashville, Tennessee igen og igen har oplevet som tomme ord om solidaritet og retfærdighed har fået ny jord at gro i og slår rødder på en måde, som landet ikke har oplevet i årtier.

Jaryn mistede ellers håbet, da han første gang så videoen af George Floyd, der fik mast livet ud af sig på Minneapolis’ asfalt under politibetjenten Derek Chauvins knæ. Men som han har set reaktionerne sprede sig som flodbølger gennem det amerikanske samfund, har noget ændret sig. For første gang er Jaryn nu selv gået på gaden i protest mod politivold og racisme, og synet af de titusinder af mennesker, der bare i hans by har valgt at gøre det samme, giver ham et håb, som han ikke har følt før.

»Jeg kan næsten ikke tro, at det her er virkelighed. Jeg elsker det,« lyder det euforisk fra den normalt mere kyniske unge mand, mens han ser ud over den brogede skare af sorte, brune og ikke mindst hvide amerikanere båret af en usædvanlig høj energi for den ellers mere tilbagelænede sydstat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • Kristian Nielsen
  • Peter Knap
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Kristian Nielsen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Demonstrationerne var først vrede og kaos, men er nu måske mere klare i budskabet. Men det er altid en torn i øjet på magthavere. Derfor er der en hel hær af betalte disruptere, skrivebordsfolk og massemedier der står i kø for at nedgøre og “analysere” oprøret. Oprøret som også skyldes en militarisering og brutalisering af politiet i USA og andre steder. Se blot hvordan man har håndteret folkeligt oprør i Frankrig, Catalonien, England, Hongkong og sågar DK. Heldigvis er smartphonen rigtig god til at fange nogle af uhyrlighederne.

Arne Albatros Olsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar